Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αγώνας για συγκοινωνία συχνή, ασφαλή και αντίστοιχη των λαϊκών αναγκών

Αγωνιστικές παρεμβάσεις από συνδικάτα και φορείς σε κεντρικούς σταθμούς του Λεκανοπεδίου και στο υπουργείο Μεταφορών

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη συνδικάτων και φορέων της Αττικής, στο πλαίσιο της μέρας δράσης για τις Αστικές Συγκοινωνίες, με αίτημα συχνή, ασφαλή και σύγχρονη συγκοινωνία, απέναντι στη χρόνια άθλια κατάσταση που μέσα στις συνθήκες της πανδημίας έχει καταστήσει τα λεωφορεία και τους συρμούς «υγειονομικές βόμβες».

Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών από τη Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων από τις Συγκοινωνίες, τον Επισιτισμό - Τουρισμό, το Αεροδρόμιο Αθήνας κ.ά.

Να παρθούν όλα τα μέτρα για την άμεση πύκνωση των δρομολογίων!

Στην εξόρμηση στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα συμμετείχαν σωματεία και φορείς, προβάλλοντας αιτήματα για τη λήψη μέτρων για την προστασία του λαού, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αγορά καινούργιων οχημάτων.

Με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ στο χέρι, ενημέρωναν τους επιβάτες, αναδείκνυαν την χρόνια πολιτική που ευθύνεται για τις τεράστιες ελλείψεις σε οχήματα, προσωπικό και ανταλλακτικά, καταγγέλλοντας ότι τα Μέσα Αστικής Συγκοινωνίας έχουν μετατραπεί σε Μέσα Μαζικής ταλαιπωρίας και συνωστισμού, σε συνθήκες μάλιστα έξαρσης της μετάδοσης του κορονοϊού. Παράλληλα, κάλεσαν στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών.

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών
Στην παρέμβαση στο Σύνταγμα, παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για τη λήψη μέτρων προστασίας επιβατών και εργαζομένων, υπενθύμισε σε δήλωσή του ο Γιάννης Κιούσης, εργαζόμενος και συνδικαλιστής στις Αστικές Συγκοινωνίες. Οπως τόνισε, το βασικό μέτρο της πύκνωσης των δρομολογίων δεν γίνεται πράξη, αφού δεν υπάρχουν οχήματα, ανταλλακτικά, αλλά και το απαιτούμενο προσωπικό για την επισκευή, τη συντήρηση και την κυκλοφορία τους. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, μπορεί ο ονομαστικός στόλος λεωφορείων και τρόλεϊ να ξεπερνάει τα 2.500 οχήματα, όμως από αυτό το σύνολο μόλις τα 850 - 900 μπορούν να κυκλοφορούν! Αντίστοιχα, όσον αφορά το προσωπικό εκτίμησε ότι λείπουν 4 - 5 χιλιάδες εργαζόμενοι...

«Δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για την αγορά νέων οχημάτων. Δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για προσλήψεις», κατήγγειλε, όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης. Σχολιάζοντας τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για συμπράξεις με τα ΚΤΕΛ και ίσως και με τουριστικά λεωφορεία, επισήμανε ότι υπηρετούν τα διαχρονικά σχέδια να πατήσουν πόδι οι ιδιώτες στο «φιλέτο» της αστικής συγκοινωνίας. «Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την υγεία του ελληνικού λαού, ενδιαφέρεται μόνο για την κερδοφορία ορισμένων επιχειρηματιών», υπογράμμισε, απαιτώντας την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των σωματείων.

ΗΣΑΠ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΗΣΑΠ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ανάλογες εξορμήσεις γίνανε στους σταθμούς του μετρό στην Αττική, στη Δουκίσσης Πλακεντίας, στον Αγιο Αντώνιο, στη Δάφνη και στον σταθμό του ηλεκτρικού στον Πειραιά.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών

Στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, αντιπροσωπεία από τις αστικές συγκοινωνίες και από εργαζόμενους στο αεροδρόμιο συναντήθηκε με τον Ν. Σταθόπουλο, γγ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων παρουσίασε με συγκεκριμένα νούμερα τις ελλείψεις στις συγκοινωνίες, επισήμανε ότι η μεταφορά προς και από το αεροδρόμιο, για τους εργαζόμενους που δουλεύουν εκεί, είναι ακριβή, ενώ τα δρομολόγια είναι αραιά, καθώς και ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα που αφορούν στην προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς.

Ο γγ του υπουργείου παραδέχτηκε τα προβλήματα, ωστόσο όπως ήταν αναμενόμενο, πρόβαλε ως «λύση» την αιτία των προβλημάτων, δηλαδή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, την άμεση και μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις αστικές συγκοινωνίες.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι μετά την προσπάθεια εφαρμογής του κατάπτυστου νόμου για το χτύπημα των διαδηλώσεων σε κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών και στους καλλιτέχνες, η αστυνομία επιχείρησε να «ενημερωθεί αναλυτικά» και για την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, παίρνοντας τηλέφωνο στα γραφεία του ΠΑΜΕ! Επιβεβαιώνεται ότι στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του απαράδεκτου νόμου είναι κάθε κινητοποίηση για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού...

Το πλαίσιο αιτημάτων

ΣΤΑΘΜΟΣ «ΑΤΤΙΚΗ»
ΣΤΑΘΜΟΣ «ΑΤΤΙΚΗ»
Το πλαίσιο αιτημάτων που προβλήθηκε μέσα από τη μέρα δράσης, όπως διατυπώνεται και στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, είναι το εξής:

  • Πύκνωση δρομολογίων, ειδικά στις ώρες αιχμής, σε όλα τα μέσα μεταφοράς.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες και τους επιβάτες.
  • Δωρεάν μετακίνηση σε εργαζόμενους που έχουν απολυθεί ή έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους ή έχουν εξαναγκαστεί σε εκ περιτροπής εργασία.
  • Αμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση για: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα - Επισκευή και ανανέωση του στόλου με αγορά καινούργιων οχημάτων και βαγονιών.
  • Καμία επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες. Οχι στις ΣΔΙΤ. Επίταξη των ΚΤΕΛ για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org