Τρίτη 30 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΤΟ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κινητοποίηση ενάντια στις εξώσεις προσφύγων και μεταναστών

Σήμερα στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κυψέλης

Πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας

INTIME NEWS

Πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας
«Καμία έξωση πρόσφυγα και μετανάστη από τις δομές. Να σταματήσει τώρα ο απαράδεκτος εγκλωβισμός»... Με τα συνθήματα αυτά η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ καλεί σε κινητοποίηση σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κυψέλης. Επιπλέον, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο πάρκο ΦΙΞ, το Σάββατο 4 Ιούλη (βλ. πάνω).

Η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ:

«Για να βρεθεί άμεσα στέγη, με την αξιοποίηση διαμερισμάτων, κλειστών ξενοδοχείων και κτιρίων που ανήκουν στο Δημόσιο, με ευθύνη του δήμου και της κυβέρνησης. Για να καταργηθεί το άθλιο καθεστώς των hot spots. Για να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης. Για να δυναμώσει τώρα η κοινή πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, τον καπιταλισμό, που γεννά κρίση - πόλεμο - προσφυγιά - ρατσισμό».

Κι ακόμα σημειώνει: «Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει στην υλοποίηση του μέτρου της "έξωσης" χιλιάδων προσφύγων, αξιοποιώντας ρύθμιση που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εφαρμόζει την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, αυξάνει την καταστολή, καταπατάει δικαιώματα κατοχυρωμένα από το διεθνές δίκαιο, ενώ αναβαθμίζει τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή και έχουν γιγαντώσει το προσφυγικό πρόβλημα. Υπάρχει άλλος δρόμος, ο δικός μας δρόμος, για πραγματική ζωή, για μόρφωση, υγεία και δουλειά με δικαιώματα, χωρίς εκμετάλλευση. Αυτόν το δρόμο πρέπει να βαδίσουμε μαζί, Ελληνες και μετανάστες».

Παράλληλα, η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ καλεί το λαό της Αθήνας, τους εργαζόμενους, τους κατοίκους και τη νεολαία «να εναντιωθούν στην απαράδεκτη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών, στη διαιώνιση της ταλαιπωρίας τους, με την αδιέξοδη πολιτική εγκλωβισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης, «να απομονώσουν τις ρατσιστικές και αντιδραστικές κραυγές, που με το προκάλυμμα του "κατοίκου" δείχνουν ως ένοχο το θύμα, δηλαδή τους πρόσφυγες, για να βγάλουν λάδι το θύτη, δηλαδή τις κυβερνήσεις, την ΕΕ, το ίδιο το σύστημα που προκαλεί φτώχεια, κρίση, πολέμους και προσφυγιά».

Στο δρόμο και χωρίς καμία προοπτική μετά τις μαζικές εξώσεις της κυβέρνησης

Η κατάσταση που επικρατεί από τις 11 Ιούνη στην πλατεία Βικτωρίας αποτελεί το πρώτο αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί στο δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες. Στους συγκεκριμένους ανθρώπους που συγκεντρώνονται αυτές τις μέρες σε μικρούς, μέχρι στιγμής, αριθμούς στην πλατεία, έχει δοθεί η μπλε σφραγίδα, δηλαδή έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα ασύλου και έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού.

Ωστόσο, η παντελής έλλειψη προετοιμασίας για μια ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών τους οδηγεί στην περιθωριοποίηση και την αστεγία. Το τελευταίο τριήμερο, κάθε μέρα συγκεντρώνονται στην πλατεία 40 άτομα, πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ψάχνοντας τρόπο μετακίνησης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, πριν λίγες μέρες, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι από τις δομές φιλοξενίας «έχουν ήδη εξέλθει 2.000 άτομα την πρώτη βδομάδα. Μέχρι το τέλος του Ιούλη, εκτιμούμε ότι θα έχουν φύγει όλοι» (υπολογίζεται πως ο αριθμός ξεπερνά τους 10.000 ανθρώπους). Ισχυρίστηκε δε προκλητικά πως ...«δεν μπορούμε να προσφέρουμε ισόβια στέγη και ισόβια σύνταξη σε αυτούς που έχουν λάβει διεθνή προστασία». Το τελευταίο, βέβαια, δεν έχει ζητηθεί από κανέναν, αλλά η κυβέρνηση επιχειρεί να προκαλεί στρεβλές εντυπώσεις, χρησιμοποιώντας ακόμα και επιχειρήματα με ρατσιστικές αποχρώσεις, για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη στάση της.

Με βάση τη νέα νομοθεσία, η οποία υιοθετήθηκε τον Μάρτη του 2020, η περίοδος χάριτος για τους πρόσφυγες μειώνεται από τους 6 μήνες στις 30 μέρες προκειμένου να μεταβούν από την παροχή οργανωμένης στέγασης και βασικής υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση. Το να αναγκάζονται οι άνθρωποι αυτοί να αποχωρήσουν από τη στέγη τους χωρίς να υπάρχει ένα «δίχτυ» ασφαλείας, ούτε μέτρα για να εξασφαλιστεί η αυτάρκειά τους, μπορεί να οδηγήσει πολλούς στη φτώχεια και την εξαθλίωση, να ξαναπέσουν θύματα των διαφόρων κυκλωμάτων που εμπορεύονται τον ξεριζωμό και την εξαθλίωσή τους. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που πλήττονται δεν έχουν σταθερό εισόδημα, υπάρχουν πολλές οικογένειες με παιδιά σε σχολική ηλικία, μονογονεϊκές οικογένειες, άνθρωποι που επέζησαν από βία και άλλες περιπτώσεις με σοβαρές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org