Σάββατο 11 Απρίλη 2020 - Κυριακή 12 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Αύξηση τζίρου για την εργοδοσία, εντατικοποίηση και ελλιπή μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους

Το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων πολλών κλάδων του λιανεμπορίου, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, έχουν οδηγήσει στην ιλιγγιώδη αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, με συνέπεια τη μεγάλη αύξηση εργασιών και στις εταιρείες ταχυμεταφορών.

Οπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους με αντίστοιχη αύξηση εργασιών (αλυσίδες σούπερ μάρκετ, Φάρμακο κ.ά.), και οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές βλέπουν την εργοδοσία να προσπαθεί «να βγάλει από τη μύγα ξίγκι» σε βάρος τους, με «απογείωση» της εντατικοποίησης, αλλά και με ελλιπή μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Αναγκασμένοι να έρχονται σε καθημερινή επαφή με χιλιάδες αντικείμενα και ανθρώπους, κινδυνεύουν να αρρωστήσουν οι ίδιοι, αλλά και να είναι ταυτόχρονα φορείς μετάδοσης του κορονοϊού.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών νομού Αττικής (ΣΕΤΤΑ): «Αν αναλογιστεί κανείς ένα αντικείμενο, ανεξαρτήτως μεγέθους και βάρους, πόσα χέρια αλλάζει από τον αποστολέα στον παραλήπτη, σε πόσους χώρους εναποθέτεται, εύκολα αναλογίζεται τον υπαρκτό κίνδυνο που υπάρχει, ο οποίος είναι πολλαπλάσιος όταν συνυπολογίσουμε ότι μπορεί χιλιάδες συμπολίτες μας να είναι φορείς του κορονοϊού, και λόγω της ανυπαρξίας και των ελλείψεων του συστήματος Υγείας, δεν έχουν κάνει το τεστ για να γίνει η διάγνωση, ακόμη και αν έχουν ορισμένα από τα συμπτώματα, αν δεν έχουν να πληρώσουν 100 και 200 ευρώ για να εξεταστούν σε ιδιωτικό εργαστήριο».

Χαρακτηριστική είναι και η καταγγελία του ΣΕΤΤΑ για το γεγονός ότι η ACS, εν μέσω πανδημίας, «ανακοίνωσε αυξήσεις στα τιμολόγια, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη που προκύπτει σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση», τις οποίες «αναγκάστηκε και πήρε πίσω λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα, υπό τον φόβο να δυσφημιστεί η εταιρεία και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, που είναι ιδιοκτήτης».

Μέλη της διοίκησης του ΣΕΤΤΑ και εργαζόμενοι σε εταιρείες ταχυμεταφορών, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», αναδεικνύουν επίσης την εντατικοποίηση της εργασίας.

«Η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο», μας λέει εργαζόμενος. «Ο όγκος εργασίας έχει ανέβει στα ύψη. Είναι σαν να δουλεύουμε Black Friday, Χριστούγεννα και Πάσχα μαζί!».

Την ίδια ώρα, η εργοδοσία προσπαθεί με διάφορους τρόπους να διαχειριστεί σε βάρος των εργαζομένων αυτόν τον πολύ αυξημένο όγκο δουλειάς. Στα κεντρικά γραφεία της ACS έχουν να γίνουν προσλήψεις οδηγών πάνω από δέκα χρόνια. Αυτήν τη στιγμή απασχολούνται περίπου 30 οδηγοί, στους οποίους η εργοδοσία «ζήτησε» να δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα χωρίς ρεπό. Συνολικά η εργοδοσία πιέζει τους εργαζόμενους του κλάδου να κάνουν υπερωρίες, να δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα, για να βγάλουν πιο πολλή δουλειά στον ίδιο χρόνο. Συχνά εξάλλου συναντιέται και το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας, το οποίο μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τους διανομείς με μοτοσικλέτες.

Ελλιπή μέτρα προστασίας των εργαζομένων - Τεράστιες ουρές πελατών στα καταστήματα

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας, εκτός όσων αναφέρθηκαν και παραπάνω, είναι ένα επιπλέον ερώτημα αν και πόσο συχνά απολυμαίνονται οι υποδομές και τα οχήματα. Επίσης, στο χώρο διαλογής οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, λόγω του αντικειμένου εργασίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τηρήσουν τις προβλεπόμενες αποστάσεις για την προστασία της υγείας τους.

Ενα άλλο παράδειγμα έρχεται από την εταιρεία «Γενική Ταχυδρομική», όπου σύμφωνα και με καταγγελία του επιχειρησιακού σωματείου (ΣΕΓΕΤΑ), η εργοδοσία μετά τα μέσα Μάρτη ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι στην αγορά υπάρχει έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) και για αυτό θα τους δώσει μια συσκευασία με υγρό σαπούνι χεριών, ρολό χαρτί και μια φιάλη ενός λίτρου νερό για να πλένουν τα χέρια τους σε τακτά χρονικά διαστήματα!

Ακόμα ένα ζήτημα είναι οι τεράστιες ουρές πελατών που δημιουργούνται σε καταστήματα των εταιρειών αυτών, καθώς πολλές φορές, αδυνατώντας οι ίδιες να παραδώσουν τα αντικείμενα, καλούν τους πελάτες να τα παραλάβουν από τα καταστήματα.

Η σημερινή κατάσταση βέβαια έρχεται να προστεθεί στα ήδη τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων. Για παράδειγμα, αρκετοί από τους οδηγούς δεν εντάσσονται στα ΒΑΕ, ως αποτέλεσμα των αντεργατικών νόμων που άλλαξαν τους όρους ένταξης σε αυτά.

Αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, το ΣΕΤΤΑ προβάλλει αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων.

Διεκδικεί: Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία στις οποίες θα συμμετέχουν οι Επιτροπές εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Η παράδοση των αποστολών να γίνεται εκτός του χώρου του πελάτη, στο πεζοδρόμιο.

Σε διαφορετική περίπτωση, καλεί τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν του θέματος, εφαρμόζοντας όσα ορίζει ο νόμος σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, εξυπηρέτηση κατά προτεραιότητα των αποστολών άμεσης ανάγκης όπως φάρμακα, τακτική απολύμανση όλων των κτιρίων, ειδικοί χώροι απολύμανσης (παραβάν απολύμανσης) κατά την είσοδο και έξοδο των εργαζομένων από τους χώρους δουλειάς κ.ά.

Διανομείς Courier Νομού Ηρακλείου

Στις άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν οι εργαζόμενοι του κλάδου αναφέρεται σε επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας και η Επιτροπή Διανομέων Courier νομού Ηρακλείου, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα.

Η Επιτροπή καταγγέλλει ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, εργασία 10 και 12 ωρών, μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη ή μισοασφαλισμένη εργασία, εντατικοποίηση. Ακόμα καταγγέλλει μειώσεις μισθών με πρόσχημα την κρίση, εργοδότες που λένε στους εργαζόμενους να «βάλουν πλάτη για το καλό της επιχείρησης», όπως και ότι σημασία δεν έχει το μεροκάματο αλλά τα φιλοδωρήματα!

Η Επιτροπή απαιτεί να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και σε όσους συνεχίζουν να δουλεύουν, αναστολή χρεών σε τράπεζες, εφορία, πληρωμές παγίων, όχι στις μειώσεις μισθών, μέτρα για την προστασία της υγείας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ