Σάββατο 28 Μάρτη 2020 - Κυριακή 29 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Με «πράσινο φως» από την κυβέρνηση το αντεργατικό μπαράζ στους χώρους δουλειάς

Ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει ανάψει το «πράσινο φως» στους εργοδότες «για να επιβάλουν καθεστώς "ζούγκλας" σε όλους τους χώρους δουλειάς».

Κλιμάκωση της επίθεσης σε όλο τον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού

Επισήμανε χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τον κλάδο:

«Από το πρώτο 10ήμερο του Μάρτη στα ξενοδοχεία "Divani Caravel", "Intercontinental", "Τιτάνια", "Royal Olympic", "Hilton", "Crown Plaza", "Μεγάλη Βρετανία", "Electra", "Ηyatt", "Airotel Alexander", "Airotel Stratos", "Airotel Parthenon", "Fenix", "London", "Καψής" στο Ηράκλειο και σε πολλά άλλα ακόμη, με τη στήριξη της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου, επέβαλαν στους εργαζόμενους να πάρουν την άδεια του καλοκαιριού, έδιωξαν στην κυριολεξία όλους όσοι δούλευαν μέσω συνεργείων ή με διαλείπουσα, οι οποίοι ως τώρα ήταν σε ομηρία, επέβαλαν εκ περιτροπής εργασία, με το πρόσχημα ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Μάλιστα, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους από τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη, πριν ακόμη φανούν οι επιπτώσεις από την επιδημία, όπως στο ξενοδοχείο "Royal Olympic".

Στη Θεσσαλονίκη τα ξενοδοχεία "Excelsior", "City" και "Grand" πραγματοποίησαν απολύσεις πριν από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Χιλιάδες είναι οι συνάδελφοι που εργάζονται εποχικά και που σήμερα βρίσκονται άνεργοι, με πιθανότητες να συνεχίσουν να είναι άνεργοι και το καλοκαίρι, χωρίς στην ουσία να παρθούν μέτρα προστασίας για το εισόδημά τους, για την εξασφάλιση της δουλειάς τους. Ηδη οι περισσότερες εποχικές επιχειρήσεις τούς ενημερώνουν ότι δεν θα τους προσλάβουν όλους. Ξενοδοχεία όπως το "Cretan Dream" στην Κρήτη έχει κιόλας ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι όταν ανοίξει θα ξεκινήσει με περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα. Πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους, οι περισσότεροι είναι και νέοι σε ηλικία, δεν παίρνουν ούτε το επίδομα της ανεργίας γιατί έχει λήξει από το Δεκέμβρη και δεν δικαιούνται ούτε την αποζημίωση των 800 ευρώ από το μηχανισμό στήριξης. Την ίδια τύχη έχουν χιλιάδες συνάδελφοί μας που δούλευαν με συμβάσεις μιας μέρας και πετάχτηκαν έξω από τη δουλειά μέχρι το τέλος Φλεβάρη.

Επίσης, συνάδελφοι που δούλευαν στα εστιατόρια και τα κέτερινγκ, στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού, με το ίδιο καθεστώς, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι, ακόμα και ανασφάλιστοι σε πολλές περιπτώσεις, είναι ακόμα απλήρωτοι και άνεργοι, χωρίς καθόλου εισόδημα. Ολοι αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή της απόλυσης εάν δεν δεχτούν την εκ περιτροπής εργασία, τις υπερωρίες για όσες επιχειρήσεις είναι ανοιχτές, την επιβολή των κανονικών αδειών, τις άδειες άνευ αποδοχών, όπως γίνεται στα κέτερινγκ "New Rest", "Γευσίνους" και στη μεγάλη αλυσίδα ψητοπωλείων με την επωνυμία "Λαός και Καλαμάκι", όπου ο εργοδότης μίλησε ανοιχτά για "ξεκαθάρισμα", εννοώντας ότι όποιος δεν δεχτεί να θυσιαστεί για τα κέρδη του επιχειρηματία, θα απολύεται. Η αλυσίδα "Χωριάτικο" έχει εξαναγκάσει σε παραίτηση εργαζόμενους σε πολλές πόλεις, με την απειλή ότι αν δεν δεχτούν δεν θα τους ξαναπάρει όταν τελειώσουν τα μέτρα.

Από την άλλη, όλες οι μεγάλες αλυσίδες που έχουν πάρει επάνω τους τη διανομή φαγητού, έχουν όσους κάνουν ντελίβερι στην κυκλοφορία, με λιγοστά και αμφίβολα μέτρα ασφάλειας, με δύσκολα ωράρια και με την καθημερινή ανασφάλεια να φέρουν σπίτι τους τον ιό».

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι και η καταγγελία για τη συμφωνία της κυβέρνησης με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου «Στάνλεϊ». Οπως επισήμανε ο Γ. Στεφανάκης, η συμφωνία αυτή «αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν κυριολεκτικά μέσα σε μια εστία μόλυνσης εδώ και μέρες. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο φιλοξενούνται συνάνθρωποί μας που έχουν έρθει από χώρες της Ευρώπης που θερίζει η πανδημία. Πολλοί από αυτούς είναι φορείς της νόσου και χρειάζονται υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας και παρακολούθησης, ειδικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Απαιτούμε άμεσα να αποδεσμευτεί το προσωπικό του ξενοδοχείου. Με ευθύνη της κυβέρνησης να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό, νοσηλευτές, γιατρούς και ό,τι άλλο χρειάζεται για τη φιλοξενία όσων έρχονται από χώρες με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες νεκρούς. Είναι απαράδεκτο από τη μια να παίρνει η κυβέρνηση αυστηρά μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων κι από την άλλη να εκθέτει εργαζόμενους σε τέτοιο κίνδυνο και για την υγεία τους και για την εξάπλωση της πανδημίας».

Κάθε εργατικό πρόβλημα να φτάνει στο Συνδικάτο

«Το Συνδικάτο μας συνεχίζει με όλα τα απαραίτητα μέτρα τη λειτουργία του», ξεκαθάρισε ο Γ. Στεφανάκης και κάλεσε «όλους τους εργαζόμενους του κλάδου για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει να απευθύνονται στο Συνδικάτο είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω του διαδικτύου είτε μέσω των επιχειρησιακών σωματείων στους χώρους δουλειάς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ