Σάββατο 11 Απρίλη 2020 - Κυριακή 12 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Απουσιάζουν τα μέτρα προστασίας, οργιάζει η εργοδοτική αυθαιρεσία

«Οι συνάδελφοι στα σούπερ μάρκετ, στις αποθήκες και γραφεία εργάζονται κοντά δυο μήνες κάτω από έντονους ρυθμούς, με αυτοθυσία, για να μη λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Εργάζονται χωρίς ρεπό, πέραν του ωραρίου τους και τις Κυριακές, είτε με ανοιχτά, είτε με κλειστά καταστήματα. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί χωρίς καμία δόση υπερβολής είναι τραγική και επικίνδυνη», υπογράμμισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Δεκάδες καταγγελίες φτάνουν καθημερινά στα σωματεία για την ανεπάρκεια στα αυτονόητα μέτρα προστασίας, τις πιέσεις σε εργαζόμενους για να μην κάνουν χρήση ειδικών αδειών, την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και την απόκρυψη κρουσμάτων, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως «δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι τα σούπερ μάρκετ είναι υγειονομικές βόμβες».

Χαρακτηριστικές καταγγελίες μέσα από τους χώρους δουλειάς

Για όλα τα παραπάνω η πρόεδρος του Συλλόγου έφερε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας «MARKET IN» «σε επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού η εργοδοσία δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει το προσωπικό και να ακολουθήσει τα όσα προβλέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ». Οι εργαζόμενοι «πήγαν όλοι κανονικά για δουλειά», ενώ στην παρέμβαση του Συλλόγου η εκπρόσωπος της εταιρείας «μας ενημέρωσε ότι οι συνάδελφοι που βρίσκονται στο τμήμα που βρέθηκε το κρούσμα δήλωσαν... οικειοθελώς ότι επιθυμούν να κάνουν χρήση ημερών από την κανονική τους άδεια!».

Στα «MY MARKET», διευθυντής καταστήματος «δήλωσε ότι όποιος εργαζόμενος κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού δεν θα ξαναγυρίσει στη δουλειά και απείλησε με μεταθέσεις σε άλλα καταστήματα». Αντίστοιχα, διευθυντές καταστημάτων «στο αίτημα των εργαζομένων να πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού, απαντούν με την ερώτηση: "Και τι θα γίνει αν όλοι όσοι δικαιούνται αυτές τις άδειες τις πάρουν;" αποτρέποντάς τους τελικά κάτω από τον φόβο της απόλυσης». Στις αποθήκες «είναι καθεστώς να εργάζονται 11 ώρες τη μέρα, τα ρεπό δίνονται μόνο σε όσους το απαιτούν, ενώ αντίστοιχα και στα καταστήματα η υπερωριακή απασχόληση και η μη χορήγηση ρεπό θεωρούνται αυτονόητες».

Στον «Σκλαβενίτη», στα κεντρικά γραφεία «με 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα», η εργοδοσία αναγκάστηκε να ενημερώσει τους εργαζόμενους μετά από την έντονη φημολογία και ύστερα από καταγγελία του σωματείου. Διευθυντής καταστήματος «δήλωσε σε εκπρόσωπο του σωματείου ότι "αν κάποιος έχει δέκατα και παραμένει σπίτι του μπορεί να είναι γιατί η ένταση της δουλειάς φτάνει το 200%"!». Σε κατάστημα στον Χολαργό, με επιβεβαιωμένο κρούσμα, «το μέτρο που πήρε η επιχείρηση ήταν να κλείσει το κατάστημα για μια μέρα και να κάνει απολύμανση, να θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό μόνο όσους δούλευαν στο τμήμα μαζί με τον εργαζόμενο που νοσεί». Σε παρέμβαση του σωματείου «δήλωσαν ότι έκαναν και παραπάνω από όσα προβλέπονταν, αφού η οδηγία από τον ΕΟΔΥ ήταν ότι δεν χρειαζόταν να κλείσει το κατάστημα πάρα μόνο να καθαρίσουν με χλωρίνη...». Δεν είναι επίσης λίγες οι περιπτώσεις που «στελέχη της επιχείρησης αναλαμβάνουν χρέη γιατρού και αποφασίζουν ποιος ανήκει και ποιος όχι στις ευπαθείς ομάδες», ενώ οι 4 γιατροί εργασίας είναι άφαντοι.

Στα «THE MART - Σκλαβενίτης» στη Λάρισα εργαζόμενοι που είχαν πάρει άδεια ειδικού σκοπού κλήθηκαν να «επιλέξουν εκβιαστικά ανάμεσα στη χρήση της κανονικής τους άδειας ή της αναστολής των συμβάσεών τους για 45 μέρες».

Στα «ΑΒ» διευθυντής καταστήματος ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό λόγω συμπτωμάτων και σύμφωνα με οδηγίες του ΕΟΔΥ «λείπουν αυτοβούλως», ενώ αντίστοιχα στέλεχος της επιχείρησης ισχυρίστηκε ότι «μπορεί οι συνάδελφοι να λένε και ψέματα, γι' αυτό και ζητάνε χαρτί γιατρού!». Στις αποθήκες «υπάρχει έντονη αναστάτωση για την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που παρουσιάζουν συμπτώματα», στο κατάστημα στα Βριλήσσια «εργαζόμενη λιποθύμησε», με την εργοδοσία να υποστηρίζει στην παρέμβαση του Συλλόγου πως δεν είναι δική της ευθύνη «αν κάποιος ξεχνάει να κάνει διάλειμμα ή θέλει να δουλεύει το ρεπό του»!

Στα «LIDL» οι εργαζόμενοι της απογευματινής βάρδιας που παραλαμβάνουν εμπορεύματα «δεν φεύγουν πριν τις 11 το βράδυ», στην αποθήκη «δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για όσους λείπουν με συμπτώματα». Σε ερώτηση συνδικαλιστή γιατί δεν έχει γίνει ενημέρωση από τον γιατρό εργασίας για το πώς πρέπει να δουλεύουν σε αυτές τις συνθήκες, η απάντηση του διευθυντή ήταν πως «και να κολλήσουμε μια απλή ίωση είναι».

Στο «BAZAAR», στον «Γαλαξία», στα «24 Shopen» και σε μικρότερες αλυσίδες «οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι εκβιάζονται και απειλούνται με απόλυση αν κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού ή αν δεν εργαστούν πέρα από το ωράριό τους». Μάλιστα, στα «24 Shopen» ενώ τα καταστήματα δούλευαν κανονικά μέχρι 1η Απρίλη, «οι εργαζόμενοι ενημερωθήκαν ότι οι συμβάσεις τους έχουν ανασταλεί από τις 26 Μαρτίου και κλήθηκαν να συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά».

Σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες, οι εργαζόμενοι «καλούνται να εξυπηρετήσουν και τις παραγγελίες του e-shop με δουλειά ακόμα και τις Κυριακές» και συνωστίζονται σε «αυτοσχέδια τηλεφωνικά κέντρα» ο ένας δίπλα στον άλλον, μέσα σε λίγα τετραγωνικά.

«Οι εργαζόμενοι έχουν στήριγμα να ακουμπήσουν! Να δυναμώσουν τα κλαδικά σωματεία τους, να συμβάλουν στην αντίσταση, στη διεκδίκηση. Να προσπεράσουν όσους εμφανίζονται ως φίλοι τους και τιτλοφορούνται ως σωματεία, αλλά αποτελούν τα γραφεία Τύπου των επιχειρήσεών τους», υπογράμμισε η Ντίνα Γκογκάκη και τόνισε πως την Τετάρτη θα ακουστεί η φωνή των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ