Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες

Από την παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΟΑΣ Καρδίτσας στη ΔΕΗ
Από την παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΟΑΣ Καρδίτσας στη ΔΕΗ
Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Καρδίτσα: Κινητοποίηση στη ΔΕΗ

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ πραγματοποίησε χτες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, καταγγέλλοντας ότι το κόστος παραγωγής και διαβίωσης για τους βιοπαλαιστές αγρότες έχει αυξηθεί από τις αυξήσεις 8% - 10% της τιμής του αγροτικού και οικιακού ρεύματος. Η Ομοσπονδία απαιτεί μείωση κατά 50% της τιμής του αγροτικού ρεύματος.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τζέλλας, τόνισε: «Οι αγρότες πάντα πάλευαν και παλεύουν για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα τόσο για τους ίδιους, όσο και για τις λαϊκές οικογένειες, αλλά και για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ. Τη δεδομένη πάντως στιγμή έχουμε επιπλέον προβλήματα, που προκύπτουν από τις συνδέσεις των γεωτρήσεων με ρεύμα σε αγρότες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και η ΔΕΗ δεν τους επανασυνδέει το ρεύμα για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού της ΔΕΔΔΗΕ, όταν προκύπτει πρόβλημα βλάβης δημιουργούνται καθυστερήσεις, αφού έρχονται μετά από έξι μέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ζημιές που μπορούν να πάθουν οι καλλιέργειες». Κλείνοντας, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο υπέρ των αγροτών και των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανδημία.

Την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την υλοποίησή της και από τη ΔΕΗ κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τσιούτρας, όπως επίσης και τον «περιβαλλοντικό» νόμο και την πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου: Κοροϊδία χωρίς όρια από την κυβέρνηση για το τσίπουρο

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής του Τυρνάβου στηλιτεύουν τις απαντήσεις που έδωσε προχτές ο υφυπουργός Ανάπτυξης στην Ερώτηση που του κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, σχετικά με την απόσυρση της απαράδεκτης εγκυκλίου που επιβάλλει πρόστιμο 1.000 ευρώ στα καταστήματα εστίασης που χρησιμοποιούν την ονομασία «τσίπουρο» για το προϊόν των αμπελουργών - διήμερων.

Ο υφυπουργός, επισημαίνουν, «υπερασπίστηκε, ακόμη μια φορά, την απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει την ονομασία "τσίπουρο" από τους αμπελουργούς - διήμερους, μια ονομασία που έδωσαν εδώ και εκατό χρόνια στο προϊόν τους οι ίδιοι οι αμπελουργοί. Ενώ παρουσίασε ως επιτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης τον τεχνικό φάκελο που κατέθεσε το Γενικό Χημείο του Κράτους στην ΕΕ και την αιτιολόγησε με ανυπόστατα επιχειρήματα που προσβάλλουν την παράδοση και την ιστορία μας, είπε ότι δεν είναι τσίπουρο αυτό που παράγουμε λόγω της χωρητικότητας των παραδοσιακών μας καζανιών και άλλα τέτοια αστεία! Ο εμπαιγμός εις βάρος μας από την κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει όρια, αφού ο ίδιος ο υφυπουργός, στην τελευταία συνάντησή μας, άλλα μας έλεγε όταν του παραθέσαμε τεκμηριωμένα στοιχεία για το τι είναι προϊόν γεωγραφικής ένδειξης και που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εμφιάλωση δεν αποτελεί στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, έτσι ώστε να είναι κριτήριο για την απόδοση της γεωγραφικής ένδειξης στο παραγόμενο προϊόν. Δεσμεύθηκε κιόλας τότε να συνδράμει με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να επανεξεταστεί και να διορθωθεί ο τεχνικός φάκελος που μας πετάει απέξω».

«Καταδικάζουν εκατοντάδες χιλιάδες αμπελοκαλλιεργητές στον αφανισμό για να εξυπηρετήσουν τους μεγαλοβιομήχανους του τσίπουρου», επισημαίνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι. «Καταδικάζουν επίσης στην περαιτέρω φτωχοποίηση την τοπική οικονομία του Τυρνάβου, μιας και οι παραδοσιακοί άμβυκες (καζάνια) των αμπελουργών παίζουν σημαντικό ρόλο στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και συνεισφέρουν στην προστασία και επιβίωση των αμπελώνων. Η δημοτική αρχή, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και οι κυβερνητικοί βουλευτές, οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση της ΝΔ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να απαιτήσουν εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αυθαίρετες απαγορεύσεις και να τροποποιήσει τον τεχνικό φάκελο των γεωγραφικών ενδείξεων του "τσίπουρου/τσικουδιάς" με βάση τις γενικές κατευθύνσεις, ώστε να συμπεριληφθεί και το χύμα προϊόν των "καζανάδων" (...) Από λόγια χορτάσαμε, πράξεις θέλουμε».

Οι σύλλογοι καλούν τα μέλη τους «να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε το επόμενο διάστημα να οργανωθούμε και να απαντήσουμε δυναμικά».

Αργολίδα: Να ολοκληρωθεί τώρα το έργο του Ανάβαλου

Να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί τώρα το έργο του Ανάβαλου για την άρδευση της περιοχής, προκειμένου να φτάνει νερό φτηνό, ποιοτικό, σε επαρκή ποσότητα για τις ανάγκες που υπάρχουν, ζητά με ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει πως στο επί χρόνια τεράστιο ζήτημα του νερού δεν έχει δοθεί καμιά ουσιαστική λύση, παρά μόνο μπαλώματα. Οπως σημειώνει, «εδώ και δεκαετίες, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες και βουλευτές, δεν έχει υπάρχει ούτε ένας που να μην έταξε τη λύση του προβλήματος της άρδευσης στον ευρύτερο πρώην δήμο Μυκηνών. Μάλιστα κάποιοι δήλωναν ότι θα παραιτηθούν αν δεν φτάσει το νερό του Ανάβαλου στην περιοχή! Κούφια λόγια, χωρίς κανένα αντίκρισμα και από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου που υποσχέθηκε προσωρινό δίκτυο άρδευσης, τη στιγμή που για άλλη μια χρονιά η παραγωγή καταστρέφεται, το κόστος του ποτίσματος από γεωτρήσεις μεγάλου βάθους είναι πολύ υψηλό και οι τιμές των προϊόντων κατρακυλούν συνεχώς».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org