Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευφορία

Πέρα από το ότι είναι υπερφίαλες, οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία δημιουργεί μόνο «θετικά προηγούμενα» και «κεκτημένα», κρύβουν την ουσία. Οι συμφωνίες αυτές δεν γίνονται σε «λευκή κόλλα», αλλά μέσα σε ανταγωνισμούς και αντιθέσεις σε όλα τα μέτωπα, που κλιμακώνονται επικίνδυνα, με την αστική τάξη της Ελλάδας να είναι χωμένη μέχρι το λαιμό. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για μια «διπλωματική επιτυχία», η Τουρκία βλέπει στην ελληνοϊταλική συμφωνία να «δικαιώνονται» τα δικά της επιχειρήματα για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, αφού σε ορισμένα νησιά του Ιονίου δεν αναγνωρίζεται πλήρης επήρεια σε ΑΟΖ. Αλλά και οι ΗΠΑ, που χαιρετίζουν τη συμφωνία και αναγνωρίζουν στα λόγια την επήρεια των νησιών σε ΑΟΖ, την εντάσσουν σ' ένα πλαίσιο ευρύτερων διευθετήσεων, που περιλαμβάνει και τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, νομιμοποιώντας τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, ο καθένας «διαβάζει» τη συμφωνία ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του, στα παζάρια για την «επόμενη μέρα» ολόκληρης της περιοχής, πάντα όμως κάτω από την «ομπρέλα» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που το σχέδιό τους υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Γι' αυτό, το κλίμα ευφορίας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα με την ελληνοϊταλική συμφωνία δεν πρέπει καθόλου να παρασύρει το λαό.

Απροκάλυπτος

Για άλλη μια φορά, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, είναι απροκάλυπτος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt», ζητώντας από τα κράτη - μέλη να παραμείνουν συνεπή στις στρατιωτικές δαπάνες, παρά την οικονομική κρίση, με βασικό επιχείρημα τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα. Λέει χαρακτηριστικά: «Βλέπω μια οικονομική ύφεση στις χώρες - μέλη και ξέρω ότι για να αντισταθμιστεί αυτό απαιτείται αυξημένη δαπάνη σε πολλούς τομείς. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι απειλές και οι προκλήσεις ασφαλείας που υπήρχαν πριν από την κρίση δεν μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντίθετα». Και προσθέτει χωρίς περιστροφές: «Η Ρωσία συνεχίζει να αναβαθμίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις της, η παγκόσμια ισορροπία ισχύος μεταβάλλεται εξαιτίας της ανόδου της Κίνας...». Αν κάτι επιβεβαιώνουν τα λόγια του, είναι ότι η πανδημία επέδρασε στην όξυνση των αντιθέσεων. Γι' αυτό, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, δεν δικαιολογείται καμιά χαλάρωση στην ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει τους βασικούς ανταγωνιστές του, διασφαλίζοντας παράλληλα τα αναγκαία μέσα, παρά την πίεση που ασκεί η κρίση στην οικονομία των κρατών - μελών. Η καμπάνα χτυπάει βέβαια για το λαό, που πληρώνει την πανδημία, του φορτώνουν την κρίση κι από πάνω του 'ρχεται η λυπητερή για στρατιωτικές δαπάνες που υπηρετούν τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό. Για την Ελλάδα, μάλιστα, οι δαπάνες αυτές υπολογίζονται στα 4 δισ. ευρώ ετησίως, την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις, τα σχολεία δεν έχουν καθαρίστριες και ένας επόμενος κύκλος της πανδημίας είναι ορατός...

Καμιά αμφιβολία

Καμιά αμφιβολία για το πώς θα είναι η «επόμενη μέρα» στο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν αφήνει η κυβέρνηση, βγάζοντας από το συρτάρι την έρευνα της «διαΝΕΟΣΙΣ» («ινστιτούτο» του ΣΕΒ) και εμφανίζοντας ως «μαγική λύση» τις 70 προτάσεις της. Στην παρουσίαση του «νέου ΕΣΥ» κατά τη διάρκεια του «Φόρουμ των Δελφών», έφτασαν να διαφημίζουν ως «πρότυπο» ακόμα και το σύστημα Υγείας των ΗΠΑ (!) που κατέρρευσε - όπως έγινε σε πολλές άλλες χώρες - θάβοντας 115.000 ανθρώπους σε δύο μήνες. Ο υφυπουργός Υγείας και οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ προανήγγειλαν αλλαγές χρήσης νοσοκομείων, συγχωνεύσεις, Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, αφού «χωρίς ΣΔΙΤ ο δημόσιος τομέας ...συρρικνώνεται», μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, βαθύτερη εμπλοκή της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις, «συνέχεια των προηγούμενων προσπαθειών διαρθρωτικών αλλαγών που άρχισαν στα μέσα του '90», με στόχο «τη μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών», όπως είπαν. Ολα τα παραπάνω προμηνύουν την επιδείνωση της ήδη άθλιας κατάστασης που ζει ο λαός, καθώς γίνεται ξεκάθαρο ότι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ανυπομονούν να επεκτείνουν τη δράση τους σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση, για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Οπως δήλωσαν άλλωστε με μια φωνή ο υπουργός και οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο «Φόρουμ», «η σύγκρουση στο χώρο της Υγείας θα είναι σφοδρή. Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα και κέρδη στην Υγεία που το δικαιολογούν αυτό»...

Ριμέικ

«Η ΝΔ έφερε την ύφεση πριν από τον κορονοϊό», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του να προσθέτει πως «δεν φταίνε για όλα οι παθογένειες, φταίνε και οι πολιτικές» και πως τώρα απειλούνται όσα εκείνος «έχτιζε» επί πέντε χρόνια. «Οι αγορές γελάνε με όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ», απαντά η ΝΔ και δηλώνει περίπου «άτυχη» που ...στη βάρδια της έλαχε η «κρίση του κορονοϊού», αλλά ταυτόχρονα σίγουρη πως εξαιτίας των δικών της κινήσεων η οικονομία θωρακίζεται και θα ανακάμψει γρήγορα. Η παράσταση βέβαια είναι «άνοστη», αφού πρόκειται απλά για κακοπαιγμένο «ριμέικ» της ίδιας ταινίας που είδαμε και στη διάρκεια της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης. Οι ρόλοι βέβαια αντιστρέφονται σε κάθε κυβερνητική εναλλαγή, αλλά ο στόχος παραμένει ίδιος: Να βγει λάδι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που και οι δύο υπηρετούν και που στο «DNA» του βρίσκονται οι κρίσεις. Αυτό, άρα και το πού βρίσκεται η διέξοδος για τους εργαζόμενους και το λαό, προσπαθούν να θολώσουν, φορτώνοντας το «ανάθεμα» για τη βαρβαρότητα που ζει ο λαός πότε στη διαχείριση και στους διαχειριστές, πότε στις «παθογένειες», όπως βαφτίζουν τις νομοτέλειες του σάπιου συστήματος που δεν παίρνουν γιατρειά και πότε στον... κακό τους τον καιρό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1798 Εκτελείται διά στραγγαλισμού ο Ρήγας Φεραίος (Βελεστινλής).

1848 Εξέγερση πραγματοποιείται στην Πράγα (12 - 17/6/1848), με αστικά - εθνικιστικά χαρακτηριστικά (η Πράγα τότε ήταν τμήμα της Αυστροουγγαρίας). Οι εξεγερμένοι πήραν τα όπλα και έστησαν οδοφράγματα, ωστόσο η υπεροχή του στρατού και η αδυναμία γενίκευσης της εξέγερσης οδήγησαν τελικά στη συντριβή της.

1915 Γεννιέται ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος.

1920 Ο Κόκκινος Στρατός εκδιώκει τα αντεπαναστατικά πολωνικά στρατεύματα από την πόλη του Κιέβου.

1927 Συνέρχεται συνδιάσκεψη της οργάνωσης «3η Κατάσταση» (οργάνωση που προέκυψε από διάσπαση των αρχειομαρξιστών το 1926), που αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της και την προσχώρηση των μελών της στο ΚΚΕ.

1929 Γεννιέται η Αννα Φρανκ, η Εβραιοπούλα που δολοφονήθηκε από τους ναζί, η οποία έγινε γνωστή από το ημερολόγιό της, που έχει κυκλοφορήσει σε βιβλίο («Το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ»).

1929 Οι φορτοεκφορτωτές του Πειραιά κατεβαίνουν σε απεργία με αίτημα την αύξηση των μεροκάματών τους και την εφαρμογή του 8ωρου. Η απεργία συνεχίστηκε μέχρι τις 19 Ιούνη, οπότε έληξε με μερική μόνο νίκη, αφού οι ρεφορμιστές ηγέτες των συνδικάτων έσπευσαν σε συμβιβασμό με την εργοδοσία.

1933 Ο λόχος διοίκησης του Συντάγματος Τρίπολης ξεσηκώνεται εξαιτίας του άθλιου συσσιτίου. Η διοίκηση συλλαμβάνει 7 φαντάρους και παραπέμπει 3 στο Στρατοδικείο για «παρότρυνση σε στάση».

1940 Ο δικτάτορας Φράνκο ανακηρύσσει την Ισπανία «μη εμπόλεμη χώρα». Ωστόσο, το καθεστώς προσέφερε σημαντική υλική και στρατιωτική βοήθεια στις δυνάμεις του Αξονα, ενώ πολλοί Ισπανοί «εθελοντές» πολέμησαν με τη Βέρμαχτ στα διάφορα μέτωπα του πολέμου.

1947 Μπροστά στη Νομαρχία Ηρακλείου Κρήτης, οι χωροφύλακες πυροβολούν και σκοτώνουν τον πρόεδρο των τσαγκαράδων Χρήστο Χατζηγεωργίου και τον αδερφό του Κώστα, ενώ τραυματίζουν 9 μέλη των λαϊκών επιτροπών, που πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, Στρατή Περγαλίδη.

1964 Το κράτος της Νότιας Αφρικής καταδικάζει τον Νέλσον Μαντέλα (επικεφαλής τότε της ένοπλης πτέρυγας του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου) σε ισόβια δεσμά.

1968 Στρατιωτικό νόμο επιβάλλει στη Γαλλία ο Πρόεδρος Ντε Γκολ, με πρόσχημα τη διενέργεια εκλογών.

1975 Η κυβέρνηση της ΝΔ υποβάλλει επίσημη αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

1984 Το πρώτο βήμα για την αναβίωση της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει στόχο την κοινή άμυνα της Δυτικής Ευρώπης, πραγματοποιούν, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε δυτικοευρωπαϊκών χωρών (Βρετανία, Γαλλία, Δ. Γερμανία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο).

1985 Τη χορήγηση «ανθρωπιστικής» βοήθειας 27 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους δεξιούς αντάρτες της Νικαράγουας εγκρίνει, με απόφασή της, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

2003 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Γκρέγκορι Πεκ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org