Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πολύμορφες δράσεις απέναντι στη νέα επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης
Στο Εμπόριο

Διήμερο παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς όπως εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ σχεδιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στις 25 και 26 Μάη, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στη νέα επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, που ήδη ξεδιπλώνεται με απολύσεις, αναστολή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια - λάστιχο.

Η «επόμενη μέρα» με την επαναλειτουργία των καταστημάτων έχει φέρει τους εμποροϋπαλλήλους αντιμέτωπους «με μια νέα, ακόμα πιο βάρβαρη κατάσταση, με απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια - λάστιχο, ρεπό και υπερωρίες που δεν δίνονται, δουλειά τις Κυριακές».

Με περιοδείες και εξορμήσεις στέλνει το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονται να πληρώσουν τη νέα κρίση. «Δεν πάει άλλο! Δεν μπορούμε να ζούμε καθημερινά με το άγχος αν θα έχουμε δουλειά, αν θα πληρωθούμε, πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Δεν μπορούμε να ζούμε με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο», τονίζει.

Στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα

Μέρα δράσης με βασικό αίτημα να μπει τέρμα στο καθεστώς της τηλεργασίας και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, με λήψη και τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας τους και διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, οργανώνει την Τρίτη 26/5 το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής.

Το Σωματείο σχεδιάζει πολύμορφες παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, προκηρύσσει στάση εργασίας (5 μ.μ. έως 8 μ.μ.) και καλεί σε κινητοποίηση στη Βουλή, στις 6 μ.μ.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Mellon», στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη μέρα δράσης, θα προχωρήσει το πρωί σε συγκέντρωση έξω από τον χώρο εργασίας και το απόγευμα θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση στη Βουλή.

Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων «First Data», αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο χώρο έξω από τα γραφεία του κλαδικού Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως). Τη μέρα δράσης, αντιπροσωπείες του Σωματείου θα βρεθούν και στα τρία κτίρια της εταιρείας (Σπ. Πάτση, Αγ. Στέφανο και Κρυονέρι), για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτά.

Σε Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 27/5, στις 6 μ.μ., καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων της πανδημίας, κομμάτι των οποίων είναι και η τηλεργασία, καθώς και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από την εργοδοσία και την κυβέρνηση για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, για να επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς.

Το ΣΕΤΗΠ σημειώνει πως «από την πρώτη στιγμή αντιπάλεψε την οποιαδήποτε σκέψη της εργοδοσίας για επιβολή της τηλεργασίας επ' αόριστον (...) Στον αντίποδα, η τηλεργασία παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία ως το γιατρικό απέναντι στον ιό και εφαρμόστηκε καθολικά στον κλάδο, μετατρέποντας τη ζωή και τη δουλειά μας σε λάστιχο. (...) Υλοποιήθηκε μια πάγια επιδίωξη του ΣΕΒ, ένας διακαής πόθος των ομίλων του κλάδου: Η επέκταση της τηλεργασίας, ως μιας ελαστικής μορφής απασχόλησης που αποφέρει κέρδη στον εργοδότη και μόνο δεινά για τον εργαζόμενο. (...) Τους ξεκαθαρίζουμε ότι η θέση των εργαζομένων είναι να βρίσκονται σε χώρους δουλειάς που η υγεία και η ασφάλειά τους θα προστατεύεται, και να έχουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα».

Στον κλάδο Τύπου - Χάρτου

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει σήμερα στις 5.30 μ.μ., το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, διεκδικώντας την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και σειρά αιτημάτων για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την «επανεκκίνηση» της οικονομίας.

Στο Φάρμακο

Αύριο, Σάββατο, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής καλούν σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) και συγκεντρώσεις σε όσες φαρμακαποθήκες ανοίξουν τη μέρα εκείνη, χωρίς να διημερεύουν. Η νέα κινητοποίηση είναι συνέχεια της συγκέντρωσης που οργάνωσαν την περασμένη Τρίτη στο δημαρχείο της Αθήνας, δίνοντας μια πρώτη μαχητική απάντηση «στην εργοδοσία και στη δημοτική αρχή που συντονισμένα σχεδιάζουν τη διάλυση όσων συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μάς έχουν απομείνει, "χτυπώντας" το σταθερό 5ήμερο - 8ωρο ωράριο εργασίας, με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακαποθηκών της Αθήνας από Δευτέρα έως Σάββατο».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org