Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Απαράδεκτος συνωστισμός στην Υπηρεσία Ασύλου με ευθύνη της κυβέρνησης

INTIME NEWS

Για τρίτη μέρα καταγράφηκαν και χτες εικόνες μεγάλου συνωστισμού στην Υπηρεσία Ασύλου της Αθήνας στη λεωφόρο Κανελλοπούλου, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και της προσέλευσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών για να υποβάλουν αίτηση.

Για τον συνωστισμό, την ταλαιπωρία και τους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων σοβαρές ευθύνες φέρει η κυβέρνηση, που ακόμα και τώρα δεν παίρνει μέτρα για την αποσυμφόρηση της υπηρεσίας. Την ευθύνη στους πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώνονται έξω από την Υπηρεσία Ασύλου επέρριψε με θράσος ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης. Η απαράδεκτη κατάσταση εξανάγκασε τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να επισκεφθεί χτες την Υπηρεσία Ασύλου. Στις δηλώσεις του επιβεβαίωσε τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, λέγοντας πως «στη χώρα μας υπάρχουν 100.000 αιτούντες άσυλο, κάτι που δημιουργεί πίεση σε μία υπηρεσία με λίγες εκατοντάδες υπαλλήλους», ωστόσο δεν ειπώθηκε τίποτα περί προσλήψεων.

Να στελεχωθεί πλήρως η Υπηρεσία Ασύλου

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εισήχθη χτες το απόγευμα και αναμενόταν να επικυρωθεί αργά το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη λειτουργία του επιχειρησιακού γραφείου της EASO στην Ελλάδα. Η ψήφισή του στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, η ΕΕ δεν στέλνει εδώ την EASO ως ένδειξη ...αλληλεγγύης στην Ελλάδα για το Προσφυγικό και για να ενισχύσει την Υπηρεσία Ασύλου, αλλά να υποκαταστήσει την Υπηρεσία Ασύλου, ώστε πιο αποτελεσματικά να εφαρμόζεται όλο αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, η πολιτική της ΕΕ που παραβιάζει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, εγκλωβίζει εδώ πρόσφυγες και μετανάστες και έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε φυλακή της ΕΕ για τους πρόσφυγες.

«Είναι η πολιτική - τόνισε - που δίνει κάποια κονδύλια εγκλωβισμού για αιτούντες διεθνή προστασία, αλλά τα κονδύλια σταματάνε όταν αυτοί οι άνθρωποι πάρουν το άσυλο και έρχονται, στη συνέχεια, οι ελληνικές κυβερνήσεις να τους πετάξουν στο δρόμο, όπως κάνει τώρα η ΝΔ που νομοθέτησε την έξωση των προσφύγων από τα διαμερίσματα και τις δομές ένα μήνα μετά την απόκτηση του ασύλου, σε συνέχεια ανάλογης πρόβλεψης του ΣΥΡΙΖΑ», χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την ένταξή τους στην κοινωνία, χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα, χωρίς να έχουν δουλειά με βάση τα προσόντα και την επαγγελματική τους εμπειρία, άστεγοι.

«Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής - συνέχισε - είναι οι τεράστιες ουρές αιτούντων άσυλο έξω από την Υπηρεσία Ασύλου στην Κατεχάκη, που υπήρχαν βέβαια και προ κορονοϊού». Ανέφερε ακόμα ότι θέλει εξήγηση γιατί το προσωπικό της EASO έχει τα ίδια προνόμια με αυτά του διπλωματικού σώματος (ασυλίες όπως η ετεροδικία, απαλλαγή από φόρους, ΦΠΑ κ.ά.). Και απαίτησε την «πλήρη στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου και εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών, για να κάνουν οι εργαζόμενοι αξιοπρεπώς τη δουλειά τους και να εξυπηρετούνται και οι αιτούντες άσυλο σαν άνθρωποι».

Επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Να σημειωθεί ότι χτες το πρωί, διμοιρία της Αστυνομίας εμπόδισε ξεριζωμένους στη δομή του Σκαραμαγκά (φιλοξενεί 2.300 άτομα) να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από το χώρο. Επιπλέον, συνεχίστηκε και χτες η αναχώρηση από το λιμάνι της Μυτιλήνης προσφύγων με τρίπτυχα που διαθέτουν μπλε σφραγίδα, δηλαδή έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού στη μετακίνησή τους. Συνωστισμός σημειώθηκε και χτες, ενώ κάποιοι κοιμήθηκαν ακόμα και στα Τσαμάκια, αφού δεν χώρεσαν στο πλοίο της γραμμής. Την Τετάρτη μετ' εμποδίων αναχώρησαν με το πλοίο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» 173 άτομα, από τα οποία τα 26 μετακινήθηκαν με πρόγραμμα ευαλωτότητας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης διαδραματίστηκαν επεισόδια, με εκατοντάδες άτομα να πολιορκούν τις εισόδους του λιμανιού και να μην επιτρέπουν και σε όσους έχουν δικαίωμα αναχώρησης να φτάσουν στα εκδοτήρια. Μπροστά στο τελωνείο λιμενικοί με γκλόμπς κυνηγούσαν μετανάστες που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να μπουν στο λιμάνι, πιστεύοντας πως μπορούν μετά να επιβιβαστούν και στο πλοίο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org