Σάββατο 11 Απρίλη 2020 - Κυριακή 12 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη

Η πρώτη στάση εργασίας στον κλάδο στις συνθήκες της επιδημίας έγινε την Παρασκευή στο εργοτάξιο της πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά

Από τη στάση εργασίας στο εργοτάξιο της πρώην «Παπαστράτος»
Από τη στάση εργασίας στο εργοτάξιο της πρώην «Παπαστράτος»
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών προχωρά την Τρίτη 14/4, στις 11 π.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας των εργαζομένων από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Παράσταση διαμαρτυρίας στο υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης προγραμματίζει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 14/4 στις 9.30 π.μ.

Η πλειοψηφία των οικοδόμων μένουν εκτός της ενίσχυσης των 800 ευρώ, καθώς εργάζονται με μεροκάματο στην ιδιωτική οικοδομή χωρίς σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Αλλά και στις τεχνικές εταιρείες, όταν το έργο σταματά με υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη, οι εργαζόμενοι δεν περνάνε σε αναστολή σύμβασης, αλλά σε άδεια άνευ αποδοχών. Τέλος, πολλοί οικοδόμοι παραμένουν άνεργοι χωρίς καμία στήριξη, χωρίς δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ.

Στο μεταξύ, η πρώτη στάση εργασίας στον κλάδο των κατασκευών μέσα στην πανδημία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων, μαζί με το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, την Παρασκευή, στο εργοτάξιο της πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια όλων των συναδέλφων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που απασχολούνται στους υπεργολάβους.

Το εργοτάξιο νέκρωσε στη διάρκεια της στάσης εργασίας και με την αποφασιστική στάση των Συνδικάτων και των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση, παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να μη γίνει συζήτηση. Ο διευθυντής του έργου κάλεσε μάλιστα και την αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει συγχρωτισμός, παρότι τηρούνταν οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων. Αυτό που δεν ανέφερε, βέβαια, ήταν ότι μέσα στο έργο, σε κλειστούς χώρους, δουλεύουν πάνω από 150 άτομα.

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους, επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά ότι στο συγκεκριμένο έργο δεν τηρούνται τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις του Συνδικάτου, πάρθηκαν κάποια από αυτά, ωστόσο σε κάποιους υπεργολάβους δεν τηρούνται ούτε τα πιο απλά, όπως η παροχή αντισηπτικών, μασκών, αλλά και η οργάνωση των εργασιών ανά συνεργείο, ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός και κυρίως να απολυμαίνονται καθημερινά οι κοινόχρηστοι χώροι (αποδυτήρια, τουαλέτες), σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους εργαζόμενους αναγκάζονται να παίρνουν με δικά τους χρήματα αντισηπτικά.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Οπως η κυβέρνηση έτσι και η εργοδοσία θέλουν να μετακυλήσουν την ευθύνη για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς στις πλάτες των εργαζομένων. Στο αίτημα για μόνιμο γιατρό Εργασίας, αφού στο εργοτάξιο εργάζονται πάνω από 50 άτομα, η απάντηση της εταιρείας ήταν πως κάνει τα προβλεπόμενα από τον νόμο. Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι οι εργοδότες μπροστά στα κέρδη τους δεν υπολογίζουν τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων.

Μετά τη κουβέντα με τους εργαζόμενους, συναντηθήκαμε με τον υπεύθυνο του εργοταξίου, που δεσμεύτηκε για την καθημερινή υγιεινή και απολύμανση τουαλετών και αποδυτηρίων αλλά και για την τήρηση των μέτρων από τους υπεργολάβους του έργου. Απέναντι σε όλη αυτήν την κατάσταση, δυναμώνουμε τη φωνή μας, μένουμε δυνατοί, απευθυνόμαστε και οργανωνόμαστε στο Συνδικάτο μας για να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ