Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην πολυδιάσπαση του κλάδου των νοσηλευτών

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Σε πανελλαδική στάση εργασίας, κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και στις κατά τόπους ΥΠΕ στην περιφέρεια προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενάντια στην πολυδιάσπαση του κλάδου των νοσηλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχωρά στη νομοθέτηση ξεχωριστών κλάδων, για ΠΕ, ΤΕ νοσηλευτές και τους ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές αντίστοιχα, διατηρώντας την εκμετάλλευση σε βάρος όλων των νοσηλευτών.

Οπως καταγγέλλουν σωματεία υγειονομικών, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί φαίνεται ότι υπηρετούν τον στόχο για «αξιοποίηση» των «φθηνότερων» νοσηλευτών (κατά το βρετανικό πρότυπο) έναντι των «ακριβότερων» γιατρών για στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και για ανάπτυξη του ιδιωτικού επαγγέλματος, μέσω εταιρειών, του «κατ' οίκον» νοσηλευτή, κάτι που προϋποθέτει επέκταση νοσηλευτικών καθηκόντων που σήμερα αποτελούν ιατρικές πράξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη απόφαση στελέχωσης των ΚΟΜΥ και η ανάθεση της λήψης δειγμάτων για εξετάσεις κορονοϊού από νοσηλευτές, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα νοσοκομεία.

Η πολυδιάσπαση του κλάδου εκδηλώνεται στο εκπαιδευτικό επίπεδο, με την ύπαρξη πληθώρας διαφορετικών σχολών, δημόσιων και ιδιωτικών, διαφόρων βαθμίδων, και στο εργασιακό επίπεδο με την ύπαρξη 3 διαφορετικών κατηγοριών νοσηλευτών, που στις περισσότερες περιπτώσεις «κάνουν τα ίδια», αλλά έχουν διαφορετικά μισθολόγια και εξέλιξη.

ΑΘΗΝΑ

Eurokinissi

ΑΘΗΝΑ
«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται και η κυβέρνηση προχωράει στην παραπέρα πολυδιάσπαση του κλάδου, τη στιγμή που λείπουν πάνω από 20.000 νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία», σημείωσε μιλώντας στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

«Η μόνη πρόταση», τόνισε, «που συμβάλλει στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλου του νοσηλευτικού προσωπικού είναι η δημιουργία μίας ενιαίας κατηγορίας, με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, όπου θα ενταχθούν, με μεταβατικές διαδικασίες, οι ΤΕ και ΔΕ συνάδελφοι».

Οι υγειονομικοί διεκδικούν: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ενταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Μία νυχτερινή βάρδια τη βδομάδα και χορήγηση των ημερών ανάπαυσης και των κανονικών αδειών.

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ και πορεία υπό βροχή μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στην κινητοποίηση στο Ηράκλειο,«η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει απέναντι στους συγκεντρωμένους μια κλούβα των ΜΑΤ και σταθμευμένο περιπολικό εντός του προαύλιου χώρου της 7ης ΥΠΕ», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.

Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμη στα νοσοκομεία της Καρδίτσας, της Κω κ.α.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org