ΣΥΝΤΑΓΜΑ |
Το σύνθημα που έδωσε τον τόνο αποτυπώθηκε σε αφίσες, πικέτες και στο πανό που «απλώθηκε» όταν η πορεία έφτασε στην αμερικάνικη πρεσβεία.
Το ίδιο σύνθημα ακούστηκε δυνατά στις δεκάδες κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν χτες σε όλη τη χώρα από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, ενώ το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για το αυριανό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, για την πανυγειονομική απεργία την ερχόμενη Τρίτη, για τις κινητοποιήσεις, τις συνελεύσεις και τις μάχες σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.
Ξεκινώντας από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και φτάνοντας με πορεία μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, από διαφορετικούς χώρους δουλειάς, μαζί με αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές, σπουδαστές και άλλους νέους, πήραν μέρος στο πρώτο πανεργατικό συλλαλητήριο που οργανώθηκε μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, δίνοντας συνέχεια στην πολύμορφη αγωνιστική δράση που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρες.
Ηταν η απάντηση στην προσπάθεια κυβέρνησης και κεφαλαίου να πείσουν τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι στο βωμό της «επανεκκίνησης» της οικονομίας και της στήριξης των καπιταλιστικών κερδών, την ίδια στιγμή που η «επόμενη μέρα» μετά την πανδημία έχει φέρει το λαό αντιμέτωπο με την ανασφάλεια, την ανεργία, την απληρωσιά, την επέκταση της «ευελιξίας»...
Στις συνθήκες αυτές, το χτεσινό σύνθημα «Πάρε ανάσα. Σπάσε τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης», σε ανταπόκριση με το σύνθημα «Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε» που ξεκινάει από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην Αμερική, εκφράζει όλους τους εργαζόμενους και τους λαούς, οι οποίοι «πνίγονται» από τη σαπίλα ενός συστήματος που έχει ως υπέρτατη αξία το χρήμα και το κέρδος, που πετάει στο περιθώριο χιλιάδες ανθρώπους, που δεν λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή.
«Φτώχεια, ανεργία, αυταρχισμός, ο καπιταλισμός είναι ο ιός», φώναξαν οι διαδηλωτές, καταγγέλλοντας παράλληλα τον ρατσισμό, που συμπληρώνει τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά του εκμεταλλευτικού συστήματος.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ |
«Ρατσισμός, συσσίτια, τάφοι ομαδικοί, η σύγχρονη σκλαβιά θα ανατραπεί», διαμήνυσαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Τα δεσμά της εκμετάλλευσης συμβόλισαν με τα δεμένα χέρια τους ομάδα διαδηλωτών που πήρε τη θέση της στην κεφαλή της πορείας.
Μπροστά από την πρεσβεία - σύμβολο της καταπίεσης, τα δεσμά «έσπασαν» και οι χειροπέδες που κρατούσαν τα χέρια δεμένα εκσφενδονίστηκαν μαζικά προς το κτίριό της. Την ίδια ώρα, πανό με το σύνθημα «Πάρε ανάσα - Σπάσε τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης» απλώθηκε με τη βοήθεια μπαλονιών και το μήνυμα «I can't breathe», που βρίσκεται στα πλακάτ και στα χείλη χιλιάδων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, γράφτηκε με κόκκινη μπογιά στο δρόμο.
«Να παλέψουμε για τη ζωή μας! Να διεκδικήσουμε με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες, για το μεροκάματο, την Ασφάλιση, για τη διασφάλιση του εργατικού εισοδήματος, για μέτρα υγείας και ασφάλειας»: Το κάλεσμα των σωματείων, η καθημερινή τους προσπάθεια να γίνει πράξη, καθώς και η σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, αποτυπώθηκαν στις ομιλίες και τους χαιρετισμούς συνδικαλιστών στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
Στο χώρο των καλλιτεχνών, απέναντι στο τεράστιο πλήγμα που έφερε στα όρια της επιβίωσης τη συντριπτική πλειοψηφία τους, η κινητοποίηση των εργαζομένων και η συμμετοχή τους στις διαδικασίες των σωματείων είναι πρωτόγνωρη, επισήμανε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.«Είναι αισιόδοξο ότι χιλιάδες νέοι συνάδελφοι κινητοποιήθηκαν με ενθουσιασμό, ότι προσέγγισαν τα σωματεία τους, ότι πολλοί παλιοί συνάδελφοι ξανασυνδέθηκαν και συμμετέχουν. Αυτό δημιουργεί μεγάλες ευθύνες και νέες δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσουμε. Τώρα χρειάζεται να κατακτήσουμε ένα ανώτερο επίπεδο οργάνωσης. Να εμπιστευθούμε νέο κόσμο, να του δώσουμε ευθύνες, να τον εμπνεύσουμε, να τον κάνουμε πιο ανθεκτικό στις δύσκολες μέρες που έρχονται», είπε ανάμεσα σε άλλα, ενώ αναφέρθηκε και στο επιπλέον καθήκον των καλλιτεχνών να εμπνεύσουν τους αγώνες των υπόλοιπων εργαζομένων.
Ο Μανώλης Χαρατσής, γραμματέας του Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, που συμμετείχε με απόφασή του στην κινητοποίηση, αφού αναφέρθηκε στα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόστηκαν και στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, στάθηκε στις εξελίξεις στο νερό. Αυτό το πολύτιμο αγαθό, τόνισε, η τεράστια σημασία του οποίου επιβεβαιώθηκε και στις συνθήκες της πανδημίας, «θέλει τώρα η κυβέρνηση να το ιδιωτικοποιήσει, εκχωρώντας και το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα - λίμνες, φράγματα, ποτάμια, αντλιοστάσια, κανάλι μεταφοράς κ.λπ. - πατώντας και πάνω στους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και παλιότερους του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό και επιδίωξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». Οπως τόνισε, «αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό, για την ποιότητα του νερού που θα πίνει, για τη συνεχή και απρόσκοπτη πρόσβασή του στο πολύτιμο αυτό αγαθό, για τη βέβαιη αύξηση της τιμής του νερού, για το ποιος θα έχει τον έλεγχο εντέλει των υδάτινων αποθεμάτων».
Ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, επεσήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Εδώ και μέρες σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες εργαζόμενοι, στην Υγεία, στον Επισιτισμό - Τουρισμό, εμποροϋπάλληλοι, καλλιτέχνες, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, εκπαιδευτικοί και πολλοί άλλοι ακόμα είμαστε σε κινητοποιήσεις (...) Παλεύουμε καθημερινά, για να μην πληρώσουμε εμείς ξανά. Γιατί πάνε να μας φορτώσουν άλλη μια κρίση, όπως το έκαναν το 2010».
«Τώρα όλοι οι εργαζόμενοι, όλα τα σωματεία, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους», τόνισε. «Το βασικό δίλημμα είναι ένα: 'Η θα συμβιβαστούμε με την πολιτική που μας εξαθλιώνει, με το σύστημα που κυριολεκτικά μας κόβει την ανάσα, ή θα οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας».
«Δεν αποδεχόμαστε την πρόσκληση της λεγόμενης "εθνικής ομοψυχίας". Ούτε μαζί τα δουλέψαμε, ούτε μαζί τα φάγαμε!», ξεκαθάρισε. «Μπούχτισαν από κέρδη οι εκμεταλλευτές μας, όλη την προηγούμενη δεκαετία. Μια χούφτα ιδιοκτήτες και μέτοχοι επιχειρηματικών ομίλων από όλο τον κόσμο συγκέντρωσαν τον μισό πλούτο του πλανήτη».
«Ιδιαίτερα εμείς που δουλεύουμε στον Τουρισμό, και ειδικά οι εποχικοί, καλούμαστε να πάρουμε και να ζήσουμε με 9 ευρώ τη μέρα», τόνισε. «Ολα τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια θα τα δώσουν στους εργοδότες, στους πάμπλουτους μεγιστάνες! Μας έχουν ζαλίσει όλη μέρα μέσω των καναλιών τους και των ΜΜΕ για τον Τουρισμό, για την υποτιθέμενη βαριά βιομηχανία της χώρας. Είναι όμως ολοφάνερο αυτήν την περίοδο ότι ο Τουρισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πανάκριβο εμπόρευμα, ευάλωτο σε φυσικές καταστροφές, πανδημίες, αλλά και στις συνέπειες των ανταγωνισμών, των πολέμων για το ποιος θα κυριαρχήσει στις ζωές όλων των λαών του κόσμου. Γιατί ο Τουρισμός ποτέ δεν ήταν δικαίωμα, ποτέ δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες του λαού για διακοπές και αναψυχή».
«Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία! Τα μέτρα που πέρασαν δεν θα τα πάρουν πίσω εάν δεν παλέψουμε με κάθε τρόπο, μαζικά!», υπογράμμισε.
«Κάντε το βήμα όλοι, οργανωθείτε στα σωματεία, πετάξτε έξω από τις διοικήσεις τούς συμβιβασμένους, ας φτιάξουμε νέα σωματεία όπου δεν υπάρχουν! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον αγώνα που θα στοχεύει στον πραγματικό ιό. Τον αγώνα για μια άλλη οικονομία, για μια άλλη κοινωνία, όπου κουμάντο στη ζωή μας θα κάνουμε εμείς, όπου οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν το πλούτο που παράγουν.
Προχωράμε αποφασιστικά, οργανώνουμε Γενικές Συνελεύσεις, παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις και προετοιμάζουμε την κλιμάκωση του αγώνα μας! Στηρίζουμε την κινητοποίηση των συναδέλφων μας από τη ΛΑΡΚΟ το Σάββατο, οργανώνουμε τη συμμετοχή μας στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο την επόμενη Τρίτη».