Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
«Πεδίο ελεύθερο» για την Τουρκία έως το Δεκέμβρη

Ραντεβού το Δεκέμβρη έδωσαν την Παρασκευή οι ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ), προκειμένου να ...επαναξιολογήσουν τη στάση της Τουρκίας, που στο μεταξύ συνεχίζει απτόητη να ξεδιπλώνει την προκλητικότητά της, καταρρίπτοντας ξανά με πάταγο τα ευρωατλαντικά παραμύθια που διακινούσαν και πάλι πριν από τη Σύνοδο η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Οπως είπε την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης, με το πέρας της Συνόδου, μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, έβαλαν το θέμα στη συζήτηση και ζήτησαν μια ρητή αναφορά στα Συμπεράσματα της Συνόδου που «να καταδεικνύει την έντονη αποδοκιμασία» της ΕΕ απέναντι στην τουρκική δραστηριότητα.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος που αυτή η «ρητή αποδοκιμασία» υπήρξε, στην πράξη το γνωστό ευχολόγιο των 8 όλων κι όλων σειρών σε ένα κείμενο 6 σελίδων, όπου σημειώνεται ότι «το ΕΣ επιβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 1 - 2/10/2020 και αποδοκιμάζει τις ανανεωμένες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το ΕΣ προτρέπει στον σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο». Επίσης, «καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη χαλάρωση των εντάσεων με συνεπή και συνεχή τρόπο. Θα παραμείνει ενήμερο για το θέμα, προκειμένου να επαναβεβαιώσει τα συμπεράσματά του της 1 - 2/10/2020».

Ολο αυτό το κλότσημα του τενεκέ άλλους δύο μήνες παρακάτω, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να το παρουσιάσει περίπου ως επιτυχία λέγοντας πως «μετά από κάθε συνεδρίαση, διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα, στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας τον Δεκέμβριο», επιμένοντας να καλλιεργεί κάλπικες προσδοκίες ότι τα μέτρα απέναντι στην Τουρκία «θα είναι επώδυνα, δεν θα είναι συμβολικά», χωρίς βέβαια να δώσει κάποια διευκρίνιση επ' αυτού.

Την ίδια ώρα ...τοίχο βρήκε και στο αίτημα που υπέβαλε για ένα έστω μερικό εμπάργκο όπλων της ΕΕ απέναντι στην Αγκυρα. Οπως είπε, θύμισε στους ομολόγους του στο ΕΣ ότι π.χ. για τη Συρία είχαν υπάρξει αποφάσεις έστω κάποιων κρατών - μελών της ΕΕ για ένα τέτοιο εμπάργκο, ενώ επικαλέστηκε και τη σχετική απόφαση των ΗΠΑ για τα «F-35». «Η καλύτερη απάντηση θα ήταν μια πρωτοβουλία ευρωπαϊκή ή έστω κάποιων κρατών - μελών να μην πωλούνται όπλα που να μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά κυριαρχίας δύο κρατών - μελών (Ελλάδας και Κύπρου). Εθιξα το θέμα. Η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή», είπε, αλλά πέρα από την κατανόηση δεν πάρθηκε κάποια συγκεκριμένη απόφαση, αποτυπώνοντας και έτσι τις ισχυρές και πολύπλευρες στρατιωτικές, οικονομικές και άλλες σχέσεις της ΕΕ με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία.

Τέλος, ερωτηθείς αν η λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα είναι τα χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα 6 ν.μ., όπως διαχέουν τις τελευταίες μέρες στενοί του συνεργάτες, απέφυγε να δώσει ευθεία απάντηση. Είπε ότι η χώρα έχει ήδη αποφασίσει επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Οτι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει δύο συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για ορισμό θαλάσσιων ζωνών (σημειωτέον, αναγνωρίζουν μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Και ότι έχει «αναφαίρετο δικαίωμα» της επέκτασής τους στα 12 ν.μ. και στο Αιγαίο, «αλλά γνωρίζετε όλοι γιατί αυτό δεν έχει γίνει στο Αιγαίο» (casus beli - αιτία πολέμου - από πλευράς Αγκυρας). Είναι «μια πολύ σύνθετη συζήτηση», πρόσθεσε, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό στο ευρωατλαντικό παζάρι, όπου τα κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Ενδεικτικές στο μεταξύ είναι και οι δηλώσεις Μέρκελ και Μακρόν μετά τη Σύνοδο. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η βελτίωση των ευρω-τουρκικών δεσμών θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, όπως και ότι η αποκλιμάκωση αποτελεί ανάγκη. Ο δε Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι η Σύνοδος εξέφρασε υποστήριξη προς Κύπρο και Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή εξέφρασε και προθυμία να μιλήσει με την Τουρκία σχετικά με διαφιλονικούμενες θαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσόγειο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινάει σήμερα με γεμάτη ατζέντα(2021-06-24 00:00:00.0)
«Συνετό κλίμα» για να «τρέξουν» τα ευρωατλαντικά σχέδια αναζητούν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία(2020-10-16 00:00:00.0)
Στον «αφρό» αντιθέσεις και επικίνδυνα σχέδια(2019-10-19 00:00:00.0)
Στην ίδια αντιδραστική πλεύση(2007-07-03 00:00:00.0)
Μυστική διπλωματία και ευρω-στοίχιση(2004-11-18 00:00:00.0)
Θριαμβολογία κόντρα στην πραγματικότητα(1996-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ