Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταψήφισε τις διμερείς συμφωνίες με Ισραήλ, Ρωσία, Βουλγαρία

Κυρώθηκαν χτες στη Βουλή με τις ψήφους της πλειοψηφίας οι διμερείς συμφωνίες της κυβέρνησης με το Ισραήλ, τη Ρωσία και τη Βουλγαρία για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της «καταπολέμησης της εγκληματικότητας» (οι συμβάσεις με Ισραήλ και Ρωσία αφορούν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και αυτή με τη Βουλγαρία τον διασυνοριακό έλεγχο), τις οποίες το ΚΚΕ καταψήφισε καθώς περιέχουν ρυθμίσεις εχθρικές προς τα λαϊκά δικαιώματα.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Παπαναστάσης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως το ΚΚΕ έχει προτείνει και έχει στηρίξει μέτρα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, τονίζοντας όμως πως εκφάνσεις του οργανωμένου εγκλήματος συνιστούν κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες, που καλύπτονται μέσα από την εμπλοκή κρατών, κυβερνήσεων και υπηρεσιών ασφαλείας.

«Η επίθεση σε βάρος κάθε κεκτημένου δικαιώματος των εργαζομένων, η διαρκής αντιπαράθεση για πολιτική και οικονομική κυριαρχία, η υποκίνηση τοπικών πολέμων για τον έλεγχο ζωνών επιρροής είναι οι κυριότεροι όροι και τα στοιχεία της νόμιμης εγκληματικότητας του κεφαλαίου, που όμως είναι και τα στοιχεία που παράγουν και αναπαράγουν τη συνήθη εγκληματικότητα», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «άρα, όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, όσο δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανατροπή της, τα κρούσματα θα αυξάνονται όσες συμφωνίες κι αν υπογραφούν».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης, που συνεχίζει να μην προσανατολίζει τα Σώματα Ασφαλείας στη δίωξη του εγκλήματος, ενώ επιμένει να αποδίδει την εγκληματικότητα στις σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλκανικής χερσονήσου, κρύβοντας ότι αυτές είναι απότοκα των επεμβάσεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, τις οποίες οι ελληνικές κυβερνήσεις στήριξαν.

Ειδικότερα για το περιεχόμενο των συμφωνιών, σημείωσε πως περιέχουν πολύ επικίνδυνες διατάξεις, καθώς «υπάρχει σε αυτές πρόβλεψη για αντιμετώπιση εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως δηλώνετε, δείχνοντας ότι ήδη στην ουσία έχετε συμφωνήσει με το αντισυμβαλλόμενο κράτος, τη Ρωσία ή το Ισραήλ, στο τι είναι τρομοκρατία ή τρομοκράτες. Αλλιώς δεν θα είχε νόημα η κύρωση καμιάς συμφωνίας μεταξύ σας για την αντιμετώπισή του», ενώ για τη συμφωνία με το Ισραήλ τόνισε ότι «είναι ένα κείμενο που οι προβλέψεις του κινούνται απροκάλυπτα στην κατεύθυνση της προωθούμενης αναβάθμισης των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων με την εγκληματική μηχανή αυτού του κράτους» που «φυλακίζει χιλιάδες αγωνιστές, βομβαρδίζει άλλες χώρες, καταπατά βάναυσα πλειάδα διεθνών Συνθηκών. Είναι το κράτος που ανενδοίαστα δολοφονεί ακόμα και μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, που βαφτίζει τρομοκράτες αυτούς που παλεύουν κατά της κατοχής, που παλεύουν για να έχουν πατρίδα. Αυτοί είναι τρομοκράτες; Κι όμως, αυτό το κράτος με τις φρικαλεότητές του τόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, χτες και σήμερα, το στηρίζουν φανατικά, διαμορφώνοντας μέσα από αυτήν τη στήριξη βασικούς άξονες της συμφωνίας, που μας φέρνετε σήμερα για ψήφιση».

Για την αντίστοιχη συμφωνία με τη Ρωσία, ο Ν. Παπαναστάσης υπογράμμισε ότι «υπάρχει πρόβλεψη συνεργασίας των ελληνικών και ρωσικών αρχών για την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας», μια «ανατριχιαστική προοπτική» όπως σημείωσε.

Οσον αφορά τη συμφωνία με τη Βουλγαρία για κοινό έλεγχο στη συνοριακή δίοδο Νυμφαίας - Μακάζα, επεσήμανε ότι εκτός των άλλων έχει στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν, κάτι με το οποίο το ΚΚΕ διαφωνεί. «Δεν υποτιμάμε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών σχετικά με τον διασυνοριακό έλεγχο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ομως, θεωρούμε ότι ειδικά στις σημερινές συνθήκες, στα πλαίσια της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης, και αυτή η συνεργασία είναι υποταγμένη σ' αυτό που ονομάζουμε εμείς "αντιτρομοκρατικά", αντιμεταναστευτικά δόγματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στο παρελθόν αξιοποιήθηκαν για προληπτικούς πολέμους, για το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ