Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συρροή κρουσμάτων στο Νομισματοκοπείο

«Ηταν θέμα χρόνου», τονίζει το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής

Τις τεράστιες ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους των τραπεζών αναδεικνύει το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, με αφορμή τη συρροή κρουσμάτων στο Ιδρυμα Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ), το Νομισματοκοπείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Από τα μέσα της βδομάδας οι εγκαταστάσεις του Νομισματοκοπείου παραμένουν κλειστές, ενώ τα τεστ που γίνονται στο προσωπικό, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν επιβεβαιώσει μέχρι την Παρασκευή 17 κρούσματα.

«Ηταν θέμα χρόνου το πότε θα γινόταν μια γενικευμένη διασπορά, μιας και η πολιτική των τραπεζιτών (όλα γίνονται με γνώμονα τα κέρδη) δεν επιτρέπει "σπατάλες" για την προστασία των εργαζομένων τους», σχολιάζει το Σωματείο. Οπως εξηγεί, στο συγκεκριμένο κτίριο και σε άλλες εγκαταστάσεις του κλάδου, όπως είναι τα μηχανογραφικά κέντρα, υπάρχει συγχρωτισμός, και η κατάσταση επιδεινώνεται, «καθώς οι εργοδότες δεν βάζουν στις μηχανές σταθερά πληρώματα, με συνέπεια αρκετοί συνάδελφοι να κινούνται από μηχανή σε μηχανή και να διευκολύνεται η διασπορά του ιού». Στο φόντο αυτό, απαιτεί «προσλήψεις τεχνικών, με συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σταθερή και μόνιμη δουλειά».

«Οφείλουν οι τράπεζες να πάρουν αυξημένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των πελατών από την πανδημία, πέρα από τα κουτσουρεμένα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, πρώτα και κύρια επειδή οι τραπεζοϋπάλληλοι καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες συνταξιούχους και εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», τονίζει το Σωματείο. Διεκδικεί μεταξύ άλλων συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ, απολυμάνσεις, αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην καθαριότητα με μόνιμες προσλήψεις. Ειδικά στους χώρους όπου εντοπίζονται πολλά κρούσματα, όπως το ΙΕΤΑ, το κτίριο της οδού Πειραιώς και τα καταστήματα Αχαρνών και Ανω Πατησίων της «Εθνικής Τράπεζας», του Μοσχάτου της «Τράπεζας Πειραιώς» κ.λπ., να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται και πριν επιστρέψουν οι εργαζόμενοι να γίνονται νέα τεστ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ