Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
Πολυεργαλείο για το τσάκισμα των μισθών και το παραπέρα χτύπημα της πλήρους απασχόλησης

Το «κλειδί», για να προχωρήσει σε μαζικό τσάκισμα των μισθών των εργαζομένων και παραπέρα χτύπημα της πλήρους απασχόλησης δίνει στην εργοδοσία η κυβέρνηση με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που παρουσίασε προχτές, το οποίο έρχεται να «κουμπώσει» στα υπόλοιπα δήθεν «έκτακτα» αντιλαϊκά μέτρα της τελευταίας περιόδου και συνολικά σε όλο το προηγούμενο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα:

  • Ο νέος μηχανισμός στήριξης του κεφαλαίου προβλέπει την περικοπή των μισθών κατά 20%, μέσα από τη δυνατότητα της εργοδοσίας να μετατρέπει τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική και εκ περιτροπής εργασία. Η εργοδοσία μπορεί να μειώνει το ωράριο και τον εργατικό μισθό μέχρι και κατά 50%, ενώ το κράτος, μέσω του εν λόγω προγράμματος, θα καλύπτει μόνο το 60% των απωλειών του εργαζόμενου, γεγονός που τελικά οδηγεί σε μείωση εισοδήματος κατά 20%.

Ετσι, για παράδειγμα, εργαζόμενος με πλήρες ωράριο και ονομαστικό μισθό 850 ευρώ, μπορεί να αναγκαστεί από την εργοδοσία να δουλέψει μόνο τις μισές ώρες. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εργοδότης θα καταβάλλει 425 ευρώ και το κράτος άλλα 255 ευρώ (μέχρι το 60% του υπόλοιπου ποσού). Ο συνολικός μισθός μειώνεται στα 680 ευρώ και ο εργάτης θα έχει απώλεια 170 ευρώ το μήνα.

  • Τον μηχανισμό αυτό μπορούν να αξιοποιήσουν όλες οι επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που παρουσιάζουν μεγάλη κερδοφορία, καθώς η μόνη προϋπόθεση είναι «να εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ» (ούτε καν δηλαδή η εμφάνιση ζημιών...).
  • Το πρόγραμμα ουσιαστικά δεν έχει ημερομηνία λήξης, οι ανατροπές που προσθέτει ήρθαν για να μείνουν. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα ισχύει «έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί», ενώ το αντίστοιχο ευρωενωσιακό πρόγραμμα SURE, με το οποίο θα συνδεθεί, αναφέρεται ρητά ότι θα έχει ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2022... Πολύ περισσότερο, ακόμα και αν οι σχετικές προβλέψεις «έληγαν» τον Σεπτέμβρη, είναι προφανές ότι η εργοδοσία μετά από τόσους μήνες (από φέτος το Μάρτη) επιβολής εκ περιτροπής εργασίας, αναστολών συμβάσεων, μερικής απασχόλησης κ.ο.κ. δεν θα επαναφέρει ξαφνικά εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης το 100% του μισθού και πλήρη απασχόληση!
  • Το βάρος του νέου κρατικού μηχανισμού στήριξης του κεφαλαίου θα μεταφερθεί και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού, μέσω της αντιλαϊκής φοροληστείας και νέων περικοπών σε κρίσιμες για το λαό κρατικές δαπάνες.
  • Πίσω από τις αναφορές της κυβέρνησης για «εγγύηση του κατώτερου μισθού από το κράτος», κρύβεται το γεγονός ότι ο νέος μηχανισμός σε συνάρτηση με όλες τις προηγούμενες ανατροπές, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να υποχρεωθεί από τους εργοδότες να εργάζεται με τις αμοιβές - ψίχουλα που προβλέπει ο κατώτατος μισθός.
Πρόσθετα αντεργατικά «δώρα» στη μεγαλοεργοδοσία του Τουρισμού - Επισιτισμού

Ταυτόχρονα, δίπλα στον νέο μηχανισμό, σε κλάδους με πολλούς εργαζόμενους (Τουρισμός, Εστίαση, Μεταφορές, Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Αθλητισμός) παραμένει σε ισχύ το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον έως τον Ιούλη, μέχρι και για το 100% των εργαζομένων τους, οι οποίοι θα πρέπει να επιβιώνουν με το ποσό των 534 ευρώ το μήνα.

Πρόσθετα στα παραπάνω, παράλληλα με την πλουσιοπάροχη ενίσχυση των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, το νέο πακέτο μέτρων τούς δίνει τη δυνατότητα να μην επαναπροσλάβουν όπως είναι υποχρεωμένοι από τις ΣΣΕ τους εποχικούς εργαζόμενους. Οι εποχικοί εργαζόμενοι που δεν θα επαναπροσληφθούν, δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, θα υποχρεωθούν να επιβιώσουν με το γλίσχρο εποχικό επίδομα των 400 ευρώ, μέχρι και το Σεπτέμβρη... Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου για επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων με μερική απασχόληση, ενώ το κράτος αναλαμβάνει να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών.

Επιπλέον, χωρίς καμία στήριξη εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 500.000 μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι ακόμα και σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης δεν πήραν ούτε ευρώ όλους τους προηγούμενους μήνες και έτσι θα συνεχίσουν, εν μέσω κρίσης και χωρίς προοπτική να βρουν δουλειά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org