Τρίτη 30 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το καπάκι...

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ, που «κλείνει» οριστικά το σκάνδαλο «Novartis», αποτελεί τρανή επιβεβαίωση όσων έλεγε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή για την πραγματική διάσταση του σκανδάλου, κόντρα στην προσπάθεια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να συγκαλύψουν την ουσία και να βγάλουν λάδι το σύστημα που γεννάει σκάνδαλα, διαπλοκή και διαφθορά. Αυτό το σάπιο σύστημα υπηρετούν όλοι μαζί, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση.

Τα «αθέμιτα μέσα», που χρησιμοποιούσε η ελβετο-γερμανική πολυεθνική του Φαρμάκου στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, για να βελτιώνει τη θέση της στον ανταγωνισμό, δεν είναι εξαίρεση. Αντίθετα, αποτελούν συνηθισμένη πρακτική στον τρόπο που γίνονται οι «μπίζνες» στον καπιταλισμό, πολλές φορές μάλιστα με το μανδύα της «νομιμότητας».

Αυτό φανερώνουν οι αμέτρητες τέτοιες περιπτώσεις «διαπλοκής» και «διαφθοράς» που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, με πιο εμβληματικό στη χώρα μας το σκάνδαλο «Siemens».

Ειδικά για την υπόθεση «Novartis», το έδαφος πάνω στο οποίο «εκκολάφτηκε» το σκάνδαλο είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου.

Το γεγονός δηλαδή ότι το Φάρμακο στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα, που η παραγωγή και η διακίνησή του αποφέρουν κέρδη στα μονοπώλια. Γι' αυτό επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά, να πετάξουν «εκτός» τους ανταγωνιστές τους. Και ο λογαριασμός, όπως πάντα, καταλήγει στο λαό.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η αποκάλυψη του σκανδάλου δεν άλλαξε το γεγονός ότι χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν πανάκριβα από την τσέπη τους τα φάρμακα, ενώ στις πλάτες τους παίζονται παιχνίδια δισεκατομμυρίων, με αυξομειώσεις στις τιμές, «πατέντες» και γενόσημα, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά και άλλα.

Ακόμα και η μείωση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης, την περίοδο για την οποία ελέγχθηκε η «Novartis», φορτώθηκε εξολοκλήρου στα λαϊκά στρώματα, αφού αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πληρωμές για τα φάρμακα, καλύπτοντας τις απώλειες που είχαν οι πολυεθνικές από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης.

Οι ανταγωνισμοί για το κέρδος ανάμεσα σε επιχειρήσεις - μεγαθήρια είναι και η αιτία για την οποία τέτοια μεγάλα σκάνδαλα, με παγκόσμια εμβέλεια, έρχονται τελικά στο φως.

Στην προκειμένη περίπτωση, πίσω από το σκάνδαλο της «Novartis» κρύβεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια, κυρίως γερμανικά, ο οποίος έχει πολλά «επεισόδια» και εξελίσσεται σε πολλά διαφορετικά «γήπεδα», πέρα από το επιχειρηματικό.

Θυμίζουμε ότι το 2016 έκλεισαν με εξωδικαστικό συμβιβασμό δύο ακόμα υποθέσεις που «αποκάλυψαν» και διερεύνησαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ: Η υπόθεση με την αλλοίωση των εκπομπών ρύπων από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» και εκείνη της χειραγώγησης των επιτοκίων από το παράρτημα της γερμανικής Deutche Bank στις ΗΠΑ.

Αντίστροφα, με πρωτοβουλία κυρίως της Γερμανίας, στην ΕΕ έχει ανοίξει ζήτημα φορολόγησης και αυστηρότερων εμπορικών κανόνων για τις αμερικανικές πολυεθνικές της τεχνολογίας και του διαδικτύου, ενώ κατά καιρούς αναζωπυρώνεται η κόντρα ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους ανταγωνιστές της αεροναυπηγικής.

Οπως και όλα τα προηγούμενα σκάνδαλα, που «αποκαλύφθηκαν» με πανομοιότυπο τρόπο, έτσι κι αυτό της «Novartis», αφού έκανε τον κύκλο του, έκλεισε «αναίμακτα», με την επιβολή προστίμων, που τις περισσότερες φορές προβλέπονται ακόμα και στους προϋπολογισμούς των πολυεθνικών, σε περίπτωση που «κάτι πάει στραβά» στον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Ούτε γάτα ούτε ζημιά λοιπόν για τα μονοπώλια του Φαρμάκου. Κι αυτό ισχύει και στην Ελλάδα, όσο κι αν προσπαθούν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσουν την εξέλιξη στις ΗΠΑ ως επιβεβαίωση της ανάγνωσης που κάνει ο καθένας για το σκάνδαλο της «Novartis», συντηρώντας τον μεταξύ τους ψευτοκαβγά.

Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να τους παρακολουθήσει. Αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά ότι το σκάνδαλο των σκανδάλων είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου, η παραγωγή και ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός με σκοπό το κέρδος, το ίδιο το σάπιο σύστημα, που στο έδαφός του ευδοκιμεί κάθε είδους διαπλοκή ανάμεσα στο κράτος και επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως επιβεβαιώνει και ο πρόσφατος διάλογος Παππά - Μιωνή.

Αυτό το σύστημα πρέπει να «κλειδώσει» στο στόχαστρο ο λαός, απαιτώντας παράλληλα την πλήρη διερεύνηση και την καταδίκη όσων εμπλέκονται στα σκάνδαλα που βγαίνουν στην επιφάνεια, κάθε φορά που ανοίγει το καπάκι του υπονόμου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org