Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Αύξηση κρουσμάτων κυρίως εκτός ηπειρωτικής Κίνας

ΠΕΚΙΝΟ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Το τελευταίο 24ωρο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εκτός ηπειρωτικής Κίνας ξεπέρασαν αυτά που είχαν επιβεβαιωθεί εντός ηπειρωτικής Κίνας, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς κατά την τελευταία ενημέρωση του Οργανισμού για την εξάπλωση της επιδημίας του ιού Covid-19 που εμφανίστηκε τον Δεκέμβρη στην Κίνα (με επίκεντρο την κεντρική επαρχία Χουμπέι). Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σε 37 χώρες (πλην Κίνας) τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 2.790 και οι θάνατοι τους 44.

Στην ίδια την Κίνα (όπου η κατάσταση εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται «πολύ σοβαρή») καταγράφηκαν 52 νέοι θάνατοι (όλοι στη Χουμπέι) και 406 νέα κρούσματα (όλα πλην 10 στη Χουμπέι). Ετσι αθροιστικά θύματα και κρούσματα έφτασαν τα 2.718 και 78.190. Οι αρχές υποστήριξαν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών βδομάδων, ενώ για πολλοστή μέρα ο αριθμός όσων αποθεραπεύτηκαν (2.422) είναι αισθητά μεγαλύτερος από όσους προσβλήθηκαν. Σε δύο ακόμα επαρχίες (Εσωτερική Μογγολία και Σινζιάνγκ) οι αρχές μείωσαν το επίπεδο συναγερμού που είχαν σημάνει τις τελευταίες βδομάδες, επειδή εκτιμήθηκε ότι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τον Covid-19 έχουν μειωθεί.

Σοβαρότερη εστία εξάπλωσης του Covid-19 εκτός Κίνας εξακολουθεί να είναι η Νότια Κορέα, όπου ο τελευταίος απολογισμός αφορούσε συνολικά 1.261 κρούσματα και 12 θύματα. Στα κρούσματα περιλαμβάνεται και 23χρονος στρατιώτης από το αμερικανικό στρατόπεδο Κάρολ, κοντά στην πόλη Ντεγκού (όπου έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα), ενώ εξετάζεται και η αναστολή των ετήσιων ασκήσεων που κάνουν Νότια Κορέα - ΗΠΑ στις αρχές της άνοιξης.

Στην Ευρώπη, νέα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Γαλλία (όπου μάλιστα κατέληξε και ένας 60χρονος Γάλλος), Αυστρία, Ελβετία, Κροατία. Η Ιταλία καταγράφει τα περισσότερα θύματα στην ήπειρο (12), μετά και τη χτεσινή κατάληξη ενός 69χρονου, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 374 (μεταξύ των οποίων και 4 μικρά παιδιά).

Στη Μέση Ανατολή, σοβαρότερη εστία παραμένει το Ιράν, όπου οι νεκροί χτες καταγράφονταν σε 15 και τα κρούσματα σε 95.

Στην Αφρική, εκτός από την Αίγυπτο, εντοπίστηκε κρούσμα και στην Αλγερία, ωστόσο η εικόνα θεωρείται λειψή, δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε μέσα εντοπισμού (αλλά και αντιμετώπισης) του ιού.

Στη Λατινική Αμερική, το πρώτο (επιβεβαιωμένο) κρούσμα εντοπίστηκε στη Βραζιλία, πρόκειται για έναν κάτοικο της χώρας που επέστρεψε πρόσφατα από την Ιταλία.

Περιγράφοντας την κατάσταση, ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε πάντως ότι «η απρόσεκτη χρήση της λέξης "πανδημία" δεν έχει κανένα απτό όφελος, αλλά περιέχει σημαντικό κίνδυνο εξάπλωσης φόβου και στίγματος που δεν χρειάζεται και δεν αιτιολογείται, δημιουργώντας παράλυση. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τον ιό, κάτι που δεν αληθεύει. Δίνουμε μια μάχη που μπορεί να κερδηθεί αν λάβουμε τα σωστά μέτρα».

Και μεταξύ άλλων συνέχισε: «Φυσικά, δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο "πανδημία" αν περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της επιδημίας κάθε ώρα και διαθέτουμε ειδικούς σε όλα τα επίπεδα για το θέμα.

Προς το παρόν δεν παρατηρούμε τη συνεχή και εντατική μετάδοση του ιού στην κοινότητα και δεν παρατηρούμε εκδήλωση σοβαρής ασθένειας ή θανάτων. Η Κίνα έχει λιγότερα από 80.000 κρούσματα σε συνολικό πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων. Στον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχουν 2.790 κρούσματα, σε έναν συνολικό πληθυσμό 6,3 δισεκατομμυρίων. Μην παρεξηγηθώ όμως: Δεν υποβαθμίζω τη σοβαρότητα της κατάστασης ή το ενδεχόμενο αυτή να εξελιχθεί σε πανδημία, γιατί αυτό είναι πιθανό».

Ο διευθυντής του τμήματος Ευρώπης του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού», προσθέτοντας ότι «τέσσερις στους πέντε ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν». Ο ίδιος ανέφερε ότι «έχουμε 60.000 νεκρούς της εποχικής γρίπης κάθε χρόνο στην Ευρώπη».

Πάντως, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων Αντρέα Αμον δήλωσε ότι χρειάζεται προετοιμασία για σενάρια διάδοσης του ιού Covid-19 σε εκτεταμένες περιοχές της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ