Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Οι εικόνες βαρβαρότητας στη Μόρια καθρέφτης της πολιτικής εγκλωβισμού κυβέρνησης - ΕΕ

Από την πρώτη στιγμή, οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο νησί βρέθηκαν δίπλα σε ξεριζωμένους και νησιώτες

Ανθρωποι και μικρά παιδιά κοιμούνται και ζουν στο δρόμο...
Ανθρωποι και μικρά παιδιά κοιμούνται και ζουν στο δρόμο...
Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, άρρωστοι και ανάπηροι, χωρίς καμία προστασία, καμία βοήθεια, ψάχνοντας να βρουν κάπου να εναποθέσουν ό,τι μπόρεσαν να γλιτώσουν από την πυρκαγιά, μετέτρεψαν σε πρόχειρους καταυλισμούς δρόμους, πεζοδρόμια, προαύλιους χώρους καταστημάτων, χωράφια, ενώ συνεχώς ανθρώπινα ποτάμια καταφτάνουν από κάθε πλευρά.

Από το βράδυ της Τρίτης που ξέσπασε η φωτιά, κοιμούνται όπου βρουν εντελώς εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι. Το μόνο που ζητούν απεγνωσμένα είναι φαγητό και νερό.

Μάνα από το Αφγανιστάν μέσα στην απόγνωση και τα δάκρυα προσπαθεί να εξηγήσει ότι τα τρία παιδιά της είναι νηστικά από το βράδυ που έφυγαν τρέχοντας από το ΚΥΤ για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Δεν μπορούν να περιγράψουν τα λόγια την εικόνα που επικρατούσε μέχρι και χτες το απόγευμα, σε μία περιοχή που εκτείνεται από το καμένο hot spot της Μόριας, στις γύρω περιοχές, σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων και φτάνει μέχρι λίγο πιο έξω από το κέντρο της Μυτιλήνης.

Εκεί όπου η κυβέρνηση, εντείνοντας από πάνω την καταστολή σε βάρος των κατατρεγμένων, έστειλε δεκάδες διμοιρίες και κλούβες των ΜΑΤ (σύνολο 11 έως και την Πέμπτη, χώρια τις «ντόπιες» δυνάμεις) να παραταχθούν προκειμένου να τους εμποδίσουν να φτάσουν στην πόλη.

Μπροστά σε αυτές τις εικόνες δυστυχίας και βαρβαρότητας που εκτυλίσσονταν μέχρι και χτες το βράδυ στη Μυτιλήνη, που μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο «ως ντροπή και αίσχος. Μας ξευτέλισαν και σαν ανθρώπους», όπως είπε μία αυτοαπασχολούμενη, μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να ακουστούν οι κορόνες της κυβέρνησης για υγειονομικά πρωτόκολλα και προστασία της δημόσιας υγείας.

Γίνεται θρύψαλα κάθε προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και από κοντά των άλλων αστικών κομμάτων που είναι αγκιστρωμένοι στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και στους σχεδιασμούς, να πείσουν τους νησιώτες να αποδεχτούν να συνεχίσει ο τόπος τους να αποτελεί τη φυλακή της ΕΕ και τους κινδύνους που αυτό περιέχει.


«Οχι άλλη Μόρια. Κανένα νέο ΚΥΤ, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό», είναι οι φράσεις που κυριαρχούν ανάμεσα στους νησιώτες, παρά τις συγχύσεις ή και τις αυταπάτες που μπορεί να έχουν αρκετοί.

Συνολικά όλη η Μυτιλήνη είναι ένα καζάνι που βράζει, με την οργή και την αγανάκτηση των νησιωτών να ξεχειλίζει. Και σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η νέα φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης και κατέκαψε ό,τι είχε απομείνει...

Το «διαρκές έγκλημα» πρέπει να σταματήσει

Από την πρώτη στιγμή, οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο νησί ανέλαβαν δράση. Με τις ανακοινώσεις του Κόμματος στο χέρι, άρχισαν να οργώνουν χώρους δουλειάς, το κέντρο της Μυτιλήνης, βρέθηκαν στο πλευρό των κατοίκων του χωριού της Μόριας, αλλά και δίπλα στους ξεριζωμένους.

Απηύθυναν το κάλεσμα, άνθρωπο τον άνθρωπο, να ξεσηκωθούν και με την οργανωμένη πάλη τους να αποτρέψουν «νέες Μόριες» στο νησί τους, να απαιτήσουν τη μεταφορά όλων των προσφύγων και μεταναστών σε ασφαλείς ανθρώπινες εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, να κλείσουν οι άθλιοι καταυλισμοί παντού, να συμβάλουν με τον αγώνα τους να ανατραπεί η πολιτική του διπλού εγκλωβισμού.

Χτες το πρωί, έγινε περιοδεία και στο κέντρο (αγορά, καφενεία και στα καταστήματα επισιτισμού στην προκυμαία της Μυτιλήνης) με επικεφαλής την βουλευτή του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, την περιφερειακή σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγλαΐα Κυρίτση και την δημοτική σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μυτιλήνης Νίκη Τσιριγώτη.

Τρίτη φωτιά μέσα σε δύο μέρες στη Μόρια

Eurokinissi

Τρίτη φωτιά μέσα σε δύο μέρες στη Μόρια
Οι συζητήσεις σε κάθε καφενείο, καφετέρια, στα εμπορικά καταστήματα έδιναν και έπαιρναν.

«Δεν μπορούν να μας ξεγελάσουν. Ξέρουμε ότι με την πυρκαγιά θα μας παρουσιάσουν ως καλύτερη λύση το κλειστό hot spot. Λοιπόν, δεν πρόκειται να δεχτούμε ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό τέτοιο κέντρο. Να το πάρουν απόφαση», ανέφερε ένας αυτοαπασχολούμενος με γυναικεία είδη, ενώ λίγο πιο κάτω μία ακόμα ιδιοκτήτρια εμπορικού καταστήματος θα πει «σίγουρα πρέπει να γίνει κάτι. Εμείς δεν έχουμε τίποτα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και το έχουμε αποδείξει. Αλλά δεν μπορούν να τους έχουν έτσι σε τέτοιες συνθήκες. Ας μας πει η κυβέρνηση όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό πού έχουν πάει τώρα;». Μια εργαζόμενη σε άλλο κατάστημα θα πει ότι «αυτά που συμβαίνουν είναι ντροπή και αίσχος. Μας εξευτέλισαν και σαν ανθρώπους. Σαν ανθρώπινο είδος. Από πάνω προσπαθούν να καλλιεργήσουν και το φασισμό στο νησί. Πιστεύω ότι αν όλοι εδώ ενωθούμε, μπορούμε να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα».

Στο χωριό της Μόριας

Περιοδεία και εξόρμηση έγινε και στο χωριό της Μόριας. Μία ιδιοκτήτρια καφενείου θα πει: «Δεν λογαριάζουν ανθρώπινες ζωές, δεν λογαριάζουν τίποτα. Ολο αυτό πρέπει να πάρει ένα τέλος». Ενας νεολαίος εργαζόμενος λίγο πιο κάτω ανέφερε: «Ναι, συμφωνώ πρέπει σε όλους να δοθεί άσυλο και να πάνε στις χώρες που θέλουν. Δεν μπορεί να τους κρατάνε εδώ εγκλωβισμένους για να παίζονται παιχνίδια στις πλάτες τις δικές τους και τις δικές μας».

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ στο χωριό Μόρια
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ στο χωριό Μόρια
Παντού από όπου και να πέρασε η αντιπροσωπεία του Κόμματος, η αγανάκτηση ήταν έκδηλη. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου ακούγονταν και απόψεις «περίεργες», ωστόσο όποιος ήταν καλοπροαίρετος, στη διάρκεια της συζήτησης δεν μπορούσε παρά να παραδεχτεί το δίκιο των θέσεων του Κόμματος.


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρό προσφυγόπουλο από πυρκαγιά(2020-03-17 00:00:00.0)
Οι νησιώτες δεν επαναπαύονται αλλά κλιμακώνουν τον αγώνα τους!(2020-02-28 00:00:00.0)
Περιοδείες του ΚΚΕ σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων(2019-09-12 00:00:00.0)
Κοντεύουν τις 60.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες(2016-09-06 00:00:00.0)
Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά(2016-08-31 00:00:00.0)
Ο Δ. Κουτσούμπας στη Μυτιλήνη(2016-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ