Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πουρμπουάρ

«Θαύματα» κάνει η κυβέρνηση, για λογαριασμό της εργοδοσίας, με τα γνωστά προγράμματα για την απασχόληση. Τα διαφημίζει μάλιστα και ως «παρέμβαση» υπέρ των εργαζομένων, τους οποίους βαφτίζει «ωφελούμενους». Στην προκειμένη περίπτωση, παίρνει έναν κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μεικτά και αφού τον χώσει μέσα στο «καπέλο» των προγραμμάτων της, τον βγάζει ξανά έξω, μειωμένο όμως κατά 450 ολόκληρα ευρώ! Ναι σωστά ακούσατε. Τόσος είναι ο νέος «υποκατώτατος» μισθός που προβλέπεται για τους μακροχρόνια ανέργους, αν έχουν την ...τύχη να προσληφθούν από κάποιον εργοδότη για μερική απασχόληση με τα επιδοτούμενα κυβερνητικά προγράμματα: 200 ευρώ το μήνα, ή 8 ευρώ τη μέρα! Και το καλύτερο; Απ' αυτά τα ψίχουλα, η εργοδοσία δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει ούτε ένα ευρώ στον εργαζόμενο, αφού όλα είναι επιδοτούμενα. Δηλαδή από χρήματα που καταβάλλει στο κράτος ο ίδιος ο εργαζόμενος! Η ...εφευρετικότητα όλων των κυβερνήσεων, όταν πρόκειται να προσφέρουν στο κεφάλαιο κάποιο νέο εργαλείο στήριξης της κερδοφορίας του, είναι πραγματικά εκπληκτική. Και αν οι εργαζόμενοι δεν βγουν δυναμικά στο προσκήνιο με τα σωματεία τους για να διεκδικήσουν σύγχρονους μισθούς και δικαιώματα, κυβέρνηση και εργοδοσία θα συνεχίσουν να παίζουν τα πιο βρώμικα παιχνίδια στις πλάτες τους, ζητώντας μάλιστα να τους πουν και «ευχαριστώ» που τους λιώνουν στη δουλειά, δίνοντάς τους πουρμπουάρ αντί για μισθό.

Καλή χώνεψη

Το πρωί όργιο τρομοκράτησης και καταστολής και το βράδυ όργιο λάσπης και χολής. Αυτή ήταν η εικόνα της κυβέρνησης την Πέμπτη απέναντι στις μεγάλες κινητοποιήσεις εργαζομένων του Δημοσίου, υγειονομικών, γονιών και μαθητών, που για μια ακόμα φορά απαίτησαν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους. Κι επειδή το όργιο του αυταρχισμού δεν κατάφερε να εμποδίσει τη φωνή τους να ακουστεί, επιστρατεύτηκαν το βράδυ τα διάφορα παπαγαλάκια. Οπως ο γνωστός υστερικός σχολιαστής του ΣΚΑΪ, που έσταξε χολή και «ξινίλα» για τους αγώνες, προσπάθησε να κουκουλώσει όπως όπως τα αιτήματα εργαζομένων - μαθητών και ...αγανακτώντας για την «ταλαιπωρία» των οδηγών, απαίτησε να εφαρμοστεί ο νόμος - έκτρωμα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων! Εξέφρασε μάλιστα την απογοήτευσή του (την «πικρή αλήθεια», όπως είπε) για το γεγονός ότι δεν γίνεται να εφαρμοστεί ο νόμος, όταν διαδηλώνει τόσος κόσμος! Για το «φινάλε», επιχείρησε μια θριαμβευτική έξοδο, λέγοντας ότι «μόνο το ΠΑΜΕ» εφαρμόζει το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, απαντώντας έτσι και στην απορία του ακροατηρίου του για το πού μπορούν να φτάσουν η ξετσιπωσιά και η βρωμιά του. Είναι πάντως «λίγος» και αυτός και το κανάλι όπου δουλεύει, για την αποστολή που έχουν αναλάβει. Ας το χωνέψουν μια και καλή: Σιωπητήριο στους αγώνες δεν πρόκειται να μπει!

Ανελέητο...

«Βρήκανε παπά να θάψουνε πέντ' έξι»... Μόνο έτσι εξηγείται η σπουδή που δείχνουν διάφορα παπαγαλάκια να αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα της δίκης της Χρυσής Αυγής, για να ξεδιπλώσουν όλη τη σαβούρα που έχουν φυλαγμένη. Και τι δεν διαβάσαμε τις τελευταίες μέρες σε αναλύσεις για το πώς «ανδρώθηκε» η εγκληματική φασιστική συμμορία, εκτός βέβαια από την πραγματική αιτία, που είναι η πολύμορφη αξιοποίηση των φασιστοειδών από το κεφάλαιο ως «δύναμη κρούσης» για την αντιμετώπιση του εργατικού κινήματος. Δεν υπάρχει, βέβαια, σε τέτοιες «αναλύσεις», ούτε η στήριξή τους από το αστικό κράτος, ούτε οι σχέσεις τους με τα αστικά κοινοβουλευτικά κόμματα, ούτε η ανοχή που απολάμβαναν οι χρυσαυγίτες από το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ. Ενδεικτικό είναι το μαργαριτάρι που διαβάσαμε την περασμένη βδομάδα: «Η άνοδος και η πτώση της ΧΑ σηματοδοτεί την πτώση του πολιτικοοικονομικού συστήματος που οικοδομήθηκε σταδιακά από τη μεταπολίτευση: Του συστήματος "όλα τα λεφτά όλα τα κιλά", της φοροδιαφυγής (...) και του ανεξέλεγκτου καταναλωτισμού (...) Από κοντά και τα κόμματα της Αριστεράς που μόνιμα αποκαλούσαν τις παροχές "ψίχουλα"».

... ξέπλυμα

Τι θυμίζει αυτό; Τα ίδια που έλεγαν οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα την περίοδο της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης, για να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες της και να χρεώσουν στο λαό την ευθύνη για τις περικοπές, τα άγρια μνημόνια και τα αντεργατικά μέτρα που φόρτωσαν στην πλάτη του, για να σώσουν το κεφάλαιο. Παρουσιάζουν τους εργαζόμενους και το λαό περίπου ως «κηφήνες» και λαμόγια, που συνδιαλλάσσονταν με τα κόμματα και έτρωγαν από τα «δανεικά και αγύριστα», που ήθελαν παχυλούς μισθούς και καθόλου φόρους. Στο έδαφος αυτό συκοφαντούν κάθε κατάκτηση, κάθε διεκδικητικό αγώνα για αξιοπρεπείς όρους δουλειάς και αμοιβής. Εκεί είναι που τέτοιες άθλιες «λογικές» τέμνονται με τους χρυσαυγίτες. Μήπως δεν ήταν οι ναζιστές του Περάματος που έλεγαν ότι φταίνε τα σωματεία που ζητάνε ακριβά μεροκάματα και διώχνουν τις δουλειές, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι να καθαρίσουν τη Ζώνη από το ΠΑΜΕ; Μήπως δεν στάθηκαν εμπροσθοφυλακή στην επίθεση ενάντια στους ναυτεργάτες, για να απαλλαγεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο από τα βαρίδια του συνδικαλισμού; Μήπως δεν έστησαν δουλεμπορικά, για να βρίσκουν φτηνούς εργάτες στα αφεντικά, και μάλιστα «μόνο Ελληνες»; Το αστικό πολιτικό σύστημα ενοχοποιούσε το λαό, τα δικαιώματα και τις όποιες κατακτήσεις του για την κρίση. Και οι χρυσαυγίτες αναλάμβαναν να διορθώσουν το ...λάθος, με τα τάγματα εφόδου και τα μπραβιλίκια. Το ποιος τάισε επομένως τον χρυσαυγιτισμό είναι αποδεδειγμένο και δεν αλλάζει!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 17 Οκτώβρη

1849 Πεθαίνει ο Γαλλοπολωνός συνθέτης και πιανίστας Φρειδερίκος Σοπέν.

1864 Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καθιερώνεται η βασιλευομένη δημοκρατία.

1915 Η βρετανική κυβέρνηση προτείνει την παραχώρηση της Κύπρου στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την είσοδο της τελευταίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ. Η κυβέρνηση του Α. Ζαΐμη και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αρνούνται, διατηρώντας την «ουδετερότητα» της Ελλάδας στον πόλεμο.

1915 Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Αρθουρ Μίλερ.

1938 Πεθαίνει ο ηγέτης της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και της Β' Διεθνούς Καρλ Κάουτσκι.

1947 Η λευκή τρομοκρατία εντείνεται επί κυβέρνησης του φιλελεύθερου Θ. Σοφούλη. Δέκα εκτελεσθέντες στη Θεσσαλονίκη και άλλος ένας στο Κιλκίς έρχονται να προστεθούν στους ήδη 489 δολοφονηθέντες του αστικού καθεστώτος.

1961 Συνέρχεται το 22ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ (17 - 31/10/1961), στο οποίο μεταξύ άλλων επισημοποιείται η ρήξη με το Εργατικό Κόμμα Αλβανίας, που δεν έστειλε αντιπροσωπεία στο Συνέδριο.

1967 Πεθαίνει ο ΕΑΜίτης λογοτέχνης Λέων Κουκούλας.

Κυριακή 18 Οκτώβρη

1777 Γεννιέται ο Γερμανός ποιητής και δραματουργός Χάινριχ φον Κλάιστ.

1842 Τίθεται σε λειτουργία ο πρώτος τηλέγραφος, από τον ίδιο το δημιουργό του, τον Αμερικανό εφευρέτη Σάμιουελ Μορς (σήματα Μορς).

1871 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης Τσαρλς Μπάμπατζ, που θεωρείται «πατέρας» των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

1889 Πεθαίνει ο Ιταλός εφευρέτης Αντόνιο Μέουτσι, θεωρούμενος από πολλούς ως ο «πατέρας» του τηλεφώνου.

1918 Γεννιέται ο πολιτικός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1990 - 1993.

1920 Γεννιέται η ηθοποιός και πολιτικός Μελίνα Μερκούρη.

1922 Δημιουργείται το Βρετανικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας, το γνωστό BBC.

1931 Πεθαίνει ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Αλβα Εντισον, δημιουργός πλέον των χιλίων επαναστατικών εφευρέσεων, μεταξύ των οποίων η ηλεκτρική λάμπα, ο φωνογράφος και η μηχανή προβολής.

1944 Εξι μέρες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ καταφθάνει στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση της «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γ. Παπανδρέου. Την ίδια μέρα έρχεται στην Αθήνα και ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπι.

1947 Η κυβέρνηση Σοφούλη απαγορεύει την έκδοση του «Ριζοσπάστη». Ο «Ρίζος» θα κυκλοφορήσει ξανά νόμιμα έπειτα από 27 ολόκληρα χρόνια.

1948 Ξεκινά η δίκη της ΟΕΝΟ, η οποία καταλήγει με την καταδίκη σε θάνατο δέκα στελεχών του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος.

1958 Ο Στέφανος Παπαγιάννης, στέλεχος του ΚΚΕ, καταδικάζεται σε θάνατο για κατασκοπεία από το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

1979 Η Σουηδική Ακαδημία αναγγέλλει την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη.

1981 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται πρώτο με 48,06% και ο Ανδρέας Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός. Η ΝΔ λαμβάνει το 35,88% και το ΚΚΕ το 10,93%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ