Σάββατο 11 Απρίλη 2020 - Κυριακή 12 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Υψώνουμε το ανάστημα και τη γροθιά για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας!

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και στο κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouTube
Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και στο κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouTube
«Με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου θέλουμε να αναδείξουμε σημαντικές πλευρές που αφορούν την κατάσταση στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, να παρουσιάσουμε σημαντικές και ενδεικτικές καταγγελίες που έρχονται καθημερινά και να προτάξουμε την απάντηση που πρέπει κατά τη γνώμη μας να δώσουν οι εμποροϋπάλληλοι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις», σημείωσε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Οπως υπογράμμισε, μέσα στην άγρια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, «η συλλογική διεκδίκηση και όχι η ατομική ευθύνη ήταν αυτή που πίεσε και έφερε κάποια ελάχιστα μέτρα προστασίας».

Σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα προστασίας στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες

Σκιαγραφώντας το τοπίο που έχει διαμορφωθεί, επισήμανε ότι μέσα στους χώρους δουλειάς δεν βρίσκουν εφαρμογή οι επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ, καταγράφονται σοβαρά κενά και ελλείψεις στα μέτρα προστασίας.

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς, ενώ την ίδια στιγμή που ακούμε πομπώδεις εκφράσεις για τον κορονοϊό, ο οποίος "δεν διαχωρίζει μεγάλους - μικρούς, γυναίκες - άνδρες, πλούσιους - φτωχούς", ο ίδιος ιός που είναι επικίνδυνος και έχει ισχυρή μεταδοτικότητα σε κάθε πιθανή επαφή μας έξω, αυτός ξαφνικά με έναν μαγικό τρόπο γίνεται αόρατος, λιγότερο επικίνδυνος ή δεν μπαίνει μέσα από τις συρόμενες πόρτες των σούπερ μάρκετ. Διότι από την πρώτη μέρα έως και σήμερα τα μέτρα προστασίας μέσα στα περισσότερα σούπερ μάρκετ είναι για τα μάτια του κόσμου, λες και δεν υπάρχει ιός», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχους προβληματισμούς και ανησυχίες, όπως εξήγησε, έχουν οι εργαζόμενοι και σε άλλες χώρες, ενώ μετέφερε τη φωνή των κινητοποιήσεων που έχουν οργανωθεί σε χώρες όπου η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση:

Στη Γαλλία «πραγματοποιήθηκε απεργία στα σούπερ μάρκετ με τίτλο "Η απεργία που σώζει ζωές", καθώς στον κλάδο ήδη μετρούν έξι νεκρούς και πάρα πολλά κρούσματα». Οι συνάδελφοι της Αΐσα, εργαζόμενης στο «Carrefour» στο Σαν Ντενί, «χρειάστηκαν ελάχιστα γράμματα για να καταγγείλουν το έγκλημα και τον άδικο θάνατό της. "ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ - ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ", έγραψαν στην είσοδο του καταστήματος». Στα μέτρα προστασίας που απαίτησαν, «η κυβέρνηση απάντησε με νέα προνόμια στους εργοδότες. Οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας αυξήθηκαν σε 60, με άνοιγμα των Κυριακών, με μείωση της περιόδου ανάπαυσης μεταξύ 2 ημερών».

Στο Βέλγιο, εργαζόμενοι σε 6 καταστήματα «Carrefour» απήργησαν με αίτημα την ενίσχυση των μέσων προστασίας των εργαζομένων, ενώ την 1η Απρίλη στη «Delhaize», μητρική εταιρεία της «ΑΒ Βασιλόπουλος», οι εργαζόμενοι «έκλεισαν καταστήματα γιατί δεν υπήρχαν γάντια, μάσκες και αποζημιώσεις πέραν των κουπονιών που έχουν ημερομηνία λήξης». Πριν λίγες μέρες, έχασε τη ζωή του ένας ακόμα εργαζόμενος στον όμιλο «Colruyt».

Στην Ισπανία, οι εργαζόμενοι «αισθάνονται υπερβολικά εκτεθειμένοι», καθώς οι εταιρείες «εκτιμούν τις πωλήσεις περισσότερο από την υγεία τους».

Στην Ιταλία, με την έναρξη της πανδημίας, «ένας ταμίας έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό στην Μπρέσια», την περασμένη βδομάδα «είχαμε τον τελευταίο καταγεγραμμένο θάνατο με ένα φύλακα ασφαλείας», ενώ οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως εργάζονται ασταμάτητα, με διαρκείς υπερωρίες, 12ωρες και πλέον βάρδιες για διαδοχικές μέρες, καθώς οι εταιρείες επιδίδονται σε «κυνήγι κερδών».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους «τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ», ενώ στους χώρους που υπάρχουν κρούσματα δεν γίνονται τεστ στους εργαζόμενους.

Κακοπληρωμένοι, εκτεθειμένοι στον ιό και τον κίνδυνο της ανεργίας...

«Οι εργαζόμενοι στα ταμεία, στα ράφια, στα ψυγεία, στην τροφοδοσία, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό, είναι από τους πιο χαμηλόμισθους, τους πιο κακοπληρωμένους. Είναι οι εργαζόμενοι που στη συντριπτική πλειοψηφία εργάζονται part time, με τετράωρα - εξάωρα και όχι από επιλογή τους. Είναι αρκετοί εργαζόμενοι που δουλεύουν με ολιγόμηνες αλλά και ολιγοήμερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή εργαζόμενοι που τώρα βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό και αύριο θα είναι άνεργοι», σημείωσε ο Θ. Γκώγκος.

Αναφερόμενος στα «μπόνους» που προβάλλουν οι μεγάλοι όμιλοι «με στόχο να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο, εξασφαλίζοντας έμμεσα απλήρωτη διαφήμιση», επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στη Γαλλία εύστοχα τα ονόμασαν «μπόνους θανάτου».

«Κανένα μπόνους, που σημειωτέον δεν είναι υποχρεωτικό, δεν αποτελεί μισθό και δεν δεσμεύει τις επιχειρήσεις να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές, δεν μπορεί να βρεθεί πάνω από την προστασία της ζωής, να ισοφαρίσει ή να προσπεράσει την απουσία μέσων προστασίας, την έκθεση στον ιό», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως τα μπόνους που ανακοινώθηκαν «αφορούν στην πλειοψηφία τους διατακτικές επιταγές αγορών που επιστρέφουν στα ταμεία των ίδιων επιχειρήσεων».

Ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία να μετατραπεί η Τετάρτη 15/4 σε μέρα δράσης, με παρεμβάσεις σωματείων στους εργασιακούς χώρους των αλυσίδων του κλάδου, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ «να υψώσουν ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμένουν εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι με ευθύνη κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας(2020-10-06 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει πολλά, δεν πρέπει να πληρώσουν ξανά!(2020-04-16 00:00:00.0)
15 Απρίλη: Μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ(2020-04-11 00:00:00.0)
Συζήτηση με την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ(2020-03-17 00:00:00.0)
Εκτεθειμένοι στην εξάπλωση του ιού και στην επίθεση της εργοδοσίας(2020-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ