Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Θέλουν να πατάξουν την εξέγερση των λαών ενάντια στην καταπίεση»
  • Ανακοίνωση των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός», για την άρνηση βίζας σε μέλη του από χώρες της ΕΕ...
  • Διαμαρτυρία της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Την έντονη αντίδρασή του για την απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει τη χορήγηση βίζας σ' όσα μέλη του θα ήθελαν στο μέλλον να επισκεφθούν χώρες-μέλη της Ενωσης εκφράζει σε χτεσινή ανακοίνωση της η οργάνωση «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός» (FARC-EP).

«Ο FARC-EP δε θα δεχτεί το πρόσχημα των πολυεθνικών εταιριών να επιβάλουν στους λαούς, απ' τις ΗΠΑ έως τις αναπτυσσόμενες χώρες, μια νομοθεσία που απαξιώνει την αξιοπρέπεια, την εθνική ανεξαρτησία χωρών λιγότερο αναπτυσσόμενων, όπως η Κολομβία» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση με βάση δημοσιεύματα Τύπου, που αναφέρουν πως με βάση αποφάσεις της προεδρίας της ΕΕ και της συμφωνίας των υπουργών Δικαιοσύνης για τον ευρωπαϊκό νόμο κατά της τρομοκρατίας, θα απαγορεύεται εφεξής η χορήγηση βίζας σε όσα μέλη της κολομβιανής ανταρτικής οργάνωσης θα ήθελαν στο μέλλον να επισκεφθούν χώρες - μέλη της Ενωσης.

Και η ανακοίνωση του FARC-EP καταλήγει:

«Η αξίωση της ΕΕ να δώσει υπερεθνικό χαρακτήρα σε νόμους, που φτιάχνει η ίδια για να γίνει αρεστή στις ΗΠΑ, παραβιάζει την εθνική ανεξαρτησία των χωρών. Με πρόσχημα τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, θέλουν να αρνηθούν το ιερό δικαίωμα των λαών να ξεσηκωθούν ενάντια σε καταπιεστικά και διεφθαρμένα καθεστώτα».

Η ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης έστειλε διαμαρτυρία στον πρωθυπουργό, τον υπουργό των Εξωτερικών, τον Πρόεδρο της Βουλής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Πρεσβεία της Κολομβίας στην Αθήνα, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

«Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) πληροφορήθηκε με μεγάλη ανησυχία την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να πάψει να χορηγεί βίζες στους εκπροσώπους των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN), των δύο κυριότερων πολιτικοστρατιωτικών οργανώσεων της Κολομβίας, που περιλαμβάνονται στην περίφημη λίστα που δημοσίευσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τις δήθεν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η λήψη της απόφασης αυτής, που συζητιέται μετά τα γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών όχι μόνο των ίδιων των εκπροσώπων των αντάρτικων οργανώσεων, αλλά και των λαών της Ευρώπης, που στάθηκαν πάντα αλληλέγγυοι στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των λαών των άλλων ηπείρων. Κι αυτό τη στιγμή που στην ίδια την Κολομβία η κυβέρνηση εξακολουθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες και με τις δύο οργανώσεις.

Είναι πραγματικά, έξω από κάθε λογική οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, από τη μια να έχουν τακτικές επαφές και συνομιλίες με τις FARC-EP για την ειρήνευση στην Κολομβία και την αντικατάσταση των καλλιεργειών της κόκας και να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαδικασίες μέσω της Ομάδας των Φίλων Χωρών και της Επιτροπής Διευκόλυνσης, κι από την άλλη να απαγορεύουν τις επισκέψεις των εκπροσώπων τους για την άμεση ενημέρωση των λαών της Ευρώπης.

Καλούμε τον ελληνικό λαό και το οργανωμένο μαζικό κίνημα να εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο την αντίθεσή του σ' αυτό το μέτρο που στήριξε και η ελληνική κυβέρνηση και να εντείνει την αλληλεγγύη του στο ένοπλο κίνημα της Κολομβίας και να στηρίζει τους αγώνες των λαών σε κάθε ήπειρο για εθνική ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία και δημοκρατικές ελευθερίες, για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ