Τα στοιχεία «μιλάνε» από μόνα τους: Η Κούβα διαθέτει 95.487 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, 85.732 νοσηλευτές. Η πολύ σημαντική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνει 10.869 τοπικά ιατρεία Οικογενειακών Γιατρών, που έχουν αναλυτική εικόνα της κατάστασης της υγείας των ανθρώπων σε κάθε γειτονιά, συνοικία, χωριό, πόλη. Επιπλέον, υπάρχουν γιατροί στους χώρους δουλειάς, σε συνεταιρισμούς, σε εκπαιδευτικούς χώρους κ.λπ. Ο δευτεροβάθμιος τομέας Υγείας συγκροτείται από 449 πολυκλινικές και 150 νοσοκομεία, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη εξειδίκευση, με φροντίδα στα παιδιά, στις μητέρες, στους απόμαχους της δουλειάς αλλά όχι της ζωής.
Σημαντική δουλειά γίνεται και στον τομέα των φαρμάκων και της βιοτεχνολογίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοϊό (το αντιικό φάρμακο Ιντερφερόνη Αλφα 2b, μια παραλλαγή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης που υπάρχει από το 1960 και εξελίχθηκε από την Κούβα, χρησιμοποιείται στην Κίνα και αλλού).
Η Κούβα επίσης έδωσε βοήθεια στο βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «ΜS Braemar» που έψαχνε λιμάνι στην Καραϊβική, επειδή κράτη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και οι ΗΠΑ τού αρνούνταν καταφύγιο λόγω της ύπαρξης ασθενών με κορονοϊό σε αυτό. Ετσι βοήθησε στον απεγκλωβισμό 1.000 περίπου επιβατών που επέστρεψαν με ασφάλεια αεροπορικώς στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, η Κούβα έχει προωθήσει αποστολές γιατρών, λοιμωξιολόγων και νοσηλευτών στη Βενεζουέλα, στη Νικαράγουα, και δεκάδες άλλες χώρες, ενώ ανταποκρίθηκε με την παροχή βοήθειας και στη βαριά χτυπημένη από τον κορονοϊό βόρεια περιοχή της Ιταλίας, Λομβαρδία, όπου έχουν μεταβεί 52 Κουβανοί γιατροί και νοσοκόμοι. Πρόκειται για την έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη που από τη νίκη της Επανάστασης προσφέρεται απλόχερα στους λαούς που την έχουν ανάγκη.
Η ΚΝΕ στην ιστοσελίδα της http://www.kne.gr έχει αναρτήσει βίντεο για τη διαχρονική διεθνιστική δράση της Κούβας.