Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Με το σταγονόμετρο η ενημέρωση και τα μέτρα για τα κρούσματα

Αυξημένες καταγγελίες εργαζομένων για την ύπαρξη κρουσμάτων στους χώρους δουλειάς, την απουσία ενημέρωσης και την έλλειψη μέτρων από την εργοδοσία δέχονται τα σωματεία στον κλάδο του Εμπορίου.

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, με αφορμή την επιβεβαίωση κρούσματος κορονοϊού στο κατάστημα της εταιρείας «Leroy Merlin» στην Πειραιώς, διεκδικεί ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το Σάββατο 17/10 εργαζόμενος στην εταιρεία φύλαξης βρέθηκε θετικός στον ιό, η εταιρεία όμως δεν πήρε «κανένα μέτρο», ενώ ακόμα και η ενημέρωση των εργαζομένων έγινε «τμηματικά και καθυστερημένα».

Ενας εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στον ιό και στο κατάστημα της εταιρείας «Praktiker» στη Θεσσαλονίκη. Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, η εταιρεία με το πρόσχημα ότι ο εργαζόμενος είναι «συνεργάτης» και δουλεύει μέσω άλλης εταιρείας, παραβλέποντας το γεγονός ότι εργάζεται για 8 ώρες στο κατάστημα μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό, δεν έκανε τεστ παρά μόνο σε έναν συνάδελφό του.

Μήνυμα για την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος στο χώρο δουλειάς τους έλαβαν χτες εργαζόμενοι στο εμπορικό κέντρο «River West» στον Κηφισό. Η ...ενημέρωση ωστόσο περιορίζεται στην επανάληψη της φράσης πως «τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που ορίζει ο ΕΟΔΥ» και «το κατάστημα λειτουργεί κανονικά». Στο γειτονικό με το εμπορικό κέντρο κατάστημα «ΙΚΕΑ» οι εργαζόμενοι μαθαίνουν ότι συνάδελφός τους έχει βρεθεί θετικός, χωρίς ωστόσο να έχουν καμία επίσημη ενημέρωση.

Εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι και στον Επισιτισμό

Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό ζητά η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό Ν. Σερρών, μπροστά στα αυξανόμενα κρούσματα που διαπιστώνονται στον χώρο.

Οπως καταγγέλλει, «όσοι δουλεύουμε σε εστιατόρια και καφέ, συνεχίζουμε την εργασία κάτω από δύσκολους όρους και συνθήκες, 10ωρα, 6ήμερα, με μισθούς πείνας. Πολλοί κάνουν δύο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, χωρίς ένσημα, σε αρκετές περιπτώσεις πληρώνουν από την τσέπη τους για μάσκες, γάντια κ.λπ. Σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που άθελά τους βρέθηκαν εκτεθειμένοι στον ιό, ήρθαν σε επαφή με πιθανά κρούσματα. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι αρκετά καταστήματα εστίασης στην πόλη των Σερρών ανακοινώνουν θετικά κρούσματα που βρέθηκαν στο προσωπικό τους».

Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί: Εξτρα άδεια με αποδοχές σε όλους τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να εργαστούν για οποιονδήποτε λόγο που σχετίζεται με την πανδημία. Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον Επισιτισμό. Αύξηση της καθαριότητας σε όλους τους χώρους, τακτικές απολυμάνσεις. Επάρκεια αντισηπτικών και μασκών σε όλους τους εργαζόμενους. Να μην περάσει το αίσχος των απλήρωτων υπερωριών. Να απαγορευτούν οι απολύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ