Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Μέρα δράσης σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία

Με κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ και των σωματείων τους, διεκδικούν μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, έχοντας στο πλευρό τους άλλα σωματεία εργαζομένων και φορείς

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Μέρα δράσης είναι η σημερινή για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Με τη στήριξη άλλων εργατικών σωματείων και φορέων του λαϊκού κινήματος, προχωρούν το πρωί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων, με κάλεσμα των σωματείων τους και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Μεταξύ άλλων, κινητοποιήσεις με όλα τα μέτρα προστασίας θα γίνουν: Στο «Θριάσιο», στις 12 μ. Στον «Ευαγγελισμό», στις 8 π.μ. Στο «Αττικόν», στις 8 π.μ. Στο ΚΑΤ, το Σωματείο έχει προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. Στον «Αγιο Σάββα», στις 12 μ. Στο Νοσοκομείο Νίκαιας, στις 8 π.μ. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), έξω από το σαλόνι, με στάση εργασίας 8 π.μ. - 10 π.μ. Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», στις 8 το πρωί, μετά από κάλεσμα της ΔΑΣ. Στο «Λαϊκό», 8 στις π.μ.

Στη Θεσσαλονίκη, συμβολικές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται στις πύλες των Νοσοκομείων «Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ. Επίσης, στο Νοσοκομείο Ρόδου, στη 1 το μεσημέρι στα ΤΕΠ, με κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων. Στη Χαλκίδα, στις 9 π.μ. και στη Νάουσα.

Οι υγειονομικοί διεκδικούν μεταξύ άλλων: Κανένας διαχωρισμός στη χορήγηση του «βοηθήματος» ανάμεσα στους εργαζόμενους στην Υγεία. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα, του επιδόματος αδείας. Αποκατάσταση των αποδοχών που περικόπηκαν την περίοδο των μνημονίων. Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων συμβασιούχων που στηρίζουν τις πάγιες και επιτακτικές ανάγκες των νοσοκομείων. Ενταξη στα ΒΑΕ χωρίς αναδρομικό επασφάλιστρο ΤΩΡΑ! Αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα - όχι στις εκπτώσεις στην καραντίνα για τους υγειονομικούς. Ανοιγμα των κλειστών νοσοκομείων. Ανάπτυξη δομών ΠΦΥ. Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Σε Πέλλα και Θεσσαλονίκη

Χτες, με επιτυχία και με την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων πραγματοποιήθηκε η συμβολική κινητοποίηση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, στην πύλη του Νοσοκομείου των Γιαννιτσών, με τη συμμετοχή και του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Στην κινητοποίηση, εκτός από τους υγειονομικούς, παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι Σωματείων, Ενώσεων και Συλλόγων της περιοχής, που τις προηγούμενες μέρες με αποφάσεις τους δήλωσαν την αλληλεγγύη τους. Αντιπροσωπεία των υγειονομικών συναντήθηκε με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και κατέθεσε το πλαίσιο των διεκδικήσεων.

Την ίδια ώρα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει την παρέμβαση της αστυνομίας, που στις 6/12 ζήτησε πληροφορίες από υπαλλήλους της εταιρείας security που έχει αναλάβει τη φύλαξη του νοσοκομείου για την ανάρτηση πανό του σωματείου και της ΕΝΙΘ στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου.

Σημειώνει ότι «η οργανωμένη διαμαρτυρία του σωματείου στη φιέστα του πρωθυπουργού την προηγούμενη βδομάδα ενόχλησε αρκετά» και τονίζει πως αυτή η στάση της αστυνομίας «αποτελεί μέρος της γενικότερης τρομοκρατικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση για να αποσιωπήσει κάθε αντίλογο στην εγκληματική στάση της» στην Υγεία. Καταγγέλλει, τέλος, την άρνηση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου να εγκρίνει σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε η ΑΣΥ.

Στο ΠΑΓΝΗ

Να εκταμιευθούν τα κονδύλια για την πληρωμή των εφημεριών και της αποζημίωσης για εργασία υπερωριακή, νυχτερινή και σε Κυριακές - αργίες στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας ζητά με γραπτή παρέμβαση στον υπουργό και υφυπουργό Υγείας και στους διοικητές της 7ης ΥΠΕ το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Αν και ήδη διανύουμε το Δεκέμβρη, το Σωματείο καταγγέλλει ότι δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμα τα αναγκαία κονδύλια για το 4ο τρίμηνο του 2020 (Οκτώβρης - Νοέμβρης - Δεκέμβρης) με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι παραπάνω πληρωμές στους εργαζόμενους των δημόσιων μονάδων Υγείας, που εδώ και 8 μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μάχης κατά της πανδημίας.

«Αποτελεί πρόκληση να καθυστερεί η πληρωμή δεδουλευμένων, με οποιαδήποτε δικαιολογία, στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση συνεχίζει - όπως και η προηγούμενη - να μοιράζει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους», υπογραμμίζει, ενώ επισημαίνει ότι «παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για τις εφημερίες, τη νυχτερινή εργασία, τις αργίες - Κυριακές των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας».

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα «γιατί οι κυβερνήσεις, με το μισθολόγιο του 2011, τον ΕΝΦΙΑ, την Εισφορά Αλληλεγγύης και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, μας αφαίρεσαν ετησίως το ισοδύναμο περισσότερων από τέσσερις μηνιαίους μισθούς». Εκτός από την εκταμίευση των απαραίτητων κονδυλίων για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα απαιτεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org