Τρίτη 17 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Εκτεθειμένοι στην εξάπλωση του ιού και στην επίθεση της εργοδοσίας

Βροχή οι καταγγελίες για τις συνθήκες δουλειάς και την έλλειψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας

Με ελλιπή μέτρα για την προστασία της υγείας τους και σε συνθήκες πραγματικής επέλασης ακόμα και σε στοιχειώδη δικαιώματά τους δουλεύουν αυτές τις μέρες χιλιάδες εργαζόμενοι στα καταστήματα, στις αποθήκες και τα γραφεία των σούπερ μάρκετ.

Ο συνωστισμός στα καταστήματα συνεχίστηκε και το περασμένο Σάββατο, χωρίς κανένα μέτρο για εργαζόμενους και πελάτες. Την ίδια στιγμή, στο φόντο της αυξημένης κίνησης οι εργοδότες «κόβουν» ρεπό και άδειες και επεκτείνουν τα ωράρια.

Το μέτρο που ανακοίνωσε κατόπιν εορτής η κυβέρνηση, για περιορισμό των ατόμων που μπαίνουν σε κάθε κατάστημα ανάλογα με τα τετραγωνικά του, είναι προφανώς ανεπαρκές για να προστατεύει τους εργαζόμενους. Δίπλα μάλιστα στην απαραίτητη αυτή πρόβλεψη, δρομολογούνται νέες ρυθμίσεις που επιτίθενται στο ωράριο και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ετσι, χτες, ανακοινώθηκε η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ από τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ. Την ίδια στιγμή, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ανοίξουν τις επόμενες Κυριακές ή ακόμα και να εξεταστεί η 24ωρη λειτουργία τους!

Η πανδημία αντιμετωπίζεται από τους μεγάλους ομίλους ως ευκαιρία για περισσότερα κέρδη

«Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ και το εμπόριο, που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε όλο τον κόσμο για την προμήθεια των αναγκαίων τροφίμων και καθαριστικών για κάθε οικογένεια, είμαστε εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ οι εργοδοσίες νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους!», σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και διεκδικεί μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

«Τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την προφύλαξή μας και για τη μη εξάπλωση του νέου κορονοϊού δεν πρέπει να συνοδεύονται μόνο με καραντίνες από την κυβέρνηση», τονίζει και επισημαίνει την ανάγκη να καλυφθούν κενά και ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας και να αντιμετωπιστούν οι αθλιότητες που εμφανίζονται σε πολλούς εργασιακούς χώρους.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ, η Πανελλαδική Γραμματεία προειδοποιεί πως η κατάσταση είναι τραγική: «Μπροστά στο κέρδος δεν λογαριάζουν την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζόμενων εμποροϋπαλλήλων, στα ταμεία, στα ράφια, στις αποθήκες. Ενώ ο κορονοϊός έχει χαρακτηριστεί και αντιμετωπίζεται παντού ως πανδημία, για μεγάλες επιχειρήσεις παρουσιάζεται ως ευκαιρία, έχοντας πάρει το "πράσινο φως" από την κυβέρνηση να κάνουν ό,τι θέλουν.

Ενώ κυριαρχεί παντού το σύνθημα "μένουμε σπίτι", κανείς δεν αναφέρεται στους εργαζόμενους που καθημερινά βρίσκονται στο πόστο τους, χωρίς μέτρα προστασίας, εκτεθειμένοι σε χιλιάδες ανθρώπους. Οι πιο κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι της part time εργασίας και των 300 ευρώ, δουλεύουν αυτές τις μέρες σαν πειραματόζωα σε γυάλα!», σημειώνει και εξηγεί πως «οι στοιχειώδεις κανόνες προστασίας και τα μέτρα που ανακοινώνονται για όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, κυριολεκτικά απουσιάζουν για τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ».

«Είναι καθήκον όλων των εργαζομένων, πρώτα και κύρια των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, να μην το επιτρέψουμε!», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών. Στην κατεύθυνση αυτή, σωματεία του κλάδου αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και διεκδικούν μια σειρά από αιτήματα.

«Συμβουλές» και τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης αντί για μέτρα προστασίας

Στο φόντο όλων αυτών, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΑΒ Βασιλόπουλος» σχολιάζει την ...πρωτοβουλία της εργοδοσίας να μοιράσει κείμενο με συμβουλές κάτω από τον τίτλο «Κορονοϊός και ψυχολογία» και να καλέσει τους εργαζόμενους να απευθύνονται σε τηλεφωνική γραμμή για την ...ψυχολογική τους υποστήριξη και την αντιμετώπιση του φόβου που προκαλεί η εξάπλωση του ιού.

«Αν κάτι λείπει είναι τα βασικά, στοιχειώδη μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί», ξεκαθαρίζει η Επιτροπή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαντώντας στις ψυχολογικές συμβουλές και τις τηλεφωνικές γραμμές. «Οχι κύριοι της εταιρείας "ΑΒ Βασιλόπουλος", ούτε ψυχολογικά έχουμε ούτε φοβόμαστε. Αντιμετωπίζουμε την πανδημία με ευθύνη και κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες. Οχι όπως εσείς που τρίβετε τα χέρια σας για τους αυξημένους σας τζίρους. Εμείς με αυτοθυσία είμαστε στα πόστα μας και εξυπηρετούμε τον κόσμο για να έχει τρόφιμα και απολυμαντικά για το σπίτι του», αναφέρει.

«Εμείς οι εργαζόμενοι των 300 και 400 ευρώ είμαστε εδώ, στην πρώτη γραμμή. Εσείς και το κράτος πού είστε; Γιατί αν κάτι λείπει είναι τα βασικά, στοιχειώδη μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί», σημειώνει η Επιτροπή. Στην κατεύθυνση αυτή θέτει μια σειρά από σοβαρά ζητήματα: Την ανάγκη για συστηματική καθαριότητα σε ταμεία, ράφια, καλάθια και διαδρόμους, για απολυμάνσεις καταστημάτων με κρατική μέριμνα, για εφοδιασμό των ταμείων με αντισηπτικά διαλύματα.

Υπογραμμίζει ακόμα ότι «συνάδελφοί μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ενώ θα έπρεπε να είναι στα σπίτια τους και να προφυλάσσονται, δουλεύουν ασταμάτητα με ρυθμούς εξοντωτικούς».

Παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους στη «Σκλαβενίτης»

Την ανησυχία εκατοντάδων εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της «Σκλαβενίτης» με αφορμή τις πληροφορίες για εντοπισμένα κρούσματα του κορονοϊού και εργαζόμενους που έχουν μπει σε καραντίνα επισημαίνει ο Σύλλογος Εμποροϋπάλληλων Αθήνας. «Από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα, η εργοδοσία δεν έχει προβεί σε επίσημη ενημέρωση προς το προσωπικό, με αποτέλεσμα αρκετοί συνάδελφοι να φοβούνται και μέσω φόρμας να αιτούνται ρεπό ή άδειες κάθε είδους, προκειμένου να προφυλαχθούν», σημειώνει. Μάλιστα, σε παρέμβαση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκπρόσωποι του Συλλόγου, οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν αρνήθηκαν ούτε επιβεβαίωσαν την παρουσία κρουσμάτων. Ο Σύλλογος απαιτεί από την επιχείρηση «να γίνει άμεσα συγκεκριμένη και ειδική ενημέρωση στο σύνολο του προσωπικού» και «να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των συναδέλφων με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ».

Ενημέρωση των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους αλλά και παρέμβαση στη διοίκηση των καταστημάτων του νομού Ηρακλείου πραγματοποίησαν αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης». Οπως αναφέρει η Ενωση, «εδώ και μέρες ακυρώνονται ρεπό, κόβονται οι άδειες, και όλα αυτά πριν καν παρθούν οι άδειες "ειδικού σκοπού"», ενώ στα καταστήματα «οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί και η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο».

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ξεκαθάρισαν στην εργοδοσία ότι δεν δέχονται την καταστρατήγηση των προγραμμάτων, του ωραρίου εργασίας και των ρεπό των εργαζομένων.

Απαίτησαν να σταματήσουν η κατάργηση των ρεπό και η ανάκληση αδειών και να δοθούν άμεσα οι άδειες «ειδικού σκοπού» σε όσους εργαζόμενους δικαιούνται, χωρίς επικλήσεις στο συναίσθημα και έμμεσες πιέσεις ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Εθεσαν ακόμα το αίτημα της μετατροπής όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους ωραρίου και την ανάγκη να γίνουν προσλήψεις.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας «απέδωσαν τη συγκεκριμένη κατάσταση στον αιφνιδιασμό που προέκυψε από τις απαιτήσεις και δήλωσαν ότι θα "προσπαθήσουν", χωρίς να μπορούν να υποσχεθούν ότι θα τηρηθούν τα ρεπό των εργαζομένων αλλά επέμειναν στην ανάκληση των αδειών».

Τα εξαντλητικά ωράρια, τις ακυρώσεις ρεπό και αδειών, τη μη χορήγηση άδειας «ειδικού σκοπού» και την εντατικοποίηση που τσακίζει τους εργαζόμενους καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Σκλαβενίτης» στη Βόρεια Ελλάδα. «Κράτος και εργοδοσία φέρουν τεράστιες ευθύνες για την έκθεση χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους σε μεγάλο κίνδυνο», σημειώνει και διεκδικεί μέτρα προστασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η δουλειά την Κυριακή συμπληρώνει το «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο(2021-07-09 00:00:00.0)
«Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας... Ως εδώ!»(2021-04-15 00:00:00.0)
Διήμερο παρεμβάσεων σε εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ(2020-05-21 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει πολλά, δεν πρέπει να πληρώσουν ξανά!(2020-04-16 00:00:00.0)
Η «Αυγή» και τα «μπράβο» στον «Σκλαβενίτη»(2015-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ