Τρίτη 12 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Στο μενού η ανάκαμψη του κεφαλαίου

Στη Λισαβόνα βρέθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης για διαβουλεύσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Α. Κόστα, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει από την 1η του χρόνου την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Α. Κόστα, συζήτησαν τα ευρωενωσιακά προγράμματα για το Μεταναστευτικό, την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων και τις βασικές προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, μίλησε για «εξάμηνο μεγάλων προκλήσεων», βάζοντας κεντρικούς στόχους τη «δρομολόγηση αντιμετώπισης της πανδημίας» και «επίσης να γραφτεί ο πρόλογος επιστροφής στην ομαλότητα με πυροδότη ανάκαμψης το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης». Ως κύρια ζητήματα έβαλε επίσης τις «ευρω-τουρκικές σχέσεις» (βλ. ρεπορτάζ σε άλλη στήλη), τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» και την «πράσινη οικονομία», πεδία όπου αναζητούν διέξοδο λιμνάζοντα ευρωενωσιακά κεφάλαια. Για τον κοινωνικό πυλώνα εμφάνισε ως λύση την εφαρμογή, πανευρωενωσιακά, μέτρων όπως το περιλάλητο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ψίχουλα για την ψευτοεπιβίωση του πληθυσμού.

Σε σχέση με την πανδημία έκανε λόγο για «τρεις δύσκολους μήνες» που έρχονται, ενώ εστιάζοντας στους εμβολιασμούς, υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «πολύ καλή πρόοδο», την ώρα που ακόμα και η εμβολιαστική διαδικασία αποκαλύπτει τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Προηγουμέβως επισκέφτηκε την έδρα της Ακτοφυλακής της Πορτογαλίας, στη Λισαβόνα, η οποία συμμετέχει από το 2014 στην επιχείρηση «Poseidon» της Frontex, στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με μονάδα η οποία επιχειρεί στη Λέσβο, στο πλαίσιο των δράσεων της Frontex και ευχαρίστησε τους Πορτογάλους ενστόλους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στη χώρα μας, «στην κοινή προσπάθεια διαφύλαξης των συνόρων μας, που αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα». Επέμεινε στην προώθηση του αντιδραστικού κοινού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που φέρνει πιο άγρια καταστολή στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ