Eurokinissi |
Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)», του οποίου η συζήτηση ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αύριο εισάγεται στην Ολομέλεια.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ενδεικτικά ότι θεσμοθετείται ένα σύστημα προσλήψεων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό τουλάχιστον έναν κάθε δύο έτη, που περιλαμβάνει εξέταση γνώσεων, δοκιμασία δεξιοτήτων και «εργασιακής αποτελεσματικότητας» και κεντρικό στοιχείο τη συνέντευξη, η οποία θα έχει περιεχόμενο το αν ο εργαζόμενος έχει συμμετάσχει σε απεργίες, καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, τη «συμπεριφορά» του δημόσιου υπαλλήλου εντός κι εκτός της υπηρεσίας κ.ά.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για συνέντευξη - κόφτη όσων αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική, την οποία μάλιστα η κυβέρνηση επεκτείνει πέρα της επιλογής των στελεχών διοίκησης και στο Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, δηλαδή στις θέσεις - κλειδιά του κρατικού μηχανισμού. Την επεκτείνει, επίσης, ακόμα και στους εργαζόμενους επί θητεία, όπως και για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που το αντικείμενό τους σχετίζεται με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής (π.χ. Αερομεταφορές, Νοσοκομεία, Υπ. Αμυνας, Εσωτερικών, φυλακές κ.ά.).
Ως προς τη βαθμολογία των υποψηφίων, ορίζονται ως συντελεστές βαρύτητας 50% για την εξέταση γνώσεων και 50% για τη δοκιμασία δεξιοτήτων, υποβαθμίζοντας έτσι τη βαρύτητα των γνώσεων έναντι των δεξιοτήτων. Η υποβάθμιση επεκτείνεται και στα τυπικά προσόντα (πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό), αφού αυτά πλέον λογίζονται μόνο ως προσαύξηση (και μάλιστα με συντελεστές χαμηλής βαρύτητας), στην παραπάνω βαθμολογία που θα συγκεντρώσει ο εξεταζόμενος από τον πανελλήνιο διαγωνισμό.
Ολα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που η κυβέρνηση στέλνει στις ελληνικές καλένδες τα αιτήματα για μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, συνεχίζοντας στα βήματα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για ένα κράτος πιο «αποτελεσματικό» και «θωρακισμένο» για το κεφάλαιο και πιο εχθρικό για τις λαϊκές ανάγκες.
Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, επιβεβαιώνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά και ότι «το κράτος έχει συνέχεια», είτε με κυβέρνηση της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «και το 1 προς 1» που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και «το 1 προς 5 αποτελούν μία απόπειρα να συγκρατηθεί ο αριθμός των προσλήψεων, γιατί υπήρχε μια εμπειρία, ότι οι προσλήψεις ήταν απολύτως ανορθόλογες, δεν συνδεόντουσαν στην πραγματικότητα με κανένα αντικειμενικό κριτήριο», ισχυριζόμενος πως σκοπός είναι «να αποκτήσουμε έναν αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης (...) λαμβάνοντας υπόψη και τα δημοσιονομικά, αλλά και τις θεμιτές ανάγκες του Δημοσίου», ανάγκες φυσικά κομμένες και ραμμένες στα προτάγματα του κεφαλαίου.
Εξάλλου και η κριτική που άσκησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, απέναντι στο αντιδραστικό νομοσχέδιο, ήταν ότι «όλες σχεδόν οι υποτιθέμενες καινοτομίες του νομοσχεδίου αποτελούν ήδη θεσπισμένες διατάξεις», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επί 18 μήνες δεν λειτουργεί κανένα επιτελικό κράτος», επιστρατεύοντας και τα σοσιαλδημοκρατικά παραμύθια, πως «η κρίση και η πανδημία αλλάζουν τα πάντα» και πως «για μας το κράτος είναι ο πιλότος και ο χαρακτήρας οργάνωσης της κοινωνίας».
Αξίζει να αναφερθεί και η απάντηση που έδωσε ο Μ. Βορίδης στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το κράτος: «Πουθενά δεν βλέπω ότι για την αριστερά, ο πιλότος και ο χαρακτήρας οργάνωσης της κοινωνίας είναι το κράτος. Αυτά δεν τα λέει η αριστερά. Η αριστερά λέει πιο συγκεκριμένα πράγματα, πιο σαφή και πιο οργανωμένα με τα οποία έχει νόημα και η αντιπαράθεση».
Να σημειωθεί ότι όλα τα αστικά κόμματα δήλωσαν επιφύλαξη για την Ολομέλεια.
Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, το νομοσχέδιο «είναι ενταγμένο στην ίδια εθνική στρατηγική για τη διοικητική μεταρρύθμιση που υιοθέτησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως το 2014 με υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον σημερινό πρωθυπουργό, του ΣΥΡΙΖΑ με τους νόμους Κατρούγκαλου και Βερναρδάκη», που ενίσχυσαν όλο το αντιδραστικό πλαίσιο και στρώνοντας το έδαφος σήμερα στη ΝΔ για το νομοσχέδιο αυτό.
Οπως σημείωσε, πρόκειται για νομοθέτημα βαθιά ταξικό, με προσλήψεις που λειτουργούν φωτογραφικά, ώστε απρόσκοπτα ο κρατικός μηχανισμός να υπηρετεί τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.
Επισήμανε ότι «η πραγματικότητα σήμερα, που αναδύεται με τον πιο τραγικό τρόπο, είναι η υποστελέχωση των δημόσιων, κοινωνικών υπηρεσιών (νοσοκομεία, σχολεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.), η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι σχετικά με το σύστημα προσλήψεων χωρίς να κάνει προσλήψεις. Και όλα αυτά σε συνθήκες πανδημίας, που επιβάλλει γενναίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού». Ομως αντί μαζικών προσλήψεων, «μετατρέπετε το Δημόσιο σε εταιρεία εργολαβικών και ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, γιατί δεν βγαίνει με τις ελάχιστες προσλήψεις».
Ανέδειξε την ανάγκη μαζικών προσλήψεων με μόνιμο προσωπικό σε νοσοκομεία, σχολεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία και έκανε σαφές ότι «το ΚΚΕ επιμένει στην πάγια θέση του για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (συμβασιούχων, επικουρικών, εργολαβικών, ωρομισθίων, αναπληρωτών κ.ο.κ.)».