Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Επιχειρούν να κρύψουν το αθωράκιστο δημόσιο σύστημα Υγείας πίσω από το εμβόλιο

Τη διαπίστωση ότι «η κατάσταση παραμένει πιεστική στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» επανέλαβε και κατά τη χτεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, χωρίς να ανακοινώσει βέβαια ούτε αυτήν τη φορά το παραμικρό μέτρο από την πλευρά της κυβέρνησης για την πραγματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντί για τις αναγκαίες έστω και τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, αντί για την άμεση λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς, που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, ο υπουργός παρέπεμψε και πάλι αποκλειστικά στην αναμονή του εμβολίου, λέγοντας ότι «δίπλα σε αυτό που είναι μια εικόνα σκληρή και δύσκολη, υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

Αλλοι 95 θάνατοι και 1.677 νέα κρούσματα - Ανησυχία για Δυτ. Αττική

Η συνεχιζόμενη άσχημη κατάσταση αποτυπώθηκε και στα χτεσινά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας.

Αλλοι 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανακοινώθηκαν 1.677 νέα κρούσματα (αυξημένα για 3η συνεχόμενη μέρα), ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 578, με διάμεση ηλικία τα 66 έτη.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων έφτασε τις 3.289 και των κρουσμάτων τις 119.720.

Από τα νέα κρούσματα, 365 εντοπίστηκαν στην Αττική, 317 στη Θεσσαλονίκη, 103 στη Λάρισα, 57 στον Εβρο, 55 στην Πέλλα, 53 στην Ξάνθη, από 44 σε Κοζάνη και Ροδόπη, 43 στην Πιερία, από 42 σε Καρδίτσα και Μαγνησία, 40 στην Ημαθία, από 35 σε Λέσβο και Δράμα. 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων παρουσιάζει αύξηση κατά 5% στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους διαπιστώνονται στους νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Αττικής, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Φλώρινας και Λάρισας, ενώ ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση στη Δυτική Αττική.

Επιπλέον, μετά από 5 βδομάδες lockdown, η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ Covid είναι 83% στην επικράτεια, 91% στη Θεσσαλονίκη και 77% στην Αττική, ενώ για πρώτη φορά στην έξαρση του δεύτερου κύματος τα εξιτήρια έφτασαν να είναι σχεδόν ίσα με τον αριθμό των εισαγωγών.

Προκλητικά «ερωτήματα» και «μοντέλα» για την «ατομική ευθύνη»

Κι ενώ έτσι έχει η κατάσταση, ο υπουργός Υγείας, συνεχίζοντας την κυβερνητική φιλολογία για το πώς και πότε θα αποφασιστεί χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, εμφανίστηκε να... αναρωτιέται: «Πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες, πώς μπορεί να βρει κάποιος ένα κρεβάτι ΜΕΘ, εάν και εφόσον ξαναυξηθούν τα κρούσματα, και μάλιστα ραγδαία, μετά από μία χαλάρωση;».

«Εάν είναι τα νοσοκομεία μας γεμάτα, και οι ΜΕΘ επίσης, μπορεί να συνυπολογίσει κανείς εάν πράγματι, όπως λένε οι επιστήμονές μας, θα υπάρξει τρίτο κύμα;», ανέφερε.

Ομολογεί στην πραγματικότητα ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει αθωράκιστο και πολύ πίσω από τις ανάγκες, ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την επόμενη μέρα μετά το δεύτερο lockdown, πόσο μάλλον μπροστά στο ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος που ήδη θέτουν οι επιστήμονες, ξεκαθαρίζοντας ότι το εμβόλιο δεν φτάνει για την αποτροπή του...

Επιχειρώντας να συγκαλύψει όλα τα παραπάνω, ο υπουργός πέταξε το μπαλάκι στην στην «αλληλεγγύη» που ο λαός δείχνει έτσι κι αλλιώς, όπως και στον επερχόμενο εμβολιασμό, ο οποίος κι αυτός θα γίνει με μετακινούμενο προσωπικό, στη ρημαγμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χωρίς την αναγκαία παρακολούθηση ενός νέου εμβολίου για μια νέα νόσο.

Στο ίδιο μοτίβο και ο γγ Δημόσιας Υγείας Π. Πρεζεράκος, ο οποίος απογειώνοντας την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης» επικαλέστηκε «μοντέλα» με βάση τα οποία η δημόσια υγεία εξαρτάται κατά 40% από τη «συμπεριφορά των ατόμων»! Δεν είπε κουβέντα για το ποσοστό που καταλαμβάνουν σε αυτά τα «μοντέλα» η πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία κ.ο.κ.

Εξάλλου, τα «δυνατά όπλα» που η κυβέρνηση έριξε στη μάχη της πανδημίας περιορίζονται - όπως παραδέχτηκε χτες - στη σύσταση για τήρηση αποστάσεων και υγιεινής χεριών τον Φλεβάρη, και λίγους μήνες μετά για τη χρήση της μάσκας...

Επιπλέον, η χτεσινή ενημέρωση έγινε και πάλι βήμα αποθέωσης των «ευεργετών», των επιχειρηματιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας, οι οποίοι εξακολούθησαν να βγάζουν κέρδη με το τσουβάλι και μέσα στην πανδημία, της «συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα» προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων, με το λαό να βγαίνει ζημιωμένος σε όλους τους τομείς.

Οσο για τη μείωση κατά 24% στη διενέργεια τεστ τις τελευταίες τρεις βδομάδες, στην καρδιά της πανδημίας, αποδόθηκε σε αλλαγές των αποφάσεων της αρμόδιας επιτροπής (για το αν χρειάζεται τα θετικά rapid test να επιβεβαιώνονται και με μοριακό έλεγχο), που είχαν ως συνέπεια «να μειωθεί ελαφρά ο αριθμός των τεστ». Στην πραγματικότητα, βέβαια, η μείωση συνδέεται άμεσα με τα παζάρια των επιχειρηματικών ομίλων για να πετύχουν αύξηση στη διατίμηση των τεστ, κάτι που η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει.

«Φτιάξαμε ένα σύστημα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα εντελώς δωρεάν», είναι άλλο ένα ψέμα που ακούστηκε χτες, όταν η αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για τις ιδιωτικές κλίνες έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας και ο τζίρος από τα τεστ στον ιδιωτικό τομέα υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια το μήνα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ