Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Για την υγεία, τα δικαιώματα, τη ζωή μας»

Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες σε Μενίδι και Νίκαια ξεκινούν από το Σάββατο 17 Οκτώβρη

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο Μενίδι
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο Μενίδι
Κάλεσμα αγώνα στο λαό της περιοχής τους απευθύνουν σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, σύλλογοι γονέων, πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς σε γειτονιές της Αττικής, προβάλλοντας διεκδικήσεις για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο Μενίδι, σωματεία, σύλλογοι γονέων και πολιτιστικοί σύλλογοι διοργανώνουν συγκέντρωση την Τετάρτη 21 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μια πρωτοβουλία, με σύνθημα «Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Υπερασπιζόμαστε την υγεία, τα δικαιώματα και τη ζωή μας», που αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Αλλωστε, τα σωματεία, οι σύλλογοι γονέων και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής έχουν κινητοποιηθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν ενάντια στην πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή και τα δικαιώματά τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πολύμορφες κινητοποιήσεις για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, που όλο κλείνει και όλο ...επεκτείνεται, αλλά και τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων για την άθλια κατάσταση στα σχολεία της περιοχής.

Μενίδι: Υψώνουμε τη φωνή μας!

Και σήμερα, «υψώνουμε τη φωνή μας, που βρισκόμαστε εν μέσω του δεύτερου κύματος έξαρσης της πανδημίας και με την περιοχή που ζούμε, που εργαζόμαστε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, να βρίσκεται σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση και συγκεκριμένα στην πορτοκαλί ζώνη», αναφέρουν τα σωματεία και οι φορείς.

Οπως εξηγούν, η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τα ήδη πολύ σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα στο Μενίδι, όπως την ανυπαρξία υποδομής για Προσχολική Αγωγή, τις αίθουσες - προκάτ στα σχολεία, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, το υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας, τις υποβαθμισμένες συγκοινωνίες κ.ά.

Θυμίζουν ότι «όλα τα προηγούμενα χρόνια, σωματεία και φορείς της περιοχής διεκδικούσαν λύσεις για όλα τα παραπάνω, εισπράττοντας εμπαιγμό και κοροϊδία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές που τα θεωρούσαν κόστος (...)

Αν όλα αυτά τα χρόνια, οι διάφορες κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές είχαν ακούσει την κραυγή αγωνίας και τα αιτήματα σωματείων - συλλόγων και φορέων του Μενιδίου, σήμερα εν μέσω πανδημίας θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση για την τήρηση των όποιων μέτρων προστασίας. Ας αφήσουν λοιπόν τις δικαιολογίες ότι "τώρα δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα", αξιοποιώντας το αδιέξοδο όπου οι ίδιοι μας έφεραν».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε τι θα αφήσουμε ή τι θα χάσουμε», σημειώνουν τα σωματεία, που στις διεκδικήσεις τους περιλαμβάνονται:

Για τα σχολεία, άμεσα μέτρα προστασίας, δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές καθώς και σε όλο το προσωπικό. Τακτικές απολυμάνσεις με ευθύνη δήμου και κυβέρνησης, εξασφάλιση νέων αιθουσών και εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης των οξυμένων κτιριακών ζητημάτων. Εκτακτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση 1 - 2 καθαρίστριες να μοιράζονται σε 2 και 3 σχολεία. Κατάλληλες υποδομές για Προσχολική Αγωγή και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Να υπάρχει σχολίατρος ή σχολικός νοσηλευτής, αφού δεν είναι δυνατόν το ρόλο αυτό να παίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Για την πρωτοβάθμια πρόληψη και Υγεία στην περιοχή, δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ κορονοϊού για κατοίκους και εργαζόμενους. Κινητά συνεργεία για μαζικά και δωρεάν rapid test. Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της περιοχής να παρέχουν δωρεάν τεστ. Ειδική φροντίδα για τις πιο ευπαθείς ομάδες, οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες και Ρομά, με ενημερωτικά - διαγνωστικά συνεργεία όπου μένουν και συχνάζουν. Μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για το Κέντρο Υγείας Αχαρνών, η Πολυκλινική να περάσει άμεσα στο ΕΣΥ μαζί με όλο το προσωπικό που διαθέτει και τον τεχνολογικό εξοπλισμό. Να καταγραφούν οι ιδιώτες γιατροί και, ανάλογα με την ειδικότητά τους, να ενταχθούν σε ένα σχέδιο παροχής δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να πυκνώσουν τα δρομολόγια που συνδέουν το δήμο με το κέντρο της Αθήνας και τους γειτονικούς δήμους, να αναβαθμιστεί η συγκοινωνιακή σύνδεση των περιοχών εντός του δήμου, και ιδιαίτερα με το Ολυμπιακό Χωριό, όπου βρίσκεται και το μοναδικό Κέντρο Υγείας. Να επιταχθούν και να αξιοποιηθούν μέσα του ιδιωτικού τομέα (πούλμαν, λεωφορεία κ.λπ.).

Σε μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής να γίνονται συχνοί έλεγχοι από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων από την εργοδοσία και να τηρούνται όλα τα απαραίτητα όταν υπάρξει κρούσμα. Σε τέτοιους χώρους, με ευθύνη της εργοδοσίας, να παρθούν μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με ταυτόχρονη παροχή μέσων ατομικής προστασίας. Να παρθεί πίσω ο απαράδεκτος νόμος για τις απλήρωτες υπερωρίες. Επίσης, μέτρα στήριξης των μικρών επαγγελματιών (απαλλαγή από δημοτικά τέλη, αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων - ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ, άλλες πρώην ΔΕΚΟ). Δωρεάν διανομή μασκών κ.λπ. σε μικρομάγαζα, σε μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους, για τους ίδιους και το προσωπικό τους.

Νίκαια: Συγκέντρωση στο Γενικό Κρατικό

«Η προστασία της υγείας των εργαζομένων, του λαού και των παιδιών μας είναι δική μας υπόθεση»: Με το σύνθημα αυτό καλούν σωματεία και μαζικοί φορείς της Νίκαιας, του Ρέντη και του Κορυδαλλού στη συγκέντρωση την Τετάρτη 21 Οκτώβρη, στις 8 π.μ. έξω από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο. Θα έχουν προηγηθεί πικετοφορίες, και πιο συγκεκριμένα, στη Νίκαια το Σάββατο 17 Οκτώβρη στις 11 π.μ., στο Περιβολάκι και στον Κορυδαλλό την Τρίτη 20 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Είκοσι ένα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην πλ. Αγίου Νικολάου στη Νίκαια, ενώ θετικά κρούσματα έχουν βρεθεί σε 8 σχολεία της πόλης και έναν βρεφικό σταθμό και άλλα 13 σε μεγάλη εταιρεία παραγωγής μπαχαρικών στην περιοχή του Ρέντη. «Ολα αυτά όταν οι ελλείψεις στις υποδομές Υγείας της πόλης παραμένουν τραγικές», αναφέρουν τα σωματεία, απαιτώντας από κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμο να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Ανάμεσα στις διεκδικήσεις είναι η αποφασιστική ενίσχυση του Κρατικού Νοσοκομείου (με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό), να προμηθευτεί μηχάνημα μοριακού ελέγχου, να εξασφαλιστεί κατάλληλος χώρος για την παραμονή «ύποπτων» ασθενών, στελέχωση του ΤΟΜΥ. Επίσης, τα σωματεία προβάλλουν αιτήματα για τα σχολεία και τους μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής.

Στην Αρκαδία

Συγκέντρωση στην Τρίπολη, την Τρίτη 20/10, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Πετρινού, οργανώνουν σωματεία και φορείς της Αρκαδίας, απαιτώντας τη στελέχωση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Τρίπολης. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η συγκέντρωση θα μεταφερθεί στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου. Για την οργάνωση της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μετά από κάλεσμα της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας (ΕΓΕΣΥΝΑ), με τη συμμετοχή έξι συνταξιουχικών οργανώσεων (Δημόσιων Υπαλλήλων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ). Οπως καταγγέλλουν στην κοινή τους ανακοίνωση, το νοσοκομείο υπολειτουργεί στα περισσότερα τμήματά του, στη ΜΕΘ λειτουργούν μόνο 4 κλίνες λόγω έλλειψης αναπνευστήρων και επειδή εργάζονται μόνο 4 γιατροί, ενώ το Δεκέμβρη απολύονται 6 έμπειρες επικουρικές νοσηλεύτριες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσει η κοροϊδία σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς - Μέτρα προστασίας για τα σχολεία!(27/10/2020)
Να δυναμώσει η πάλη για μέτρα προστασίας στις σχολές(20/10/2020)
Παναναπηρικό συλλαλητήριο αύριο στο Σύνταγμα(14/7/2020)
Μεγάλη συγκέντρωση στις 6 Ιούνη ενάντια στη χωματερή(2/6/2018)
Αύριο η κινητοποίηση για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα στο Μενίδι(13/3/2018)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org