Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Σε τροχιά απογείωσης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σε τροχιά «απογείωσης» επανέκαμψαν το μήνα Οκτώβρη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ ταυτόχρονα οι σχετικές λίστες περιλαμβάνουν περίπου 4,4 εκατ. οφειλέτες, κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους φόρους και τα άλλα χαράτσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), παρά και τις αναστολές στις πληρωμές φόρων, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό για το μήνα Οκτώβρη καταγράφονται στο 1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 670 εκατ. αφορούν ληξιπρόθεσμους φόρους. Συνολικά στο 10μηνο (Γενάρης - Οκτώβρης 2020) οι κάθε είδους οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό διαμορφώθηκαν σε 4,9 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων τα στοιχεία της ΑΑΔΕ εμφανίζουν τα εξής:

-- Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών διαμορφώθηκε τον Οκτώβρη σε 4.366.874 από 3.867.892 το Σεπτέμβρη με αύξηση περίπου 499.000 και σε ποσοστό 12,9%.

-- Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν τον Οκτώβρη σε 1.291.968.

-- Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, φτάνουν τα 1.784.427.

Η συνολική μάζα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό διαμορφώνεται στα 106,7 δισ., από τα οποία, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα 23 δισ. χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Σε αυτό το φόντο, ενώ η μεγάλη μάζα των οφειλών βρίσκεται συγκεντρωμένη στους κάθε είδους μεγαλοοφειλέτες, η κυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός εστιάζουν σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων σε βάρος της «μαρίδας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ