Τρίτη 12 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμασίες για πενταμερή διάσκεψη τον Φλεβάρη

Νέες συναντήσεις είχε χτες στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αμερικανίδα Τζέιν Χολ Λουτ, ενόψει προετοιμασίας νέας πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό που προγραμματίζεται τον Φλεβάρη.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκος Ι. Κούσιος περιέγραψε τη συνάντηση της Λουτ με τον Κύπριο Πρόεδρο ως «εποικοδομητική», κατά την οποία ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητά του για συμμετοχή σε άτυπη πενταμερή, με την προσδοκία ότι αυτή «θα οδηγήσει σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών». Επανέλαβε τη «σημασία προώθησης ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ... τα οποία θα δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα και τις προοπτικές για επίτευξη του στόχου επίλυσης του Κυπριακού» και σημείωσε ότι «μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος και ούτε βοηθούν στην επιτυχία ενός νέου διαλόγου».

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ σε χωριστή συνάντηση με την Λουτ υπογράμμισε ότι με τη δική του εκλογή και σε διαβούλευση με την Τουρκία η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» «βρίσκεται πλέον στην αναζήτηση μιας συμφωνίας στη βάση δύο κρατών που θα συνεργαστούν και θα ζουν δίπλα δίπλα με κυριαρχική ισότητα» και πρόσθεσε ότι η θέση για μια «συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας» δεν είναι προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας διάσκεψης 5 + 1 (η ΕΕ αναμένεται να λάβει μέρος ως παρατηρητής), αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αν μετά την πενταμερή διαπιστωθεί ότι υπάρχει έδαφος για συζήτηση, με βάση και αυτές τις προτάσεις, ενώ υποστήριξε ότι την προσέγγιση για μια συνεργασία δύο κρατών τη συζητούν πλέον και σε Νέα Υόρκη (έδρα ΟΗΕ) και σε Ουάσιγκτον.

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου από τη Λισαβόνα, όπου είχε επαφές στο πλαίσιο έναρξης της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ, και είπε ότι «στην Κύπρο θα είναι χάσιμο χρόνου να συζητήσουμε για ομοσπονδιακή λύση» λέγοντας πως «δεν είναι μόνο δική μας ιδέα. Στην πραγματικότητα προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη».

Πάλι «κάλπες» στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, προς νέες «βουλευτικές εκλογές» οδηγούνται τα Κατεχόμενα, μετά τη νέα αποτυχημένη απόπειρα της «Βουλής» να εκλέξει «πρόεδρο». Η προερχόμενη από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ - από το οποίο προέρχεται και ο Τατάρ) και κόρη του πρώην ηγέτη του ψευδοκράτος Ντερβίς Ερογλου, Ρασμιγιέ Τσιαναλτάι, δεν συγκέντρωσε για τρίτη συνεχόμενη φορά τις απαιτούμενες ψήφους, χωρίς να υπάρχει άλλος υποψήφιος. Ο ηγέτης του (σοσιαλδημοκρατικού) Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Ερχιουρμάν, δήλωσε πως θεωρεί ότι «η κυβέρνηση τελεί υπό παραίτηση», ενώ έτοιμος για πρόωρες εκλογές δήλωσε και ο «βουλευτής» του Κόμματος του Λαού, πρώην «ΥΠΕΞ», Κουντρέτ Οζερσάι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ