Τρίτη 30 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Απάντηση»... επιβεβαίωση

«

Απάντηση» στην ανοιχτή επιστολή - καταγγελία του ΚΚΕ για τις «συνακροάσεις» - υποκλοπές έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Μόνο που η «απάντηση» της ΑΔΑΕ μόνο απάντηση δεν δίνει στα σοβαρά ζητήματα που καταγγέλλει το ΚΚΕ εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια. Αντίθετα, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΚΚΕ και την ανησυχία όλου του λαού για την (μη) προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών του.

Τι ακριβώς απάντησε η ΑΔΑΕ;

  • Οτι για τις καταγγελίες του ΚΚΕ σε προηγούμενα κρούσματα «συνακροάσεων» - υποκλοπών, τα έτη 2016, 2017 και 2019, ολοκλήρωσε τους ελέγχους «ενδελεχώς» και έστειλε τις εκθέσεις ελέγχου στο ΚΚΕ και σε άλλα θεσμικά όργανα.

Διαβάζοντας κανείς την απάντηση της ΑΔΑΕ, ότι δηλαδή έκανε ελέγχους και έστειλε τις εκθέσεις της, θα νόμιζε ότι ο έλεγχος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ότι έχουν βρεθεί οι υπαίτιοι των υποκλοπών! Επειδή όμως αυτό δεν έγινε, αλλά οι υπαίτιοι παραμένουν στο σκοτάδι, η απάντηση σαφώς δεν ευσταθεί.

Δεν μας λέει η ΑΔΑΕ: Πού ακριβώς κατέληξε με τις εκθέσεις της; Υπήρξε οποιοδήποτε κενό ή ζήτημα προς περαιτέρω διερεύνηση και τι έκανε για να συνεχιστεί η έρευνα σε βάθος; Γιατί είναι γνωστό ότι οι αρμοδιότητές της δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν σε μία έκθεση ελέγχου. Γιατί δεν άσκησε καμία από τις - ελεγκτικές, ανακριτικές και άλλες - αρμοδιότητες που της δίνει ο νόμος;

Εξάλλου, αυτό που το ΚΚΕ ρωτά - και δεν παίρνει καμία απάντηση εδώ και τόσα χρόνια - δεν είναι αν υπήρξε οποιοσδήποτε έλεγχος, αλλά τι είδους έλεγχος έγινε, τι περιλάμβανε, σε τι βάθος έφτασε. Εχουμε ως Κόμμα θέσει πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως αν έλεγξε η ίδια η ΑΔΑΕ τα αναγκαία συστήματα και ποια ήταν αυτά. Σε όλα αυτά η ΑΔΑΕ απαντά με μία αναφορά πως ό,τι έγινε, έγινε... «ενδελεχώς».

Οπως φαίνεται, λοιπόν, η ΑΔΑΕ «δεν είδε» τίποτα από όσα καταγγέλλει τόσα χρόνια το ΚΚΕ, ούτε τις κραυγαλέες παραλείψεις, ούτε λάθη και κενά, ούτε καν καθυστερήσεις! Κρίνει προφανώς ότι σε αυτήν την υπόθεση όλα έγιναν υποδειγματικά! Εγραψε τις αντίστοιχες εκθέσεις και... ολοκλήρωσε το έργο της στη διασφάλιση του απορρήτου!

  • Αλλωστε, η ΑΔΑΕ αναφέρει ότι «στο ελληνικό σύστημα δικαίου, το απόρρητο της ελεύθερης επικοινωνίας ή ανταπόκρισης είναι απολύτως απαραβίαστο» και ότι για την προστασία του μεριμνούν, με βάση το Σύνταγμα, η δικαστική εξουσία και η ΑΔΑΕ.

Τι μας έκανε γνωστό η ΑΔΑΕ; Μόνο τι ορίζεται στο Σύνταγμα και στους νόμους! Κάτι που βέβαια ήδη γνωρίζαμε, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό: Οτι δηλαδή, θεωρητικά, το αστικό Δίκαιο αναγνωρίζει ως απαραβίαστο το απόρρητο των επικοινωνιών. Στην πράξη, όμως, το «απόλυτο» αυτό δικαίωμα διασφαλίζεται; Η ΑΔΑΕ δεν μπορεί ούτε για τους τύπους να δώσει θετική απάντηση!

Και η συγκεκριμένη απάντηση, λοιπόν, προστίθεται στις τόσες δικαιολογίες, έως και στα ψεύδη, με τα οποία όλα αυτά τα χρόνια οι συναρμόδιες αρχές προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, να κρύψουν τις ευθύνες τους για το κουκούλωμα. Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε και να απαιτούμε απαντήσεις, για την προστασία των ελευθεριών του λαού, που μόνο ο ίδιος με την πάλη του μπορεί να επιβάλει.


Β. Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ