Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Επιταχύνεται η κούρσα για έγκριση και παραγωγή των εμβολίων

Ενώ αναμένονται η έγκριση του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNTech» στις ΗΠΑ και η κυκλοφορία του από βδομάδα

Από τα τεστ που γίνονται στην Ινδία

Copyright 2020 The Associated

Από τα τεστ που γίνονται στην Ινδία
Ενώ από την περασμένη Τρίτη έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί από τις «Pfizer»/«BioNTech» στη Μεγάλη Βρετανία, στις ΗΠΑ συνεδρίασε την Πέμπτη η Υπηρεσία Τροφίμων - Φαρμάκων (FDA) για την ταχεία έγκριση «έκτακτης ανάγκης» του ίδιου εμβολίου, με ορισμένους αξιωματούχους να ισχυρίζονται πως οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο και τις πολιτείες να κλιμακώνουν τα σχέδια για τη διανομή των εμβολίων.

Μετά τη συναίνεση της FDA, οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Κυριακή ή τη Δευτέρα, δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλος του προγράμματος ανάπτυξης εμβολίων «Operation Warp Speed».

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή ανασκόπησης του εμβολίου δεν έθεσαν αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητά του, εκτός από τις μη σοβαρές παρενέργειες στα άτομα κάτω των 55 ετών, λόγω του γεγονότος ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των νεότερων ατόμων είναι γενικότερα πιο ενεργό.

Η FDA τοποθετεί στο 95% την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όπως είχαν ανακοινώσει και οι «Pfizer»/«BioNTech», ενώ ισχυρίζεται ότι ενδέχεται να είναι αποτελεσματικό και από την πρώτη δόση. Την επόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η FDA και για την έγκριση του εμβολίου της «Moderna».

Πάντως, οι μαζικοί εμβολιασμοί στις ΗΠΑ αναμένονται τους μήνες Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη, με τον νέο Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να ανακοινώνει τον στόχο του εμβολιασμού 100 εκατ. ανθρώπων - σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού - κατά τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησής του.

Ο Καναδάς έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNTech» και ξεκινά άμεσα ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, περίπου 250.000 δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες πριν από το τέλος της χρονιάς και θα διανεμηθούν αρχικά στα γηροκομεία και το υγειονομικό προσωπικό.

Επίσης, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου «Pfizer»/«BioNTech» έφτασαν την περασμένη βδομάδα και στο Ισραήλ και σχεδιάζεται η χορήγησή τους από τις 20 Δεκέμβρη. H χώρα θα έχει αρκετό απόθεμα για περίπου το 1/4 του πληθυσμού της μέχρι το τέλος του έτους. To Ισραήλ παρήγγειλε τον περασμένο μήνα 8 εκατ. δόσεις, ενώ έχει παραγγείλει επίσης εμβόλια από τη «Moderna» και την «AstraZeneca».

Κίνα και Ρωσία διεκδικούν μεγάλο μέρος της αγοράς

Η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για προώθηση των εμβολίων της και ανάπτυξης της γεωπολιτικής της επιρροής σε διάφορες χώρες του κόσμου, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία, στη Λατινική Αμερική και την Αφρική, ενώ σχεδιάζεται η μεταφορά εμβολίων.

Το πειραματικό εμβόλιο κορονοϊού που αναπτύχθηκε από την κινεζική εταιρεία «Sinopharm» έχει 86% αποτελεσματικότητα, δήλωσε χτες το υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών τελικού σταδίου.

Τον Ιούλη, το αραβικό κράτος του Κόλπου ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές φάσης 3 του εμβολίου της «Sinopharm» και τον Σεπτέμβρη ενέκρινε την επείγουσα χρήση του για ορισμένες ομάδες. Ηταν η πρώτη διεθνής άδεια για χρήση κινεζικού εμβολίου.

Στη Ρωσία, από την έναρξη των εμβολιασμών το περασμένο Σαββατοκύριακο μέχρι και την Πέμπτη είχαν εμβολιαστεί πάνω από 150.000 άνθρωποι, κυρίως υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, η ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει στην κούρσα της διεκδίκησης μεριδίου στην παγκόσμια αγορά για το εμβόλιο «Sputnik V». Την περασμένη βδομάδα, ανακοίνωσε πως το εμβόλιο θα περάσει από τοξικολογική εξέταση στην Τουρκία, όπου ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για την προμήθειά του. Επίσης, η Αργεντινή υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου. Η χώρα θα λάβει μεταξύ Γενάρη - Φλεβάρη 10 εκατ. δόσεις, που επαρκούν για τον εμβολιασμό 5 εκατ. ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), τα εμβόλια για την Αργεντινή θα παραχθούν από επιχειρήσεις και εργαστήρια στην Ινδία, στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Η «κούρσα» δεν κερδίζεται χωρίς την Ινδία

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, ετοιμάζεται για τη μαζική παγκόσμια παραγωγή εμβολίων, ενισχύοντας τη φαρμακευτική βιομηχανία και άλλους σχετικούς κλάδους και επιταχύνοντας επενδύσεις.

Η Ινδία κατασκευάζει περισσότερο από το 60% όλων των εμβολίων που πωλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο και παρότι τα εμβόλια των «Pfizer» και «Moderna» δεν θα παραχθούν εκεί (τουλάχιστον προς το παρόν) οι επιχειρηματικές συμφωνίες στην Ινδία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τη μαζική παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19.

Μέχρις ώρας οι ινδικές εταιρείες πρόκειται να παραγάγουν οκτώ εμβόλια, μεταξύ των οποίων το «Covishield» της «AstraZeneca».

«Πολλά εμβόλια παράγονται σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχει μόνο μία που έχει την ικανότητα να παράγει επαρκείς ποσότητες για να καλύψει τους πολίτες σε κάθε χώρα, και αυτή είναι η Ινδία», είπε χαρακτηριστικά ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ινδία, μετά από περιοδείες σε χώρους παρασκευής εμβολίων στην Ινδία μαζί με διπλωμάτες άλλων χωρών.

Το «Serum Institute of India» (SII), ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, έχει ήδη συσσωρεύσει περισσότερες από 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca», παρότι αυτό αναμένει έγκριση έκτακτης ανάγκης τόσο από τις βρετανικές όσο και από τις ινδικές αρχές. Το SII σκοπεύει να παράξει συνολικά 400 εκατ. δόσεις έως τον Ιούλη και δημιουργεί νέες γραμμές παραγωγής για την παραγωγή περίπου 1 δισ. δόσεων ετησίως.

Η DHL, η μεγαλύτερη εταιρεία ταχυμεταφορών και logistics στον κόσμο, έχει ήδη ξεκινήσει στην Ινδία τις εργασίες και επενδύσεις για τη μεταφορά εμβολίων. Πρόσφατα μετέφερε το εμβόλιο «Sputnik V» για δοκιμές και ο όμιλος θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξαγωγή εμβολίων και τη διανομή τους στη χώρα, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη του.

Κίνδυνος αποκλεισμών

Τέλος, δεν περνάει απαρατήρητο ότι οι φτωχότεροι λαοί των λιγότερο ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εμβόλιο ακόμη και μέσα στο 2021, ως μια «παράπλευρη απώλεια» της ανισομετρίας και του γεωπολιτικού ανταγωνισμού που εντείνεται γύρω από το εμβόλιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 9 στα 10 άτομα σε δεκάδες «φτωχές» χώρες θα μπορούσαν να στερηθούν τον εμβολιασμό τον επόμενο χρόνο, επειδή τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη έχουν συσσωρεύσει πολύ περισσότερες δόσεις από ό,τι χρειάζονται για τον πληθυσμό τους. «Πλούσια» κράτη που έχουν το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, είχαν αγοράσει μέχρι τον περασμένο μήνα το 53% του συνολικού αποθέματος των πιο υποσχόμενων εμβολίων.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ