Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΥΠΕ
Με μετακινήσεις προσωπικού «μπαλώνουν» προσωρινά τρύπες ανοίγοντας άλλες

Καταγγελία της ΟΕΝΓΕ για την «αποψίλωση» των Κέντρων Υγείας της Κέρκυρας

Από πρόσφατη κινητοποίηση για την Υγεία στην Κέρκυρα
Από πρόσφατη κινητοποίηση για την Υγεία στην Κέρκυρα
Την «αποψίλωση» των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) της Κέρκυρας από γιατρούς και νοσηλευτές, με εντολή του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η «αποψίλωση» οφείλεται στη μετακίνηση του προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας στα «κλιμάκια ελέγχου» Covid στο λιμάνι του νησιού, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις ελλείψεις με «μπαλώματα» που προκαλούν άλλες τρύπες, παρά τις συνεχείς δηλώσεις της ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι τάχα «πανέτοιμο και ενισχυμένο».

Επιπλέον, η ΟΕΝΓΕ αναφέρει πως σύμφωνα με καταγγελίες «των γιατρών και των νοσηλευτών των ΚΥ και της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας, οι εργαζόμενοι (σ.σ. που μετακινούνται στα κλιμάκια ελέγχου) εξαναγκάζονται να εργάζονται σε έναν ακατάλληλο υγειονομικά χώρο, τις καθημερινές και τις αργίες, εκτός ωραρίου, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες».

«Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, με δεδομένη την τραγική υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας», τονίζει η ΟΕΝΓΕ και ρωτά:

«Αυτό εννοεί ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης όταν αναφέρεται στην "πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως σημείου πρώτης επαφής για τον πολίτη με συμπτώματα από τον ιό Covid-19";

Αντί η ΠΦΥ να αναπτυχθεί πλήρως, αντί τα ΚΥ να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μετακινείται το λιγοστό προσωπικό, για να "μπαλώσει τρύπες".

Αντί οι περίφημες Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ να στηρίξουν τις δομές ΠΦΥ, τα Κέντρα Υγείας απογυμνώνονται από γιατρούς και νοσηλευτές.

Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά πόσο προκλητικοί είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για τη δήθεν "θωράκιση" και "ετοιμότητα" του δημόσιου συστήματος Υγείας και την "πλήρη κάλυψη των αναγκών των ασθενών και των εργαζομένων"».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: Να αναιρεθεί η εντολή του διοικητή της 6ης ΥΠΕ και να επιστρέψουν όλοι οι υγειονομικοί, που έχουν μετακινηθεί, στα Κέντρα Υγείας. Να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα Κέντρα Υγείας. Να αναπτυχθεί ο αναγκαίος αριθμός κινητών μονάδων για τη διενέργεια τεστ και να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό και όχι με συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης.

Χαρακτηριστικό και το παράδειγμα του Νοσοκομείου Χαλκίδας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας καθώς και της αδιέξοδης πρακτικής των προσωρινών «μπαλωμάτων» είναι και το Νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο μετεγκαταστάθηκε σε νέο κτίριο χωρίς να έχουν καλυφθεί οι μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό.

Οπως επισημαίνει η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα», «οι ανάγκες του νέου νοσοκομείου σε προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του είναι τεράστιες. Οι κενές οργανικές θέσεις, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του παλιού νοσοκομείου (αφού για το νέο δεν έχει ακόμα εγκριθεί), αγγίζουν τις 200».

Χαρακτηριστικά, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καλύπτεται «από 3 μόνιμα διορισμένους ιατρούς και οι υπόλοιπες 4 θέσεις από γενικούς ιατρούς αποσπασμένους από το ΚΥ Ψαχνών», σε ένα ακόμα «μπάλωμα» με μετακίνηση προσωπικού που αποδυναμώνει την ήδη υποβαθμισμένη ΠΦΥ. Η πρώτη διαλογή ασθενών για να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα κορονοϊού γίνεται στην πύλη εισόδου, «απουσία ιατρού, μόνο από νοσηλευτικό προσωπικό που μετακινείται από άλλες κλινικές».

Αντίστοιχα, στη ΜΕΘ υπηρετούν «3 γιατροί με μετάταξη». Στην ειδικότητα του αναισθησιολόγου «μέσα στον Αύγουστο το νοσοκομείο έτυχε να μείνει και εντελώς ακάλυπτο», ο μαγνητικός τομογράφος «δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού», ενώ ο αξονικός «δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο».

Την ίδια ώρα, ένα μήνα μετά τη μετεγκατάσταση, «δεν υπάρχουν εκτυπωτές για συνταγογράφηση σε όλα τα τμήματα, όπως και τηλεφωνικό κέντρο που να δίνει πληροφορίες ή να συνδέει με τις κλινικές»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ