Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευαισθησίες

Ελάχιστες ώρες μετά τα προχτεσινά γεγονότα στη Μόρια, στελέχη της κυβέρνησης έριχναν ξεδιάντροπα την ευθύνη στους κατοίκους, που «δεν άφησαν το κράτος να δημιουργήσει κλειστό κέντρο στο νησί, για να αποφύγουμε αυτές τις εξελίξεις», όπως έλεγε ο Αδ. Γεωργιάδης σε συνεντεύξεις του. Στις στάχτες του κολαστηρίου, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία όχι μόνο να σπεκουλάρει ενάντια στους νησιώτες, για να συκοφαντήσει τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά να προωθήσει και τα επικίνδυνα σχέδια δημιουργίας καταυλισμών - φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες, που δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα αλλά αντίθετα παρατείνουν και μονιμοποιούν τις άθλιες συνθήκες και το καθεστώς του εγκλωβισμού. Ενάντια σ' αυτό κινητοποιήθηκαν τον περασμένο Φλεβάρη οι κάτοικοι, δίνοντας πληρωμένη απάντηση στις κυβερνητικές απειλές και την καταστολή. Η φωτιά στη Μόρια ενεργοποίησε όμως τα αντανακλαστικά και της ΕΕ, του άλλου μεγάλου φταίχτη για την κατάσταση στα νησιά. Ετσι, κάτω από τα υποκριτικά λόγια συμπάθειας για τους μετανάστες, ακούσαμε και διάφορες ευρωπαϊκές «παροτρύνσεις» να επιταχυνθούν οι συνομιλίες πάνω στο «νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο». Πρόκειται ουσιαστικά για την επικαιροποίηση από την ΕΕ της μεταναστευτικής πολιτικής στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, διεξάγοντας γι' αυτόν το σκοπό ένα σύνθετο παζάρι με την Τουρκία, που είναι ο παίχτης - κλειδί στη διαχείριση των ροών από την Ανατολή. Οσο για την «ευαισθησία» της ΕΕ απέναντι στη Μόρια, την απέδειξε και με το παραπάνω, όταν πρότεινε να φτιαχτούν πλωτές φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες, ή να μεταφερθεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, το αίσχος των κλειστών στρατοπέδων.

Ορκοι πίστης

«Πολλά ευχάριστα πράγματα» αναμένουν να ακούσουν οι βιομήχανοι από τον πρωθυπουργό αύριο Σάββατο στη ΔΕΘ, όπως δήλωσε με ικανοποίηση ο εκπρόσωπος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον Κυρ. Μητσοτάκη στην «προκαταρκτική» συνάντηση, την περασμένη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη, με εκπροσώπους εργοδοτικών ενώσεων (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ΒΕΘ, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων κ.ά.). Ο πρόεδρος του ΒΕΘ εκτίμησε ότι πολλά από όσα ειπώθηκαν θα εφαρμοστούν και μάλιστα «με εκπλήξεις», προσθέτοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση «προηγείται και των απόψεών μας». Η ωραία αυτή ατμόσφαιρα πρέπει να επαναλήφθηκε και τη Δευτέρα, στην τηλεδιάσκεψη των ίδιων εργοδοτικών φορέων με τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, αν κρίνουμε από την ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά: «Εκ μέρους των βουλευτών και των στελεχών ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώθηκε η στήριξη του κόμματος στην ενίσχυση των παραγωγικών κλάδων (...) Τονίστηκε επίσης η ανάγκη δομικών παρεμβάσεων στον δευτερογενή τομέα». Πώς να κρύψουν λοιπόν τον ενθουσιασμό τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες; Απέναντι στους «όρκους πίστης» στη κερδοφορία του κεφαλαίου, που ανανεώνουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα ενόψει ΔΕΘ, για να φορτώσουν ξανά την κρίση στους εργαζόμενους, ο λαός έχει άλλο δρόμο να διαλέξει. Κι αυτός περνάει μέσα από τη μαζική συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση - διαδήλωση των συνδικάτων στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Χρήσιμοι

Να σταλούν οι μετανάστες στη Γυάρο και τη Μακρόνησο ζήτησε ο Βελόπουλος, δείχνοντας ως «λύση» τον εκτοπισμό τους στους τόπους όπου μαρτύρησαν κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές. Οπως είπε μάλιστα ο αρχηγός του ακροδεξιού μορφώματος Ελληνική Λύση, στα ξερονήσια αυτά υπάρχουν οι υποδομές για να μείνουν «προσωρινά» οι μετανάστες μέχρι να πάνε σε άλλα ακατοίκητα νησιά. Μαζί λοιπόν με τις κηραλοιφές, τα μαντζούνια και τις χειρόγραφες επιστολές του Ιησού, ο συγκεκριμένος έχει και κάμποσα αποθέματα μισανθρωπισμού και αντικομμουνισμού, που συνθέτουν αυτό το αποκρουστικό θέαμα κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του. Είναι μάλιστα τόσο ...λεβέντης, ώστε την ίδια στιγμή που «στέλνει» μετανάστες στα ξερονήσια, δεν λέει κουβέντα για την ΕΕ που τους εγκλωβίζει στη χώρα μας, για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, τις κυβερνήσεις - συμμάχους τους που ξεριζώνουν τους χιλιάδες πρόσφυγες από τις πατρίδες τους. Η στάση όλων αυτών είναι βέβαια βολική για την κυβέρνηση. Οχι μόνο επειδή βοηθούν να κρύβονται οι πραγματικοί υπαίτιοι της κατάστασης στο Μεταναστευτικό, αλλά και επειδή, μπροστά σε τέτοιες «ακραίες» όπως παρουσιάζονται απόψεις, οι «λύσεις» που προωθεί η κυβέρνηση, όπως η δημιουργία κλειστών κέντρων και η ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής, διαφημίζονται ως πιο «μετριοπαθείς», για να γίνουν ευκολότερα αποδεκτοί από τον λαό που αντιδρά. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά «ζυμώνεται» και η ιδέα για στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στα ξερονήσια, που δεν είναι έξω από τις επιδιώξεις κυβέρνησης και ΕΕ. Πάντα χρήσιμοι δηλαδή στο σύστημα τύποι σαν τον Βελόπουλο και τα κόμματά τους.

Συναγερμός

Εικόνα από το παρόν που ζουν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και πολύ περισσότερο από το μέλλον που ετοιμάζουν κυβέρνηση - τραπεζικοί όμιλοι με το νέο πτωχευτικό κώδικα, είναι η καταγγελία σωματείου στον επισιτισμό ότι εργαζόμενη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, που βρίσκεται όλους αυτούς τους μήνες σε αναστολή σύμβασης και παλεύει να επιβιώσει με 534 ευρώ, απειλείται με πλειστηριασμό του σπιτιού της. Αυτή η αθλιότητα που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους διαδοχικούς νόμους που σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό των λαϊκών οικογενειών για να «ξεμπερδέψουν» οι τράπεζες με τα «κόκκινα» δάνεια και να τροφοδοτήσουν ένα νέο γύρο κερδοφορίας του κεφαλαίου, θα γενικευτεί το επόμενο διάστημα, με βάση το νόμο - έκτρωμα που έφεραν για διαβούλευση προ ημερών. Ο καθένας, για παράδειγμα, μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει η πρόβλεψη του νομοσχεδίου να γίνονται οι λαϊκές οικογένειες νοικάρηδες στα σπίτια τους και να πετιούνται εκτός αν καθυστερήσουν τρία νοίκια (!) σε συνθήκες γενικευμένης ανεργίας, περικοπών, κατάργησης συμβάσεων κ.ο.κ. Οσες διακηρύξεις κι αν κάνει επομένως ο πρωθυπουργός ότι το έκτρωμα που προωθούν είναι ταυτόχρονα «αναπτυξιακό» και «κοινωνικά δίκαιο», επιβεβαιώνεται και σ' αυτήν την περίπτωση ότι η επίθεση στις λαϊκές ανάγκες είναι το «λίπασμα» για την ανάπτυξη του κεφαλαίου. Γι' αυτό πρέπει τώρα να σημάνει συναγερμός σε σωματεία και φορείς, ώστε κανένα λαϊκό νοικοκυριό να μη βρεθεί ανυπεράσπιστο απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - τραπεζών - επιχειρηματικών ομίλων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ