Την προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας, στην οποία κατέφυγε για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την πολιτική των «μπαλωμάτων» και συγκεκριμένα τις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από άλλα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Αττικής στις ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Σωτηρία», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), τονίζοντας ότι «με αλχημείες και ψέματα δεν θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα Υγείας».
Οπως επισημαίνει, μάλιστα, το υπουργείο Υγείας οδηγήθηκε τελικά σε μερική αναδίπλωση, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε τη μετακίνηση 25 γιατρών, αντί των 16 που ανακοινώθηκαν τελικά, πολλοί από τους οποίους δεν ήταν εξειδικευμένοι στην Εντατικολογία, αλλά ούτε καν είχαν εμπειρία στην Εντατική Θεραπεία...
Απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι γίνονται προσωρινές μετακινήσεις γιατρών με εμπειρία στις ΜΕΘ και στις ΜΑΦ από άλλα νοσοκομεία, προκειμένου να εκπαιδευτούν οι νέοι γιατροί που θα προσληφθούν για τις ΜΕΘ, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει: «Η ασφαλής λειτουργία των κρεβατιών ΜΕΘ απαιτεί κατάλληλο αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η Εντατικολογία είναι εξειδίκευση και η εκπαίδευση διαρκεί 2 χρόνια και όχι 3 μήνες. Πολύ περισσότερο δε, δεν διαρκεί μόνο... 2 ώρες (!) όπως επιχειρήθηκε να γίνει με "ταχύρρυθμα σεμινάρια" σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις αναγκαστικής μετακίνησης συναδέλφων. Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να στελεχωθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ (...) αλλά σταθερά προσηλωμένη "στη λογική κόστους - οφέλους" υπεραμύνεται της πολιτικής των μετακινήσεων».
Οπως προσθέτει η ΟΕΝΓΕ, την ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στα νοσοκομεία από τα οποία μετακινούνται οι γιατροί υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών, «γιατί το υπουργείο δεν αναφέρει πόσες κενές οργανικές θέσεις γιατρών υπάρχουν στις κλινικές από τις οποίες μετακινούνται γιατροί και πόσες εφημερίες το μήνα κάνουν οι γιατροί στις αντίστοιχες κλινικές;».
Οσο για τον ισχυρισμό του υπουργείου ότι «μέχρι το τέλος του 2020 το ΕΣΥ θα έχει ενισχυθεί με 1.381 μόνιμους γιατρούς», η Ομοσπονδία τονίζει ότι ακόμα και αν ολοκληρωθούν οι εν λόγω προκηρύξεις μέσα σε δύο μήνες, αυτό «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ενισχύεται το σύστημα με 1.381 γιατρούς, δεδομένου ότι ένα ποσοστό αναπληρώνει γιατρούς που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης», ενώ «οι κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα με τα ανεπαρκέστατα οργανογράμματα είναι πάνω από 6.000».
Η Ομοσπονδία απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις, για την κάλυψη του συνόλου των 6.000 κενών οργανικών θέσεων ιατρών, για την ανάπτυξη και στελέχωση των ΜΕΘ και των υπόλοιπων τμημάτων και κλινικών.