Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΜΗ
Μαζική συγκέντρωση ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου

Αποψη της συγκέντρωσης στην Κύμη
Αποψη της συγκέντρωσης στην Κύμη
Να σταματήσει η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κύμης και να στελεχωθεί άμεσα με μόνιμο προσωπικό απαίτησαν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής σε συγκέντρωση την Τετάρτη, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κύμης.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Θεοτόκης Κοντός, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δεν πραγματοποιούνται χειρουργεία εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων για αναλώσιμα υλικά, το Καρδιολογικό τμήμα ουσιαστικά δεν λειτουργεί, καθώς έχει μείνει μόνο ένας καρδιολόγος, οι εφημερίες του Ακτινολογικού και του Μικροβιολογικού δεν καλύπτονται σε 24ωρη βάση. Παράλληλα, τόνισε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την απόφαση της 5ης ΥΠΕ να μετακινήσει γιατρούς Αγροτικών και Περιφερειακών Ιατρείων που καλύπτουν εφημερίες στο Νοσοκομείο Κύμης, στο Κέντρο Υγείας Σκύρου για την κάλυψη των εκεί κενών. Η κατάσταση αυτή, επισήμανε, οφείλεται στη χρόνια υποχρηματοδότηση. Μέσα και στην πανδημία, τόνισε, «η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να θωρακίσει την Υγεία, αξιοποιώντας τον χρόνο που της έδωσε ο λαός με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων».

Τα προβλήματα που προκαλούν στη λειτουργία του νοσοκομείου η υποστελέχωση και οι μετακινήσεις γιατρών τόνισε και ο εκπρόσωπος των γιατρών, Χρήστος Δουλγεράκης. Υπενθύμισε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων το 2013, που είχαν αποτέλεσμα την αποτροπή της απόφασης της τότε κυβέρνησης για υποβάθμιση του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας, επισημαίνοντας ότι και τώρα επιχειρείται κάτι αντίστοιχο μέσα από τη σταδιακή υποβάθμιση.

Τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων εξέφρασαν εκπρόσωποι των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης - Αλιβερίου που χαιρέτισαν τη συγκέντρωση, με τον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κώστα Κέκη, να τονίζει ότι ο αγώνας των εργαζομένων του νοσοκομείου είναι αγώνας όλων των κατοίκων της περιοχής.

Γ. Μαρίνος: Εγκληματικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων - Απάντηση η οργανωμένη πάλη

Τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική της υποχρηματοδότησης, αρνούνται να κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προωθούν «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης και αβαντάρουν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας που θησαυρίζει σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού, ανέδειξε στο χαιρετισμό του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Τόνισε επίσης ότι την ίδια αντιλαϊκή πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση και στην Παιδεία, όπου εν μέσω πανδημίας αρνείται να προσλάβει επιπλέον εκπαιδευτικούς και στοιβάζει τους μαθητές σε 25άρια τμήματα.

Την ώρα, πρόσθεσε, που η κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αρνείται να δώσει χρήματα για τις ανάγκες του λαού, χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους, δίνει 4,5 δισ. ευρώ στο ΝΑΤΟ που σκοτώνει τους λαούς και τινάζει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο στον αέρα. Αποτελεί μεγάλο στόχο, υπογράμμισε, να παλεύεις για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα είναι δεμένη με τις ανάγκες της κοινωνίας. Και σημείωσε ότι η στάση του λαού απέναντι στην προηγούμενη προσπάθεια υποβάθμισης του Νοσοκομείου Κύμης σε Κέντρο Υγείας δείχνει ότι η οργανωμένη πάλη μπορεί να δώσει και πάλι τη λύση.

Τα αιτήματα

Η δράση του Σωματείου Εργαζομένων ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κύμης και ο αγώνας για την ενίσχυσή του θα συνεχιστουν με μια σειρά παρεμβάσεις. Ηδη εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι συλλέγουν υπογραφές στο κείμενο αιτημάτων, διεκδικώντας:

  • Να ανακληθεί η απόφαση της 5ης ΥΠΕ για μεταφορά γιατρών από το Νοσοκομείο Κύμης.
  • Κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κύμης και του ΚΥ Αλιβερίου. Ενταξη των εργαζομένων στα νοσοκομεία στα ΒΑΕ.
  • Πλήρης στελέχωση των Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων.
  • Ενίσχυση του τομέα Κύμης του ΕΚΑΒ ώστε να μπορεί να επανδρώνει δύο ασθενοφόρα ανά βάρδια.
  • Περιοδική προληπτική διενέργεια τεστ για κορονοϊό σε όλους τους υγειονομικούς και όσους εισέρχονται στο Νοσοκομείο για νοσηλεία.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Δημόσια - δωρεάν Υγεία για όλους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ