Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο λογαριασμός

Την ώρα που η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα αναγορεύουν το ΝΑΤΟ σε «εγγυητή» της ασφάλειας του λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τα όσα συζητιούνται από χτες στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ιμπεριαλιστικού οργανισμού τούς εκθέτουν για άλλη μια φορά. Από τις ίδιες τις εξελίξεις, άλλωστε, ο λαός μπορεί να καταλάβει πόση «ασφάλεια» και «σταθερότητα» του έχουν προσφέρει τα «παράσημα» της δεύτερης θέσης που καταλαμβάνουν σταθερά οι ελληνικές κυβερνήσεις σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Τα στοιχεία αυτά δεν είναι απλά μερικά νούμερα. Αποτυπώνουν τη μετατροπή της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, για το ξεδίπλωμα των επιθετικών σχεδιασμών του και την ανάσχεση των ανταγωνιστών, Κίνας και Ρωσίας, όπως κυνικά έλεγε τις προάλλες ο Αμερικανός πρέσβης.

Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τη Σύνοδο, πέρα από τις στρατιωτικές δαπάνες. Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα διακίνησης «ευαίσθητων» πληροφοριών, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη δικτύου 5G στην Ελλάδα θα ακολουθήσει πιστά τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις και δεν θα αφήσει περιθώρια να παρεισφρήσουν κινεζικά μονοπώλια, μετατρέποντας τη χώρα σε «ψηφιακό οχυρό» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Αλλά και στο ζήτημα της στρατιωτικής αξιοποίησης από το ΝΑΤΟ πολιτικών υποδομών στρατηγικής σημασίας, η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει την ένταξη στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά όπως και των λιμανιών σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα.

Συνολικά, η Β. Ελλάδα αποτελεί για τους ΝΑΤΟικούς «παράδειγμα προς μίμηση» για τη σημασία που έχει «η πρόσβαση σε πολιτικές υποδομές για τις στρατιωτικές μας δυνάμεις σε μια κρίση ή σύγκρουση», όπως έλεγε ο Στόλτενμπεργκ. Πρόκειται για υποδομές που αξιοποιούνται για τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, τον «λαιμό του μπουκαλιού» της Μαύρης Θάλασσας, και για την προώθηση στρατευμάτων στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι αμέσως μετά τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες είναι οι πρώην σοσιαλιστικές Δημοκρατίες που συνορεύουν με τη Ρωσία, για τη θωράκιση προφανώς της «πρώτης γραμμής».

Την ίδια ώρα, η Μαύρη Θάλασσα αναδεικνύεται, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, σε «στρατηγικής σημασίας» για το ΝΑΤΟ και «κορυφαία πρόκληση» στη σύνταξη της λεγόμενης «Στρατηγικής για το 2030», προμηνύοντας παραπέρα ένταση των ανταγωνισμών.

Από την εμπλοκή της χώρας σ' αυτά τα επικίνδυνα σχέδια, ο λαός μόνο χαμένος μπορεί να βγει. Πρώτα απ' όλα, πληρώνει από την τσέπη του πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο για στρατιωτικές δαπάνες που έχουν για προτεραιότητα τους δολοφονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και όχι την άμυνα της χώρας. Και, βέβαια, η χώρα και ο λαός μετατρέπονται σε στόχο, όσο οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Είναι, επίσης, ψέμα αυτό που λένε η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα ότι ο «φουσκωμένος λογαριασμός» στα εξοπλιστικά είναι το «βαρύ, αλλά αναγκαίο» τίμημα για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας στο «εύθραυστο περιβάλλον» της περιοχής και εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας. Τα συμβόλαια ύψους δισ. ευρώ με τις πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ και ΕΕ έχουν για προτεραιότητα τη στήριξη του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού στη νοτιοανατολική πτέρυγα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Γι' αυτό, πανάκριβες συστοιχίες πυραύλων έχουν «μετακομίσει» σήμερα στη Σαουδική Αραβία, με τις «κάνες» στραμμένες στο Ιράν. Γι' αυτό, ελληνικά πολεμικά πλοία είναι δεσμευμένα σε ΝΑΤΟικές αποστολές σε όλο το μήκος και πλάτος της Μεσογείου. Γι' αυτό, ελληνικά αεροσκάφη συμμετέχουν σε συνεκπαιδεύσεις με άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ, όπως το Ισραήλ και τα ΗΑΕ, απλώνοντας ΝΑΤΟική ομπρέλα πάνω από τους λαούς της Μέσης Ανατολής. Σε συνεκπαιδεύσεις, μάλιστα, μαζί με τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που υποτίθεται ότι απειλούν την ασφάλεια της χώρας!

Οι αποφάσεις και αυτής της ΝΑΤΟικής Συνόδου θα σημάνουν ακόμα ταχύτερα βήματα εμπλοκής της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέδια και ανταγωνισμούς που μυρίζουν μπαρούτι. Μόνο σε αντιπαράθεση με αυτόν τον σχεδιασμό, στην πάλη για απεμπλοκή της χώρας από τις συμμαχίες του κεφαλαίου και ενάντια στην ίδια την εξουσία του, μπορεί ο λαός να απολαύσει πραγματική ασφάλεια και σταθερότητα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ