Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Με ταξικό πρόσημο υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των εργαζομένων

Ολοκληρώθηκε χτες σε επίπεδο αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου - «σκούπα», με το οποίο επικυρώνονται οι αντεργατικές ανατροπές που έφεραν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του Αυγούστου, στο όνομα της αντιμετώπισης και της διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας. Στις «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου έχουν ενταχθεί 53 άρθρα (σε σύνολο 87), δηλαδή ένα ακόμα νομοσχέδιο (!) που περιέχει σειρά εμβληματικών αντεργατικών ρυθμίσεων, οι οποίες αποτελούν πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ.

Συνολικά, στα 53 αυτά άρθρα περιέχονται ακόμα διατάξεις που αφορούν από την προώθηση της «απελευθέρωσης» των υπερωριών και την επέκταση της τηλεργασίας μονομερώς από τον εργοδότη μέχρι το πάγωμα, έως τον Μάρτη του 2021, του κατώτατου μισθού στα εξευτελιστικά επίπεδα του 2019. Προβλέπεται επίσης η επέκταση του μέτρου της αναστολής και σε βάρος των ναυτεργατών, με την ταυτόχρονη ενίσχυση των ακτοπλόων εφοπλιστών που χαρακτηρίζονται ...«πληγέντες» από τον κορονοϊό. Οσον αφορά τις ΠΝΠ που κυρώνονται, αφορούν την επέκταση έως το τέλος του 2020 του αντεργατικού προγράμματος «Συν-Εργασία» και του καθεστώτος της αναστολής συμβάσεως έως το τέλος του Οκτώβρη.

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης - που ζήτησε ξανά να αποσυρθούν τα άρθρα 10, 17 και 18 τα οποία ανατρέπουν παραπέρα δικαιώματα των εργαζομένων - τόνισε ότι το ΚΚΕ τοποθετήθηκε αναλυτικά και τεκμηρίωσε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας αντιλαϊκές - αντεργατικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει, οι οποίες προστίθενται σε προηγούμενες επιδεινώνοντας τη ζωή των εργαζομένων. Πρόσθεσε πως υπάρχουν άρθρα που το ΚΚΕ θα ψηφίσει και άλλα στα οποία δεν θα πει όχι, γιατί εν μέρει αντιμετωπίζουν κάποια ζητήματα, όμως ανέδειξε ότι η αντεργατική πολιτική που ακολουθήθηκε απ' όλες τις κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, χειροτέρεψε συνολικά τους όρους ζωής του λαού. Οι υπουργοί Εργασίας με επιμέλεια φροντίζουν όχι μόνο να μην επιβαρυνθούν οι εργοδότες, αλλά να απαλλαγούν ακόμα και από την αυτονόητη καταβολή του μισθού. «Η γενιά των 700 ευρώ έφτασε να είναι γενιά των 400, όλοι σας θεωρείτε το αίτημα για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 μαξιμαλιστικό, κατώτατος μισθός που έπαιρνε ο εργαζόμενος πριν 11 χρόνια... ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος αρνήθηκε την επαναφορά με το νόμο Αχτσιόγλου που στήριξε με χαρά η ΝΔ και του κ. Βρούτση που τώρα συνεχίζει το πάγωμα του κατώτερου μισθού», σημείωσε.


Ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε στην πραγματικότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας, όπου τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων καταπατούνται βάναυσα, μίλησε για την κλιμάκωση της επίθεσης σε εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, για τον εμπαιγμό στους συνταξιούχους από την κυβέρνηση ώστε να μην τους αποδώσει ούτε τα αναδρομικά που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ. Κατήγγειλε την απουσία μέτρων για την προστασία των εργαζομένων απ' τον κορονοϊό σε χώρους δουλειάς, που μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες, μαζί με τα ΜΜΜ, για τα οποία ειδικότερα τόνισε την ανάγκη πύκνωσης των δρομολογίων, ανανέωσης του στόλου, πρόσληψης εργαζομένων.

Ανέδειξε για μια ακόμα φορά το ταξικό πρόσημο της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, που όπως σημείωσε άδραξε την ευκαιρία για προώθηση των ΣΔΙΤ στην Υγεία, για ενίσχυση της εμπορευματοποίησής της, με ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. «Συνεχίζετε από επιλογή να αρνείστε να πάρετε τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας», τόνισε. Το ίδιο - επεσήμανε - στην Παιδεία, όπου στοιβάζονται έως και 27 μαθητές στην τάξη. «Αυτή η πολιτική γεννά ανεργία, φτώχεια, στερεί απ' το λαό τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας που ο ίδιος πληρώνει μέσα απ' τη φοροληστεία του, αυτή η πολιτική αυξάνει τα κρούσματα, στερεί τη μόρφωση απ' τα παιδιά μας, καίει και πνίγει το λαό γιατί δεν δαπανάτε τίποτα για αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά έργα», σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε στους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας και στα αιτήματά τους, στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, στους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στον Τουρισμό κ.ά.

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Το εργατικό ταξικό κίνημα έχει σταθεί απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, στην επιχείρηση καταστολής του κινήματος, στην κρατική και εργοδοτική αυθαιρεσία, διεκδικεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού (...) το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα, πρωτοστατεί στην οργάνωση των αγώνων (...) οι μαζικοί αγώνες των εργαζομένων, του λαού, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι προϋπόθεση για να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ