Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης από Μακεδονία και Θράκη

Κατερίνη
Κατερίνη
Μυριόστομα ακούστηκε χτες το σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά. Να πληρώσουν κράτος και αφεντικά», απ' άκρη σ' άκρη, σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες εργαζόμενοι όλων των κλάδων, από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση των σωματείων και των φορέων στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση στους χώρους δουλειάς, στην απληρωσιά και την ανασφάλεια που κυριαρχούν, τονίζοντας ότι «η καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων σε κάθε κλάδο αποκτά μορφή χιονοστιβάδας». Ο Χρήστος Καραχρήστος, γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στους αγώνες των υγειονομικών.

Με συνθήματα, με τις σημαίες των σωματείων υψωμένες, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους μέσα από τα πανό, οι χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Πλησιάζοντας προς το αμερικάνικο προξενείο η ατμόσφαιρα άρχισε να δονείται από αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, εκφράζοντας την καταδίκη του λαού της Θεσσαλονίκης στην κρατική καταστολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ και την αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο αμερικανικό λαό. Ενώ έπαιζε από το μεγάφωνο ένα τραγούδι - ύμνος στους αγώνες της εργατικής τάξης των ΗΠΑ, ένας νέος εργαζόμενος έγραψε στα Αγγλικά, με μαύρη και κόκκινη μπογιά, το σύνθημα «Πάρε ανάσα. Σπάσε τα δεσμά της εκμετάλλευσης». Ο Μιχάλης Μπέλλας, γραμματέας του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, εξέφρασε τη συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ.

Σε άλλες πόλεις

Βέροια
Βέροια
Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Χτες το πρωί έγινε συγκέντρωση στο Λιμένα της Θάσου, όπου μεταξύ άλλων ο εργαζόμενος λαός πρόβαλε αιτήματα σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού και τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας, την οργάνωση μαζικών τεστ σε κατοίκους του νησιού και σε επισκέπτες, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, μέτρα προστασίας των αυτοαπασχολούμενων και των ανέργων.

Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πλατεία Φάρου στην Αλεξανδρούπολη και στην πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλα.

Στην Ξάνθη έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, με την τήρηση όλων των μέτρων προφύλαξης (αποστάσεις, μάσκες, κ.λπ.) λόγω των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που προέκυψε τις τελευταίες μέρες.

Μαζική παρέμβαση έγινε στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Στη συγκέντρωση στην Κατερίνη, μαζί με τα εργατικά σωματεία το «παρών» έδωσαν και εργαζόμενοι στην Υγεία και την Παιδεία, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Στην κινητοποίηση στη Βέροια το «παρών» έδωσε κόσμος που μπήκε στον αγώνα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν στα μέτωπα της Υγείας και της Παιδείας. Συγκέντρωση έγινε και στην Αλεξάνδρεια με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας. Στη Νάουσα ξεχώρισε η παρουσία εργατών γης που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται μπροστά στη μάχη για την οργάνωση της πάλης για τα δικαιώματά τους.

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Γρεβενά, Κιλκίς, Σέρρες, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργιακές συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και αλλού(2020-10-16 00:00:00.0)
Με τα λάβαρα του αγώνα σε όλη τη χώρα(2012-12-20 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε με παρατεταμένο σκληρό αγώνα(2011-06-30 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν τα κοινά τους αιτήματα(2005-04-19 00:00:00.0)
Βουερό ποτάμι αντίστασης και προοπτικής(2003-10-24 00:00:00.0)
Δυναμικό «όχι» στα αντιασφαλιστικά σχέδια(2002-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ