ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Την ώρα που η πανδημία κορυφώνεται στην Ισπανία, οι εικόνες από τα ξέχειλα νοσοκομεία, όπου οι γιατροί αποφασίζουν ποιος «δικαιούται» ένα κρεβάτι ΜΕΘ και έναν αναπνευστήρα, συγκλονίζουν. Στο μεταξύ, τα γηροκομεία της χώρας έχουν μετατραπεί σε «ομαδικούς τάφους».
Παρά την εμπειρία της γειτονικής Ιταλίας, η Ισπανία εμφανίζεται τελείως απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τόσο σε μέτρα πρόληψης όσο και σε μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Με αφορμή την καπιταλιστική κρίση του 2008 - 2009, οι περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ήταν σαρωτικές, ενώ ορισμένα ιδιωτικοποιήθηκαν.
Η κατάσταση σήμερα είναι η εξής: Σε 1.000 κατοίκους της χώρας αντιστοιχούν 2,4 νοσοκομειακά κρεβάτια, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν μέχρι την Πέμπτη περίπου 3.700 ασθενείς. Οι νέοι άνθρωποι έχουν προτεραιότητα έναντι των ηλικιωμένων λόγω έλλειψης αναπνευστήρων. Οπως λένε Ενώσεις γιατρών της πρωτεύουσας, «ορισμένα νοσοκομεία έχουν μπλοκαριστεί από τα μέσα της προηγούμενης βδομάδας και άλλα έχουν φτάσει σε πλήρη λειτουργία από την περασμένη Κυριακή ή τη Δευτέρα».
Σημαντική πηγή εξάπλωσης του ιού είναι οι ίδιοι οι υγειονομικοί, που είναι «άοπλοι» σε αυτόν τον «πόλεμο». Τυλιγμένοι με πλαστικές σακούλες σκουπιδιών, φορώντας αδιάβροχα και γάντια κουζίνας, οι υγειονομικοί στην Ισπανία προσπαθούν να ...προστατευτούν. Σχεδόν το 14% των κρουσμάτων είναι υγειονομικοί, περίπου 9.400, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα, αν όχι το υψηλότερο, ποσοστά μόλυνσης του υγειονομικού προσωπικού. «Η δικαιολογία "κάνουμε ό,τι μπορούμε" ή "είμαστε σε πόλεμο" δεν επιτρέπεται να αποκρύψει τις ελλείψεις», τονίζουν οι γιατροί.
Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για τις διαστάσεις της πανδημίας, καθώς τα διαγνωστικά τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο και νοσοκομεία ορισμένων περιοχών της χώρας δηλώνουν ότι «ακόμη δεν έχουμε δει κανένα». Τα μικροβιολογικά εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων έχουν κορεστεί, διεξάγοντας μέχρι 800 τεστ καθημερινά. Οι συνέπειες του εμπορίου φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού από μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ο ανταγωνισμός και η προσπάθεια των κυβερνήσεων να μειώσουν το «κόστος» φάνηκαν την περασμένη βδομάδα στην Ισπανία, η οποία αγόρασε χιλιάδες τεστ από κινεζική εταιρεία που λειτουργούσε χωρίς άδεια και τα τεστ είχαν μόλις 30% αξιοπιστία, άρα ήταν άχρηστα...
Τα ιδιωτικά γηροκομεία για να έχουν κέρδος και ενώ χρεώνουν τους ηλικιωμένους χιλιάδες ευρώ το μήνα - βασικά όσο η σύνταξή τους - είναι υποστελεχωμένα από υγειονομικό προσωπικό, απροετοίμαστα και χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό. Το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 20% των οικότροφων και ο στρατός απομακρύνει δεκάδες σορούς γερόντων που είχαν αφεθεί αβοήθητοι.