Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Σχεδόν 4 εκατ. κρούσματα την τελευταία βδομάδα

Προχωρούν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία

Copyright 2020 The Associated

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη Βρετανία με το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioΝΤech». Από την Τρίτη έχουν εμβολιαστεί χιλιάδες άνθρωποι, υγειονομικοί και ηλικιωμένοι.

Χτες το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) ανέφερε πως δύο υπάλληλοι του NHS που εμβολιάστηκαν εμφάνισαν αλλεργία στο εμβόλιο, αλλά «ανάρρωσαν». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο υπάλληλοι είχαν κατά το παρελθόν «σημαντικές αλλεργίες». Ο Οργανισμός Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) προειδοποίησε ότι τέτοια άτομα που είχαν στο παρελθόν «σημαντικές» αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα, τρόφιμα ή εμβόλια, επί του παρόντος δεν πρέπει να εμβολιαστούν.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσουν στη χώρα 4 εκατ. δόσεις, από τις συνολικά 40 εκατ. δόσεις εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech», που επαρκούν για 20 εκατ. ανθρώπους.

Στο μεταξύ, χτες έφτασε και στο Ισραήλ η πρώτη αποστολή εμβολίων των «Pfizer» - «BioNTech» και σχεδιάζεται η χορήγησή τους από τις 20 Δεκέμβρη, όπως ανακοίνωσε η υπεύθυνη για τη διανομή φαρμακοβιομηχανία «Teva». Οι ειδικοί προβλέπουν πως η χώρα θα έχει αρκετό απόθεμα για το 1/4 περίπου του πληθυσμού της μέχρι το τέλος του έτους. Τo Ισραήλ παρήγγειλε τον περασμένο μήνα 8 εκατ. δόσεις, ενώ έχει παραγγείλει επίσης εμβόλια από τη «Moderna» και την «AstraZeneca».

Το πειραματικό εμβόλιο κορονοϊού που αναπτύχθηκε από την κινεζική εταιρεία «Sinopharm» έχει 86% αποτελεσματικότητα, δήλωσε χτες το υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών τελικού σταδίου.

Τον Ιούλη, το αραβικό κράτος του Κόλπου ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές της 3ης φάσης του εμβολίου της «Sinopharm» και το Σεπτέμβρη ενέκρινε την επείγουσα χρήση του εμβολίου για ορισμένες ομάδες, αποτελώντας έτσι την πρώτη διεθνή άδεια για χρήση κινεζικού εμβολίου.

Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση

Πάντως, συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση παγκοσμίως. Χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν ξεπεράσει τα 68,7 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,566 εκατ.

Σχεδόν 4 εκατ. κρούσματα και πάνω από 73.300 θάνατοι καταγράφηκαν στον κόσμο μόνο την περασμένη βδομάδα (30 Νοέμβρη - 6 Δεκέμβρη).

Περισσότερα από 20 εκατ. κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί επίσημα στην Ευρώπη από τότε που έφτασε ο ιός στην ήπειρο, στις αρχές του 2020, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση αναφορές των υγειονομικών αρχών.

Οι 52 χώρες της Ευρώπης αποτελούν την πλέον πληγείσα περιοχή στον κόσμο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, μπροστά από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Λατινική Αμερική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες επτά μέρες η περιοχή κατέγραψε σχεδόν το 40% όλων των νέων κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν παγκοσμίως, αλλά η εξέλιξη του ιού φαίνεται να σταθεροποιείται στην ήπειρο, με μια πτώση 2% των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ