Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το νομοσχέδιο της ΝΔ αγιοποιεί το νόμο Κατρούγκαλου

Eurokinissi

«Αγιοποιείτε το νόμο Κατρούγκαλου, τον θεμελιώνετε καλύτερα και τον διορθώνετε», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπολύει νέο γύρο επίθεσης στους εργαζόμενους, ενώ προαναγγέλλεται ταυτόχρονα ότι η επίθεση θα έχει συνέχεια, ανεξάρτητα ποιος θα είναι κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι η επίθεση στην Ασφάλιση συμπεριλαμβάνεται στη γενικότερη επίθεση που έχει εξαπολυθεί συνολικά στα εργασιακά δικαιώματα από τα μέσα της 10ετίας του '70 «και συγκεκριμένα μετά την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1973», όπου «αποφασίστηκε τέρμα οι όποιες κατακτήσεις υπήρχαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη ή σε κάποια άλλα κράτη και ο καπιταλισμός έπρεπε να περάσει σε νέα φάση και να δημιουργήσει μία σύγχρονη φτηνή εργατική δύναμη».

Πρόσθεσε ότι «οι εκσυγχρονισμοί που κάνει το σύστημα υπηρετούν το κεφάλαιο και χρησιμοποιούνται για την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων».

Χαρακτήρισε πρόκληση το επιχείρημα του υπουργού Εργασίας ότι το σύστημα είναι δίκαιο επειδή δήθεν δικαιώνονται αυτοί με πάνω από 30 χρόνια δουλειάς. Επισήμανε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι «να περιορίσετε σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων αυτούς που θα πάρουν κάτι παραπάνω», δηλαδή «από 9 ως 209 ευρώ», όταν «έχει χαθεί το 50 και το 60% για πολλούς στη διάρκεια της κρίσης». Ενώ σημείωσε ότι μεγάλο μέρος εργαζομένων και ειδικά οι γυναίκες ακόμα και πριν από την κρίση δεν μπορούσαν να συμπληρώσουν τόσα χρόνια δουλειάς.

Οι θέσεις που διατυπώνει το ΚΚΕ για το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, δεν ξεκινούν γενικά από κάποια ευαισθησία, αλλά οικοδομούνται «σε ένα αντικειμενικό γεγονός, την ασυμφιλίωτη αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας. Αν θέλουν οι εργαζόμενοι να βελτιώσουν τη θέση τους πρέπει να χάσει το κεφάλαιο», εξήγησε, τονίζοντας: «Εμείς ξεκινάμε από τη θέση ότι ο εργαζόμενος αμείβεται ή εισπράττει ένα μικρό μέρος από την υπεραξία που παράγει. Οι ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας βγαίνουν από την κλοπή των εργαζομένων. Ενα μέρος το επιστρέφουν με τη μορφή των ασφαλιστικών εισφορών. Τώρα ούτε αυτό αφήνετε όρθιο, μειώνετε τις ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας, ανεβάζετε τη νομιμοποιημένη κλοπή σε βάρος των εργαζομένων».

Οπως επισήμανε, τα αστικά κόμματα αντιστρέφοντας την πραγματικότητα κοροϊδεύουν το λαό ότι «μπορούν να υπάρχουν μέτρα που ωφελούν και την επιχειρηματικότητα - μιλάτε για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα θηρία και τους δορυφόρους τους - και τους εργαζόμενους. Οχι! Ο ένας θα ωφελείται και ο άλλος θα ζημιώνεται», υπογράμμισε και ανέδειξε ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα έχει τραγικές κοινωνικές συνέπειες και σύγχρονες μορφές φτώχειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ