Σάββατο 28 Μάρτη 2020 - Κυριακή 29 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκινά η ευρωενωσιακή επιχείρηση στα ανοιχτά της Λιβύης

Την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ σε Αφρική, Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα τη μετατροπή της χώρας σε «κόμβο» για τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή, για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης, δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συμμετοχή της στην ευρωενωσιακή αποστολή EUNAVFOR MED «IRINI», στα ανοιχτά της Λιβύης.

Την άμεση ανάπτυξη - από τις 31/3 - της ιμπεριαλιστικής αποστολής της ΕΕ, με πρόσχημα την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη χώρα, αποφάσισαν την Πέμπτη στο συμβούλιό τους οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών της ιμπεριαλιστικής ένωσης (πρέσβεις - COREPER), με τους κυβερνητικούς κύκλους να σπεύδουν να μιλήσουν για «πολύ σημαντική εξέλιξη, για την οποία η Ελλάδα κατέβαλε πολλές προσπάθειες».

Να σημειωθεί πως σημαντικό νέο στοιχείο, όπως δείχνουν και οι κυβερνητικές διαρροές, είναι ότι η κυβέρνηση - λίγες μόλις μέρες αφότου καμωνόταν ότι «δεν ξέρει τίποτα» για τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την «εργαλειοποίησή» τους από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα - θα συμβάλει στην επιχείρηση όχι μόνο διαθέτοντας «αεροπορικές και ναυτικές διευκολύνσεις στην Κρήτη», ή με τη διάθεση ναυτικών και αεροπορικών μέσων που εξετάζει, αλλά και διαθέτοντας έναν ελληνικό λιμένα για την αποβίβαση μεταναστών που τυχόν θα διασωθούν από τα πλωτά μέσα που θα επιχειρούν στο πλαίσιο της επιχείρησης, και οι οποίοι μετά θα διανέμονται τάχα στις χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή.

Θυμίζουμε πως μόλις στην αρχή της βδομάδας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ), ο ύπατος εκπρόσωπος Ζ. Μπορέλ έλεγε σχετικά με την αποστολή πως οι υπουργοί δεν κατέληξαν σε οριστικές αποφάσεις, γιατί κάποιοι εταίροι - κυρίως η Ιταλία - ήθελαν να διευκρινιστεί πού θα πηγαίνουν μετανάστες που θα περισυλλέγονται στη θάλασσα, «σκόπελος» που φαίνεται ότι ξεπεράστηκε με τη συνδρομή και της ελληνικής κυβέρνησης.

Χωρίς ντροπή, μάλιστα, οι κυβερνητικοί κύκλοι δεν διστάζουν να αναποδογυρίσουν την πραγματικότητα των ιμπεριαλιστικών παζαριών ΕΕ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία, λέγοντας πως «η ενεργοποίηση της αποστολής θα διευρύνει την παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων σε μια περιοχή όπου παρατηρείται αυξημένη αστάθεια λόγω και της συνεχιζόμενης τουρκικής παραβατικότητας»!

Η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια δεν σταματά εδώ. Μέσα στη βδομάδα η κυβέρνηση συνυπέγραψε την επέκταση της εντολής της ευρωενωσιακής στρατιωτικής αποστολής στο Μάλι, ώστε πέρα από «εκπαίδευση» να παράσχει και «στρατιωτική βοήθεια» («military assistance») στο στρατιωτικό σχήμα «G5 Sahel Joint Force». Οπως μάλιστα αποκάλυψε μέσα στη βδομάδα ο «Ριζοσπάστης», η κυβέρνηση με σχετικό σημείωμά της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ετοιμάζεται να στείλει «στο στόμα του λύκου», στο Μάλι και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, εργαζόμενους του Δημοσίου, προκειμένου να στελεχώσουν τις ευρωενωσιακές αποστολές που «τρέχουν» στις δύο χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ