Τρίτη 14 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζει με νέες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις σε μεγάλα εργοτάξια

Κάλεσμα αγωνιστικής απάντησης στο σχέδιο της «ΑΚΤΩΡ» για μειώσεις μισθών και «εθελούσιες» απολύσεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο εργοτάξιο της «ΑΚΤΩΡ» στο Φάληρο
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο εργοτάξιο της «ΑΚΤΩΡ» στο Φάληρο
Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις σε μεγάλα εργοτάξια και άλλες πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις συνεχίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου.

Μετά τις επιτυχημένες απεργίες στα εργοτάξια της «ΑΚΤΩΡ» και της ΑΒΑΞ την προηγούμενη βδομάδα, για σήμερα Τρίτη έχει προκηρυχτεί 24ωρη απεργία στα εργοτάξια των κατασκευαστικών εταιρειών «Μπαλλιάν» και «Ρέντεξ».

Το Συνδικάτο διεκδικεί την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, που να κατοχυρώνει το κατώτερο μεροκάματο, για να μην πέφτει κανείς νέος εργαζόμενος κάτω από τα 45 ευρώ μεικτά, για να σταματήσουν το ξεχαρβάλωμα των ωραρίων και η δουλειά τα Σαββατοκύριακα. Επίσης, να τερματιστούν η καθυστέρηση πληρωμών και οι ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας, η κλοπή ενσήμων, να μην προχωρήσουν εργοδοτικοί σχεδιασμοί για παραπέρα χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων, όπως αυτός που γνωστοποίησε πριν λίγες μέρες η εργοδοσία της «ΑΚΤΩΡ».

Συγκέντρωση στο εργοτάξιο της «ΑΚΤΩΡ» στο Φάληρο

Στην κατεύθυνση αυτή, χτες Τρίτη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο εργοτάξιο της «ΑΚΤΩΡ» στο έργο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, όπου για τρίτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβρη οι εργάτες προχωρούν σε επίσχεση εργασίας λόγω καθυστέρησης δεδουλευμένων.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, αναφερόμενος εκτενώς και στην επιδίωξη της εταιρείας να επιβάλει οριζόντιες μειώσεις μισθών και πρόγραμμα «εθελουσίας» εξόδου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη χαρακτηριστική ανακοίνωση της «ΑΚΤΩΡ» (όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ), η εταιρεία «βρίσκεται σε μια προοπτική ανάπτυξης» και «έχει μπροστά μια σειρά έργα με θετικές ταμειακές ροές», ωστόσο προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις αποδοχών και «εθελούσιες» απολύσεις, γιατί τα μέτρα αυτά όπως λέει... «είναι μια από τις προϋποθέσεις για την ομαλή αποκατάσταση της ρευστότητας μέσα στους επόμενους μήνες, που θα εξασφαλίσει τις προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης»! Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι προϋπόθεση για τις «προοπτικές ανάπτυξης» των κερδών του κεφαλαίου είναι το τσάκισμα των εργαζομένων...

Τα ίδια έλεγαν και στην προηγούμενη καπιταλιστική οικονομική κρίση, σχολίασε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, όταν καλούσαν τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτες για να επιβιώσει η εταιρεία και να σωθούν οι θέσεις εργασίας. «Ομως η πράξη μετράει», πρόσθεσε. «Είστε εδώ, όχι για πρώτη φορά, διεκδικώντας το αυτονόητο, να πληρωθείτε το μεροκάματο», την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση μοιράζει έργα στους μεγαλοκατασκευαστές χρυσώνοντάς τους από τη φορολογία του ελληνικού λαού.

Απέναντι σε αυτήν την αντεργατική επίθεση, ο Γ. Τασιούλας τόνισε τη σημασία της διεκδίκησης των εργαζομένων να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, την απόφασή τους να προτάξουν τις δικές τους ανάγκες, να μην υποκύψουν στις πιέσεις της εταιρείας, γιατί χωρίς αυτόν τον αγώνα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλωστε για τις εργοδοτικές διαθέσεις είναι οι συνάδελφοί τους στις υπεργολαβίες, στους οποίους χρωστούν πολύ περισσότερους μήνες και τώρα τους έχουν θέσει σε υποχρεωτική αργία.

«Είτε με κρίση, είτε με ανάπτυξη», πρόσθεσε, καμία διασφάλιση δεν προσφέρουν στους εργαζόμενους οι υποσχέσεις της εργοδοσίας. «Οι υποσχέσεις που δίνουν σήμερα, αύριο γίνονται εκβιασμοί και άμα υποχωρήσεις στον έναν εκβιασμό, τότε συνεχώς θα βρίσκεσαι μπροστά σε έναν καινούργιο και θα έχεις όλο και λιγότερα δικαιώματα».

«Η "ΑΚΤΩΡ" με τη μείωση μισθών και την "εθελούσια" έξοδο επιδιώκει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», επισήμανε ο Γ. Τασιούλας. «Αφενός να μειώσει τα μεροκάματα και αφετέρου να ξανακάνει έναν κύκλο με ανανέωση προσωπικού με χειρότερους όρους δουλειάς». Ανέδειξε μάλιστα ότι και οι εργαζόμενοι που θα οδηγηθούν στην «εθελούσια» έξοδο δεν θα αποφύγουν τη μείωση μισθών, αφού θα αναγκαστούν να αναζητήσουν δουλειά σε άλλες κατασκευαστικές εταιρείες που ακολουθούν την ίδια τακτική. «Αυτοί έχουν φτιάξει το λογαριασμό, συνεννοούνται μεταξύ τους, έχουν τραστ. Το ζήτημα είναι να συνεννοηθούμε και εμείς», τόνισε, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενιαίας πάλης των εργαζομένων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, αναπτύχθηκε προβληματισμός για την απάντηση των εργαζομένων, για την οργάνωση του αγώνα και την ανάγκη να αγκαλιάσει και άλλα εργοτάξια της εταιρείας. Εργαζόμενοι επισήμαναν ότι είτε με «εθελούσια» είτε με μειώσεις μισθών αυτοί βγαίνουν χαμένοι, χωρίς μάλιστα να τους διασφαλίζει κανείς ότι αύριο δεν θα απολυθούν.

Ο Γ. Τασιούλας κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το Σωματείο, την Ομοσπονδία και την οργάνωσή τους, αφού έχει αποδειχτεί πως είναι ο μόνος τρόπος να μπει φρένο στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών, στη χειροτέρευση των όρων εργασίας συνολικά στον κλάδο.

Κάλεσμα σε οργάνωση της πάλης και στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την ανακοίνωση του σχεδίου της «ΑΚΤΩΡ» για οριζόντιες μειώσεις μισθών και «εθελούσιες» απολύσεις, η «Ταξική Ενότητα» στο Σωματείο Εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό καταγγέλλει την τακτική των «διαβουλεύσεων» και των «συμφωνιών και δεσμεύσεων» με τη Διοίκηση, που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία του Σωματείου, φέρνοντας τους εργαζόμενους στο σημείο που βρίσκονται σήμερα.

Η «Ταξική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση του αγώνα τους. Προτείνει να προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων στο έργο αύριο Τετάρτη, στις 7 π.μ., στο εργοτάξιο «ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ» και αναδεικνύει την ανάγκη συντονισμού της πάλης με τους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα έργα της «ΑΚΤΩΡ».

Οπως επισημαίνει, σε ένα έργο που «ξεκίνησε με προϋπολογισμό ένα δισ. και έχει ξεπεράσει ήδη το ενάμισι και δεν γνωρίζουμε πού θα φτάσει με την ολοκλήρωσή του», σε έργο «που έχει υπογραφεί με τις συμβάσεις του 2009 με το μεροκάματο στα 90 ευρώ», τώρα «πάνω στα ήδη 3 φορές μειωμένα μεροκάματά μας, έρχεται η "ΑΚΤΩΡ" να επιβάλει νέες μειώσεις, θέλει ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι από τον ιδρώτα μας στις τσέπες των μετόχων!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ