Τρίτη 30 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ & ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τίμησαν την επέτειο του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΕΕΑ

Αντλούμε συμπεράσματα από την ηρωική αγωνιστική Ιστορία του λαού μας

Την 76η επέτειο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου των αντιπροσώπων του λαού, το Μάη του 1944, υπό την αιγίδα της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), τίμησαν το πρωί της περασμένης Κυριακής στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης αλλά και της ταξικής σύγκρουσης της περιόδου 1946 - '49 καθώς επίσης στα συμπεράσματα και την πείρα που αντλείται από τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Αναφέρθηκε ακόμη στο σήμερα, στη νέα καπιταλιστική κρίση που έρχεται και στην επίθεση που δέχονται η εργατική τάξη και ο λαός καθώς και τους κινδύνους που προκύπτουν από τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

«Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, τιμώντας τους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες της Αντίστασης και του ΔΣΕ. με σεβασμό στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους, σε όσους και όσες αγωνίστηκαν κατά της εισβολής του κατακτητή, που πάλεψαν ή στήριξαν τους αντάρτες στα πεδία των μαχών, στο βουνό ή στις πόλεις, στην παρανομία. Σε εκείνους και εκείνες που κράτησαν ηρωική στάση με το όπλο ή το χωνί και την προκήρυξη. Σε αυτούς που συνέχισαν μετά τον αγώνα από τις γραμμές του ΔΣΕ», σημείωσε ο Κώστας Μπασδέκης, τονίζοντας τον φιλολαϊκό προσανατολισμό και το εκσυγχρονιστικό έργο της ΠΕΕΑ στο μικρό χρονικό διάστημα της ύπαρξής της καθώς και του Συντάγματος που ψηφίστηκε στην πρώτη Εθνοσυνέλευση, το οποίο έμεινε γνωστό ως «Ψήφισμα των Κορυσχάδων» και όριζε μεταξύ άλλων ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό, ότι οι λαϊκές ελευθερίες είναι ιερές και απαραβίαστες.


Εκανε λόγο επίσης για τις εκτιμήσεις και τις αναλύσεις του Κόμματος για το χαρακτήρα της εποχής, που επέδρασαν στη χάραξη της στρατηγικής του και παρά τις προϋποθέσεις που είχαν διαμορφωθεί δεν τέθηκε προς επίλυση το ζήτημα της κατάκτησης της εξουσίας. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «επιβεβαιώθηκε και από τις μετέπειτα εξελίξεις πως ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό δεν υπάρχει ούτε ενδιάμεση πολιτική εξουσία ούτε ειρηνικό πέρασμα, αλλά ούτε και φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού».

Στάθηκε στις επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνουν για το λαό σήμερα οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις στην ευρύτερη περιοχή και στο πώς αυτές εντείνονται από τη νέα καπιταλιστική κρίση που έρχεται, σημειώνοντας ότι «το ΚΚΕ διακηρύττει για άλλη μια φορά καθαρά και υπεύθυνα ότι η εργατική τάξη της Ελλάδας, ο ελληνικός λαός, μόνο δεινά και συμφορές έχει να επωμισθεί από τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην επίθεση στην πολιτική του ΚΚΕ, η οποία, όπως είπε, «έχει στόχο τη στρατηγική του. Γιατί θέλουν να πείσουν ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι γι' αυτό τώρα, δεν είναι επίκαιρος, δεν είναι αναγκαίος, είναι για τη "Δευτέρα Παρουσία". Τους απαντάμε ότι ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε, σήμερα, τώρα. Ο σοσιαλισμός έδωσε και μπορεί να δώσει πρωτόγνωρες κατακτήσεις στην εργατική τάξη, στο λαό μας (...) Γι' αυτό συγκεντρώνει τα πυρά του αντιπάλου η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ, γιατί κινείται στο δρόμο της σύγκρουσης και της ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων (...)». «Αυτό είναι το ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει το λαό μας σήμερα, πώς θα αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, να αντιληφθεί ότι μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, άλλωστε ετούτος ο χώρος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ το επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι όταν ο λαός το θελήσει μπορεί να κατακτήσει τη δική του εξουσία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του Κώστα Μπασδέκη ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org