Τρίτη 14 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Εκσυγχρονισμός»

Νομοσχέδιο για την τηλεργασία φέρνει η κυβέρνηση (βλέπε αναλυτικά στις μέσα σελίδες), επιβεβαιώνοντας τις προειδοποιήσεις των συνδικάτων ότι η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για τους επιχειρηματικούς ομίλους να κατοχυρώσουν μια σειρά από αντεργατικά μέτρα που παρουσιάστηκαν ως «έκτακτα» και τώρα μονιμοποιούνται, όπως ήταν άλλωστε σχεδιασμένο από την αρχή. Γι' αυτό η κυβέρνηση, αφού έδωσε μερικές απανωτές παρατάσεις στο μέτρο της τηλεργασίας με ΠΝΠ, έρχεται τώρα να την κατοχυρώσει με νόμο, διατηρώντας το «διευθυντικό δικαίωμα» στην επιβολή αυτής της «ευέλικτης» μορφής απασχόλησης, που καταργεί κάθε διάκριση ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο, απογειώνει την παραγωγικότητα, μειώνει τα λειτουργικά κόστη για τις επιχειρήσεις και «εκσυγχρονίζει» τους μηχανισμούς ελέγχου των εργαζομένων, ακόμα και με την επίσκεψη χαφιέδων στα σπίτια τους! Ολα αυτά μετατρέπονται σε «κανονικότητα» με το νόμο της κυβέρνησης και μάλιστα με τον μανδύα του «εκσυγχρονισμού» των εργασιακών σχέσεων και της «διευκόλυνσης» των εργαζομένων! Εκσυγχρονισμός και πρόοδος όμως δεν είναι η προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του κεφαλαίου, όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση. Ούτε διευκολύνει τους εργαζόμενους η δουλειά χωρίς ωράριο, η διαθεσιμότητα στην εργοδοσία 24 ώρες το 24ωρο, η πλήρης ανατροπή της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής. Πρόοδος είναι η μείωση του εργάσιμου χρόνου, η σταθερή δουλειά για όλους, η κατάργηση κάθε μορφής «ευελιξίας», μισθοί και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Εκεί πρέπει να στοχεύει η πάλη των εργαζομένων, βάζοντας στο στόχαστρο και το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την τηλεργασία.

Τους έπιασε ο πόνος

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, το Σαββατοκύριακο υπήρξε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων που λιβάνιζαν την τηλεργασία. «Ηρθε η ευκαιρία να ξεφύγουμε από το 9 με 5 στο γραφείο», έλεγε σε ένα από αυτά μια ειδική «σύμβουλος στρατηγικής εργασιακού χώρου», επιχειρηματολογώντας ότι με την τηλεργασία «μπορεί ο ίδιος ο εργαζόμενος να οργανώνει το χρόνο του ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της δουλειάς», δηλαδή ανάλογα με τις ανάγκες του αφεντικού. Το πιο προκλητικό όμως είναι ο ισχυρισμός της εργοδοσίας ότι οι «υγειονομικοί κίνδυνοι» είναι αυτοί που επιβάλλουν τη δουλειά - λάστιχο εξ αποστάσεως! Παριστάνουν ότι τους έπιασε ο πόνος για την υγεία των εργαζομένων, την ίδια ώρα που στους χώρους δουλειά τα μέτρα προστασίας είναι ανύπαρκτα, ενώ και η ΕΕ ταξινόμησε ως «χαμηλό» τον κίνδυνο του κορονοϊού στην εργασία, απαλλάσσοντας την εργοδοσία ακόμα και από τα πιο στοιχειώδη μέτρα προστασίας! Για τέτοιο θράσος μιλάμε και για τέτοια υποκρισία, στην προσπάθειά τους να περιφρουρήσουν και να μεγαλώσουν την κερδοφορία τους...

Ρήτρες...

Η Ελλάδα θα είχε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ «σε περίπτωση απειλής» από την Τουρκία, με βάση τις ρήτρες που υπάρχουν στις δύο ιμπεριαλιστικές συμμαχίες; Αυτό ήταν το ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει σε συνέντευξή του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αλ. Διακόπουλος, και η απάντηση που έδωσε έχει ενδιαφέρον: «Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής βάσει του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Λισαβόνας και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υπάρχει η συλλογική άμυνα βάσει του άρθρου 5. Θεωρώ όμως αδιανόητο να χρειαστεί να επικαλεστούμε τα άρθρα αυτά έναντι οποιασδήποτε χώρας - μέλους της Συμμαχίας που φιλοδοξεί να έχει εταιρική σχέση με την ΕΕ, γιατί αν γίνει, η χώρα αυτή θα αποκόψει τις σχέσεις της με τη Δύση».

... συνεκμετάλλευσης

Είναι αποκαλυπτικό ότι το κριτήριο απέναντι στην Τουρκία είναι το συμφέρον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, μέσα στο οποίο εντάσσεται και το συμφέρον της ελληνικής αστικής τάξης. Δηλαδή να μην αποκόψει η Τουρκία τις σχέσεις της με τη «Δύση» και αντίστροφα, να μην τις δυναμώσει με τους ανταγωνιστές των ΑμερικανοΝΑΤΟικών! Με άλλα λόγια, η παραμονή της Τουρκίας στο «δυτικό στρατόπεδο» αποτελεί κυρίαρχη επιδίωξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με την οποία συντάσσονται η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα. Αλλωστε, ανεξάρτητα από το τι θα επικαλεστούν ή όχι οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι δεδομένο ότι για ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ η Τουρκία θεωρείται ένας πολύτιμος σύμμαχος, που δεν πρέπει να χαθεί. Το γεγονός αυτό δίνει αέρα στα πανιά των τουρκικών προκλήσεων και αμφισβητήσεων, οι οποίες αξιοποιούνται στο «μεγάλο παζάρι» για διευθετήσεις στην ευρύτερη περιοχή, που συμπεριλαμβάνουν και τα Ελληνοτουρκικά. Από την άλλη, φανερώνει ότι επίλυση των Ελληνοτουρκικών με κριτήριο τα συμφέροντα των λαών δεν μπορεί να υπάρξει εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είτε με κοσμοπολίτικες, δήθεν «φιλειρηνικές», είτε με εθνικιστικές θέσεις.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Πλήθη λαού ορμάνε προς τα τείχη της Βαστίλης. Οι πυροβολητές περνάνε με το μέρος του λαού και χτυπάνε το φρούριο. Ο λαός κυριεύει το φρούριο της Βαστίλης. Η νικηφόρα εξέγερση στις 14 Ιούλη 1789 είναι η απαρχή της Γαλλικής αστικής Επανάστασης.

1795 Η «Μασσαλιώτιδα» υιοθετείται επίσημα ως γαλλικός εθνικός ύμνος. Γράφτηκε το 1792 από τον Ρουζέ ντε Λιλ.

1867 Ο Σουηδός βιομήχανος Αλφρεντ Νόμπελ επιδεικνύει για πρώτη φορά στο λατομείο Μέρστχαμ (Βρετανία) τη νέα του ανακάλυψη, τη δυναμίτιδα.

1889 Συνέρχεται το ιδρυτικό Συνέδριο της Β' Διεθνούς στο Παρίσι (14-20/7/1889), με τη συμμετοχή 400 αντιπροσώπων από 22 χώρες. Παρά την κυριαρχία των μαρξιστικών ιδεών και αρχών, που αποτυπώθηκε τόσο στις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων όσο και στις αποφάσεις του Συνεδρίου, η έμφαση στις άμεσες διεκδικήσεις της εργατικής τάξης και η ταυτόχρονη υποτίμηση του «τελικού σκοπού» (δηλαδή της σοσιαλιστικής επανάστασης) άφησαν την σφραγίδα τους στη ληξιαρχική πράξη γέννησης της νέας Διεθνούς.

1918 Γεννιέται ο Σουηδός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

1921 Οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, που είχαν κατηγορηθεί ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη, καταδικάζονται σε θάνατο. Η κατηγορία ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν. Εκτελέστηκαν στις 22/8/1927.

1958 Στρατιωτικό κίνημα στο Ιράκ με επικεφαλής τον στρατηγό Καρίμ Ελ Κάσεμ ανατρέπει τον βασιλιά Φεϊζάλ και την κυβέρνησή του. Το Ιράκ ανακηρύσσεται Δημοκρατία.

1962 Εγκαθίστανται στον Αραξο από τις ΗΠΑ οι πρώτες ατομικές βόμβες.

1963 Η ΚΕ του ΚΚΣΕ στέλνει επιστολή προς την ΚΕ του ΚΚ Κίνας σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα. Η ρήξη στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα επισημοποιείται.

...και σαν χτες

1793 Δολοφονείται ο Ζαν Πολ Μαρά, ηγετική μορφή της Γαλλικής Επανάστασης.

1841 Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις υπογράφουν Συνθήκη για την εδαφική ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Συνθήκη του Λονδίνου). Με την ίδια Συνθήκη απαγορεύτηκε στα πολεμικά πλοία να περνούν τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια σε καιρό ειρήνης.

1863 Υπογράφεται στο Λονδίνο σύμβαση ανάμεσα σε Ρωσία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Δανία, για την παραχώρηση του ελληνικού θρόνου στον Δανό πρίγκιπα Γεώργιο.

1908 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου γίνονται οι πρώτοι όπου επιτρέπεται η συμμετοχή γυναικών.

1916 Γεννιέται η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου.

1925 Ο δικτάτορας στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος καταργεί την ελευθεροτυπία.

1930 Η Ασφάλεια εισβάλλει για μία ακόμα φορά στα τυπογραφεία του «Ριζοσπάστη», συλλαμβάνοντας πάνω από 24 εργαζόμενους, μέλη και στελέχη του Κόμματος. Από την επομένη ο «Ριζοσπάστης» αναγκάστηκε να βγαίνει δισέλιδος.

1931 Δυνάμεις της αστυνομίας με επικεφαλής τον εισαγγελέα διενεργούν επιδρομή στα γραφεία των συνδικάτων της πρωτεύουσας και συλλαμβάνουν δεκάδες συνδικαλιστές που συνεδρίαζαν. Οι αστυνομικοί έσπασαν τις πόρτες της Ενωτικής ΓΣΕΕ, κατέστρεψαν έπιπλα και αρχεία, ενώ 81 συνδικαλιστές παραπέμφθηκαν σε δίκη με το βενιζελικό «Ιδιώνυμο».

1944 Γεννιέται ο Ούγγρος εφευρέτης και αρχιτέκτονας Ερνε Ρούμπικ, γνωστός και για τον «κύβο του Ρούμπικ».

1965 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Φώτης Κόντογλου.

2000 Πεθαίνει ο κινηματογραφιστής Στέλιος Τατασόπουλος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ