Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 2020 - αριθ. φύλλου: 13532

Να αποσυρθεί τώρα το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

  • Σε συγκέντρωση καλεί η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη 2 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο Σύνταγμα. Συγκεντρώσεις την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις
  • Μαζική καταδίκη του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, που προετοιμάζουν κινητοποιήσεις
  • Με την «οργανωμένη απειθαρχία» και την πάλη του, ο λαός θα το ακυρώσει στην πράξη!

ΣΕΛ.  4   -   6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με τους όρους τους

Οι χτεσινές μεγαλοστομίες του πρωθυπουργού, πως η κυβέρνηση έχει «οργανωμένο σχέδιο» υποδοχής των τουριστών «χωρίς καμία έκπτωση στο ζήτημα της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας», αλλά και ετοιμότητα «εφόσον χρειαστεί να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας», προκαλούν τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Είναι άλλωστε κοινό μυστικό πως το σημερινό «άνοιγμα» του Τουρισμού και των αεροπορικών μεταφορών γίνεται με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και με τους όρους που επιβάλλουν μεγαλοξενοδόχοι, «tour operators» και μεταφορικές εταιρείες, δημιουργώντας έτσι δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία και κινδύνους στους κατοίκους των τουριστικών περιοχών, στους εργαζόμενους σε Τουρισμό - Επισιτισμό, αλλά και στους ίδιους τους επισκέπτες.

Με αυτούς τους όρους η κυβέρνηση, που τάχα «δε σηκώνει μύγα στο σπαθί της» στα ζητήματα της υγείας και ασφάλειας, έχει υιοθετήσει υγειονομικά πρωτόκολλα - «λάστιχο» και δειγματοληπτικούς ελέγχους - «τζόκερ», έδωσε το «πράσινο φως» ώστε στα αεροπλάνα να έρχονται «ο ένας πάνω στον άλλο» για να μη χάσουν ούτε ευρώ οι αεροπορικές, συνυπέγραψε τις αποφάσεις της Κομισιόν, που «απεφάνθησαν» ότι ο κορονοϊός είναι... παράγοντας χαμηλού κινδύνου για τους εργαζόμενους και επομένως δεν χρειάζονται αυξημένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Με αυτά τα κριτήρια και με τη μεζούρα του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να πάρει μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για διορισμούς μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφτούν όλα τα κενά, να ανοίξουν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που έχουν κλείσει από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις στα νησιά, να επιταχθούν ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές και να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο.

Ολα τα υπόλοιπα, η «μαγική εικόνα» που επιχειρεί να παρουσιάσει, ότι τα έκτακτα μέτρα - μπαλώματα που ανακοινώνει διασφαλίζουν τάχα τα νησιά και τους άλλους τουριστικούς προορισμούς από το ενδεχόμενο μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας, δεν αντέχουν σε σοβαρή συζήτηση, όταν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τις πάγιες, στοιχειώδεις ανάγκες των ίδιων των μόνιμων κατοίκων σε νησιά και τουριστικές ζώνες. Πολύ περισσότερο τώρα, που με τις πρώτες αφίξεις τουριστών καταγράφεται αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες.

Το ίδιο προκαλεί η κυβέρνηση και όταν δηλώνει «πανέτοιμη» να παρέμβει ξανά, αν χρειαστεί, για «τον κόσμο της εργασίας». Τι εννοεί; Οτι είναι εδώ για να... ξαναδώσει στο τουριστικό κεφάλαιο νέα προνόμια και διευκολύνσεις, στην περίπτωση που οι μαύρες προβλέψεις για τις αφίξεις επιβεβαιωθούν.

Κι αυτό όταν έχει ήδη δώσει σε μεγαλοξενοδόχους και σε άλλους ομίλους του Τουρισμού το ένα πίσω απ' το άλλο τα «εργαλεία» με τα οποία απέλυσαν χιλιάδες και δεν επαναπροσλαμβάνουν χιλιάδες άλλους, αλλάζουν συμβάσεις και όρους εργασίας, επεκτείνουν ακόμα περισσότερο την «ευελιξία», μειώνουν μισθούς, φορτώνοντας ξανά την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων, μετά από μια δεκαετία που «έσκασαν» από τα κέρδη.

Για τους εργαζόμενους το «οργανωμένο» αυτό κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ανασφάλεια, απειλή της ανεργίας, ενώ οι «τυχεροί» που θα έχουν δουλειά θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πιο άγρια εκμετάλλευση και τον κίνδυνο να μείνουν ανά πάσα στιγμή ξεκρέμαστοι, αν προσβληθούν από τον κορονοϊό.

Για τους εργαζόμενους και το λαό, πιο επίκαιρες από ποτέ είναι οι προτάσεις - στόχοι πάλης που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πλήρη στελέχωση της δημόσιας Υγείας εδώ και τώρα, για ουσιαστικό προληπτικό έλεγχο και ελέγχους για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα, και όχι από τους επιχειρηματίες.

Αποκούμπι και διέξοδος για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό είναι οι διεκδικήσεις των συνδικάτων τους για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος για όλους, την τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, για εργαζόμενους και επισκέπτες.

Με αυτά τα αιτήματα οργανώθηκαν τις προηγούμενες βδομάδες μαζικές κινητοποιήσεις, που θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς, για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους την πανδημία και τη νέα οικονομική κρίση.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Διεκδικούν επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ

ΣΕΛ.  18   -   19

MotionTeam

ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης! Οχι στην προσάρτηση εδαφών

Στις 7 μ.μ. η κινητοποίηση. Μαζική διαμαρτυρία χτες και στη Θεσσαλονίκη από την ΕΔΥΕΘ


ΣΕΛ.  7


ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις σε καταστήματα του ΕΛΓΑ

Αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία με τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις


ΣΕΛ.  21
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στις λαϊκές οικογένειες θα φορτώσουν το έλλειμμα στα ταμεία

ΣΕΛ.  12
ΒΟΛΟΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ανεπιθύμητοι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες

ΣΕΛ.  8


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org