Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Μεγάλες συγκεντρώσεις στην Κρήτη για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους

Στις 28 Μάη το συλλαλητήριο στην Αθήνα - Αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

ΡΕΘΥΜΝΟ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Με τις χτεσινές μαζικές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό έδωσαν συνέχεια στον αγώνα τους, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους, την πλήρη διασφάλιση του εισοδήματός τους, την εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.

Οι κινητοποιήσεις του κλάδου, με σταθμό το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 28 Μάη και με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε τουριστικές περιοχές όλης της χώρας, στέλνουν μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδότες πως οι εργαζόμενοι που πλήρωσαν το «θαύμα» της τουριστικής ανάπτυξης με χαμηλούς μισθούς, εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο» και εντατικοποίηση, δεν θα δεχθούν σήμερα να πληρώσουν για μια ακόμα φορά την κρίση.

Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο, ιδιαίτερα μαζικές ήταν η συγκέντρωση που έγινε χτες στο Εργατικό Κέντρο και η πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης. Με αφορμή τη χτεσινή καταληκτική ημερομηνία για την επαναπρόσληψή τους, οι εποχικοί εργαζόμενοι κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη.

«Τα ξενοδοχεία είμαστε εμείς! Οι εργαζόμενοι πληρώσαμε πολλά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά», ήταν το σύνθημα που πρόταξε στο πανό της η Επιτροπή Αγώνα στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
«Η σημερινή μας κινητοποίηση είναι η αρχή ενός μεγάλου αγώνα που πρέπει να δώσουμε», τόνισε στην ομιλία του στη συγκέντρωση ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, εκλεγμένος με τη ΔΑΣ. «Δεν είμαστε όλοι μαζί», ξεκαθάρισε και υπενθύμισε πως οι ξενοδόχοι στην Κρήτη έβγαλαν πέρσι 3,9 δισ. ευρώ «από το δικό μας κόπο, από τους δικούς μας πετσοκομμένους μισθούς, από τις δικές μας απλήρωτες υπερωρίες, από τα δικά μας κομμένα ρεπό». Από τα κέρδη αυτά «μόνο το 5% είναι οι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων», σημείωσε χαρακτηριστικά. Κάλεσε σε συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σε συντονισμό με τα δεκάδες σωματεία του κλάδου πανελλαδικά που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Σωματείου για να οργανωθούν τα επόμενα βήματα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες σωματείων από άλλους κλάδους.

Παρευρέθηκε επίσης ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Μαζικές κινητοποιήσεις σε Ρέθυμνο και Χανιά

«Του Τουρισμού το θαύμα εμείς το 'χουμε χτίσει - Ματώσαμε για κέρδη, πληρώνουμε την κρίση», διαμήνυσε με το πανό της η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων στη μαζική συγκέντρωση και την πορεία των εργαζομένων του κλάδου στο Ρέθυμνο που κατέληξε στην Αντιπεριφέρεια.

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ
«Ακούμε τους πάντες να αγωνιούν για το μέλλον του Τουρισμού. Ακούμε καθημερινά στα τηλεοπτικά πάνελ να ζητάνε μέτρα για να σωθεί η σεζόν. Για να σωθεί η οικονομία», σχολίασε στην ομιλία του ο Στράτος Μανιαβός, μέλος της διοίκησης του Σωματείου και της Ομοσπονδίας του κλάδου. «Γνωρίζουμε όμως καλά ότι είναι άλλη η πρεμούρα των ξενοδόχων, που φέτος δεν θα ξαναδούν τα περσινά 20 δισ. κέρδη και άλλο η δική μας αγωνία για το αν και πώς θα μπει στο σπίτι μας ένα πιάτο φαΐ», τόνισε και κάλεσε στην κινητοποίηση που οργανώνει η Επιτροπή τη Δευτέρα 25/5 με συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο και πορεία στην Ενωση Ξενοδόχων.

Στην κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου που έγινε στα Χανιά, με προορισμό την Αντιπεριφέρεια, συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Εργαζομένων Εστιατορίων - Μαγείρων και το Σωματείο Διανομέων (Delivery), διεκδικώντας να τηρηθούν οι κλαδικές ΣΣΕ, να καλυφθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε το κλείσιμο του μικροφώνου την ώρα που πήραν το λόγο εργαζόμενοι από τα Σωματεία του Επισιτισμού και των Διανομέων, καθώς και εκπρόσωποι της «Ταξικής Ενότητας» στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και του προεδρείου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Το Σωματείο Επισιτισμού καλεί σε Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο, αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., με θέμα τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Στις 28 Μάη το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά! Δεν θα θυσιαστούμε για άλλη μια φορά για τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας!»: Με το σύνθημα αυτό, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, οργανώνουν συλλαλητήριο, την Πέμπτη 28/5, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα. Τα σωματεία καλούν σε αγώνα για «να διασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών το εισόδημα όλων των εργαζομένων του κλάδου μας, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας», για «να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, όπως προβλέπουν οι Συλλογικές μας Συμβάσεις».

Προετοιμάζοντας το συλλαλητήριο, τα Παραρτήματα του κλαδικού Συνδικάτου προχωρούν σε παρεμβάσεις - κινητοποιήσεις αύριο, Παρασκευή, στον Πειραιά, το Σάββατο 23/5 σε Περιστέρι, Γλυφάδα και Νέα Φιλαδέλφεια. Στις 25/5, μέρα που θα ανοίξουν τα εστιατόρια, θα γίνουν μαζικές εξορμήσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Επίσης, σε Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» στην Αττική, σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του κλαδικού Συνδικάτου.

Στη Θεσσαλονίκη

Πρόγραμμα δράσης, το οποίο θα αγκαλιάσει χώρους δουλειάς και θα κορυφωθεί στις 28 Μάη, με κινητοποίηση στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, υλοποιεί το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές - Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).

Σε αυτό το πλαίσιο, το κλαδικό Συνδικάτο προγραμματίζει μεταξύ άλλων: Σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ., παρέμβαση σε χώρους μαθητείας και στις 7.30 μ.μ. σύσκεψη με εργαζόμενους στην Καλαμαριά. Αύριο, Παρασκευή 22/5, στις 11 π.μ., παρέμβαση στα Λαδάδικα και στις 7.30 μ.μ. σύσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Τούμπας με εργαζόμενους της περιοχής. Το Σάββατο 23/5, στις 11.30 π.μ., παρέμβαση στην Τούμπα. Την Κυριακή 24/5, στις 7.30 μ.μ., σύσκεψη με σπουδαστές του κλάδου, σε συντονισμό με τους αντίστοιχους συλλόγους.

Κινητοποιήσεις σε νησιά και τουριστικές περιοχές

Κινητοποιήσεις για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των χιλιάδων εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό οργανώνουν σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε τουριστικές περιοχές της χώρας, με αφορμή τις καταληκτικές ημερομηνίες για τις επαναπροσλήψεις. Στο πλευρό των εργαζομένων παίρνουν θέση σωματεία από άλλους κλάδους και μαζικοί φορείς, στηρίζοντας τα αιτήματά τους.

-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω και το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου θα δώσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στη Ρόδο, τα επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» - «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar», «Sheraton» και «Mira Mare» συμμετέχουν στην κινητοποίηση που έχει αποφασίσει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων αύριο, Παρασκευή, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

-- Στην Πάτρα, τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Μαγείρων και Σερβιτόρων, καθώς και το Εργατικό Κέντρο καλούν σε συγκέντρωση αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στο Λασίθι, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων - Συναφών Επαγγελμάτων «ΤΑΛΩΣ» καλεί σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 25/5, στις 11 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων (Δημοκρατίας 20).

-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις του, καλεί τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 25/5, καταληκτική ημερομηνία για τις επαναπροσλήψεις, να συγκεντρωθούν στις πύλες των ξενοδοχείων και στη συνέχεια σε συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, την 1η Ιούνη σχεδιάζει μηχανοκίνητες πορείες στις τρεις κεντρικές αρτηρίες του νησιού, που θα καταλήξουν σε κοινή συγκέντρωση στην πόλη της Κέρκυρας.

-- Στη Ζάκυνθο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων προχωρά σε Γενική Συνέλευση αύριο, Παρασκευή, σχεδιάζει συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ στις 28/5 και νέο συλλαλητήριο στις 10/6.

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας και Θάσου σχεδιάζει κινητοποίηση στις 28/5.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ